Kar sıcaklık 0°C'nin altına düştüğünde, havadaki su buharının aniden soğuyarak katı hale geçmesi ve oluşan küçük buz kristallerinin birleşmesiyle ortaya çıkan bir yağış türü.
Kar tanesi, yeterli bir boyuta ulaşan tek bir buz kristalidir. Başka kar taneleriyle birleşebilir ve daha sonra Dünya atmosferine kar olarak yağar. Kar tanelerinin boyutu, şekli ve yoğunluğu oluştuğu sıcaklıkla ilişkilidir.
Kar, bulutlardaki su buharının çok soğuk hava ile karşılaşarak çok ince buz parçalarına dönüşmesiyle oluşur. Kar taneleri gerçekte buz kristali kümeleridir. Bazı durumlarda, havadaki su buharı doğrudan minik buz kristalleri halinde yoğunlaşıp altıgen prizma görünümü alarak kar tanelerini oluşturur.
Örneğin, iri taneler halinde olan kar yağışına 'kuşbaşı kar' ya da 'lapa lapa' adı verilir. Atmosferin üst kısımlarında fazla soğuk olmayan havada oluşan kar taneleri, yere yakın kısımlarda artan sıcaklıktan dolayı erirler. Erimeyle yağmur ya da karla karışık yağmur oluşur.
Diğer bir değişle aslında kar taneleri buz kristal kümeleridir. Havada meydana gelen sıcaklık donma noktasına ulaştığında, su buharı yoğunlaşmak suretiyle buzlaşır veya çok küçük kristal halini alır. Zamanla donan damlacıklar başka kristaller ile birleşme suretiyle kar oluşumunu sağlar.
İlgili 38 soru bulundu
Kar, beyaz, parlak, çoğunlukla altıgen şekilli, buz kristallerinden oluşan bir yağış çeşididir. Buz kristalleri 0°C altında su buharının yoğunlaşması ile oluşur.
Yağmur ve kar tanelerinin yere düşmeden önce çarpışmadığı ya da birleşmediği bilgisi tamamen yanlıştır. Aksine kar taneleri bir araya gelerek daha büyük kar taneleri meydana getirebilirler. Veya tam tersi büyük olan bir kar tanesi ayrışabilir.
Ses, kara rastladığında ses dalgalarının büyük bir kısmı karın içine girer. Ve birçoğu geri çıkamaz. Yani kar tanecikleri ses dalgalarını soğutur. Bir başka deyişle kar, ses enerjisini yutar.
Kar buz kristallerinin bir araya gelmesiyle oluşur ve yeni yağmış kar tanelerinin yüzeyinin gözenekli yapısı karın ses dalgalarını soğurmasına imkân verir.
Kar taneleri düşük nem koşullarında daha basit, sade olurken nem oranı yükseldikçe daha karmaşık bir hal alırlar. Her bir kar tanesi oluşurken sıcaklık, nem gibi çevresel faktörlerin mikro düzeydeki farklılıklarından etkilenir. Böylece her bir kar tanesi kendine özgü altıgen şeklini alır.
'Kar beyazı' gibi bir tanımlamayı sık kullansak da kar aslında beyaz değil, şeffaftır. Ancak karın yüzeyi ışığı farklı yönlere yansıtıp renk spektrumunu dağıtarak beyaz görünmesine neden olur. Bazen kar farklı renk tonlarında da görünebilir. Toz, kirlilik veya tatlı su yosunu kara siyah, turuncu ve mavi renk katabilir.
Eylül ve Merih'in Kar Küresi'nde başlayan maceraları yazarın Kar Tanesi kitabında işlenmeye devam eder. Roman, serinin devamı olarak yazılır. 2021 yılında İndigo Yayınları tarafından basılan eser 320 sayfadan oluşur.
Kar taneciklerinin lensinizin ön camına yapışması halinde temizlemeniz zor olacaktır ama UV filtreyi kolayca temizleyebilirsiniz. Öte yandan yağan kar tanelerini net çekmek istiyorsanız Manuel Modda da kullanılabilen bir flaş kullanmanız daha başarılı sonuçlar almanızı sağlar.
Kâr, ticari bir faaliyet sonucunda kazanılan gelir ve ödenen gider arasındaki farktır. Bir diğer ifadeyle getiri, girişimcilerin üretim sürecinde katlandığı maliyetler ile elde ettiği kazanç arasındaki farkı gösterir.
Bulutun yüksekliğindeki hava, sıfır derecenin altına düştüğünde toz parçacıklarının çevresinde yoğunlaşmış damlacıklar donarak kristalleşir. Oluşan minik buz kristalleri zamanla birleşir, büyür ve ağırlaşır. Bulutta tutunamayacak kadar ağırlaştıklarında da birer kar tanesi olarak yeryüzüne düşerler.
Küçük buz kristalleri havadaki küçük bir parçacığın, örneğin bir toz taneciğinin üzerinde birikir ve büyüdükçe yere doğru düşmeye başlar. Kar taneleri sıcaklığı 0°C'nin biraz üstünde olan, nemli havanın içinden yere doğru düşerse dış yüzeyleri bir miktar erir ve bu nedenle başka kar taneleriyle bir araya gelebilirler.
Kar, tanım olarak atmosfer içinde düşerken, yükselirken veya uçarken büyüyen suyun katı halidir.
Örneğin 1611 yılında Johannes Kepler bir makalesinde buz kristallerinin altılı simetri şekillerinden bahsediyor. Bundan yaklaşık 20 sene sonra, Rene Descartes doğada çok ender görülen 12 kenarlı kar tanesini gözlemlemiş.
Yazar Beyaz Alkoç'un toplam 15 kitabı bulunuyor. Daha önce çevrim içi platformlarda yayınlanan eserler 2017-2022 yılları arasında kitaplaştırılıyor. Eğer Kar Küresi adlı kitabı beğendiyseniz serinin devamı olan Kar Tanesi adlı romanı da okumanızı öneririz.
Yazarı Beyza Alkoç olan kitapların basımı İndigo Kitap Yayınevi tarafından basılmaktadır. Kitapların türü genç kurgu, bilim kurgu, ve fantastik olarak kategorilenmekte olup, set içerisinden çıkan kar küresi seriye özel üretilmiş birebir ürün olmaktadır.
Edebiyata ve yazmaya olan bu yoğun ilgisi, Alkoç'un eğitim hayatı boyunca hikaye dalında pek çok birincilik ve ödül kazanmasına vesile oldu. Beyza Alkoç, ilk kitabı Sınır'ın baskısını henüz 18 yaşındayken okurlarıyla buluşturdu.
Beyza Alkoç'un Kaç Kitabı Var? Çağdaş Türk edebiyatının genç ve başarılı temsilcisi Beyza Alkoç'un kaç kitabı var merak edilen sorular arasında yer alır. Beyza Alkoç'un toplamda 9 kitabı var.
Beyza Alkoç Enkaz Altındakiler, genellikle 13 yaş ve üzeri okuyucular için uygundur.
Kar kristallerinin bir araya gelmesiyle oluşan kar taneleri ışık ile etkileştiğinde, kar kristallerinin kendilerine özgü altıgen şekilleri nedeniyle, bir kristalin yüzeyinden diğerine yansıyarak yön değiştirir. Kar tanelerine çarpan bütün dalga boylarındaki ışınlar eşit derecede yansıdığı için de kar beyaz görünür.
Bu çim hastalığına Fusariumnivale adlı fungus neden olur. Kardan, yağmurdan yada zayıf drenajdan dolayı toprağın sürekli nemli kaldığı kış yada bahar aylarında görülür. Sıcaklığın 15 0C'nin üzerine çıkmadığı havalarda yada yoğun kar yağdığında görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri