Karabuğday iyice yıkandıktan sonra tencereye 2 su bardağı su eklenir. Tencerenin kapağı tam kapatılmadan kısık ateşte pişirilir. Haşlanan karabuğday pilavda, salatada, lapa yapımında kullanılabildiği gibi yoğurtla karıştırılarak da yenebilir.
Sağlıklı beslenerek, aç kalmadan kilo vermek için 7 ya da 1 günlük karabuğday diyeti ile yola çıkabilirsiniz.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Karabuğday kahvaltıda nasıl tüketilir? Sebze ve et yemeklerine taneleriyle veya blender'dan geçirilmiş haliyle ekleyebilirsiniz. Su veya süt ile haşlayarak lapa şeklinde kahvaltılarda veya ara öğünlerde tüketebilirsiniz.
Karabuğday, genellikle haşlanarak salatalara katılıyor, çorbalara eklenebiliyor veya yoğurtla karıştırılarak tüketiliyor. Çok doyurucu olmasıyla bilinen karabuğday, tane olarak tüketildiği gibi öğütülerek de yemeklere katılmaktadır.
İyice yıkadığınız karabuğdayı, daha rahat pişmesi için 30 dakika sıcak suda bekletin. Suyunu süzdükten sonra birkaç kez daha yıkayın.
İlgili 33 soru bulundu
Avrupa ve Amerika'da daha yaygın olan karabuğday ise yeşil renkli, sert yapılı, çiğ versiyonu. Kavrulmuş olanın topraksı kokusu ve tadı ağır gelir diyorsanız, çiğ olanından daha çok keyif alabilirsiniz.
Haşlama işleminde buğday / su oranı 1'e 2 olarak hazırlanır. Karabuğday iyice yıkandıktan sonra tencereye 2 su bardağı su eklenir. Tencerenin kapağı tam kapatılmadan kısık ateşte pişirilir. Haşlanan karabuğday pilavda, salatada, lapa yapımında kullanılabildiği gibi yoğurtla karıştırılarak da yenebilir.
Karabuğday tüketim şekilleri genel olarak şöyle sıralanabilir: Haşlayarak çorba, yahni, bulgur ve pilav gibi yemeklere ilave edebilirsiniz. Pirinç pilavının içine ekleyebileceğiniz gibi tek başına karabuğday pilavı da yapabilirsiniz. Dolma ve sarma çeşitleri için iç harç yapımında kullanabilirsiniz.
Magnezyum oranı yüksek olan karabuğday kan şekerinin dengelenmesinde yardımcı bir maddedir. Diyabet hastalarının beslenme listesinde rahatlıkla yer alabilir. Lif oranı yüksek olan karabuğday sindirim sisteminin de dostudur.
Karabuğday Pilavı Kalorisi
1 porsiyon: 317 kalori. 1 yemek kaşığı: 42 kalori. 1 küçük kase: 210 kalori.
Kahverengi pirinç, karabuğday, yulaf ve mısır unu sindirimi 90 dakika alır. Bakliyat ve fasulyelerin sindirimi yaklaşık 120 dakika sürer.
Karabuğdayı haşlanmak üzere ocağa alıyoruz. O haşlanırken, geniş bir kapta yoğurdu çatal yardımıyla çırpıyoruz. Dövülmüş sarımsağı, ince ince kestiğimiz salatalık ve dereotunu, iri bir şekilde dövdüğümüz cevizi, didiklediğimiz tavuk etini ve son olarak haşlanmış karabuğdayı da yoğurda ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
Suda beklettikten sonra karabuğday tencere ya da düdüklüde 1 su bardağı karabuğday ve 1 buçuk su bardağı soğuk su eklenerek yaklaşık 20 dakikada haşlanmaktadır. Karabuğday haşlanırken içerisine bir miktar tuzda eklenerek daha lezzetli hale getirilebilir.
Geceden yarım su bardağı kara buğdayı 1 su bardağını biraz geçkin kaynar suyla ıslatıp ağzını kapatıyoruz. Sabaha karabuğdayımız şişmiş olacak. bir kaba yoğurdu özeyip üstüne karabuğdayı ve diğer malzemeleri ekliyoruz. Hafiften su katıyoruz. bunu 1 günde tüketip gece tekrar karabuğdayı ıslatıyoruz kaynar suyla.
Karabuğday diyetinin faydaları nelerdir? Kefirle ve yoğurtla uygulanan karabuğday diyeti oldukça etkili bir diyet programıdır. Karabuğday diyetinde 2 haftada 10 kilo verebildiyseniz bu sonuç kesinlikle etkili bir sonuçtur.
Bu mucize bitki yine mineraller,B1 ve B2 vitaminleri, potasyum, magnezyum, fosfat, mangan, fosfor, kalsiyum, demir (karabuğdayda diğer tahıllardan daha fazla demir vardır)çinko ve lifin en büyük kaynaklarından biridir.
Karabuğday, kan şekerinin kontrolüne katkıda bulunuyor. Karabuğdayın açlık duygusunu bastırmadaki etkisinin de en üst derecede olduğu saptanmıştır.
Yine de, gelin isterseniz karabuğday yerken aldığınız kalori, vitamin ve mineral değerlerine kısa bir bakış atalım… 1 su bardağı karabuğday ortalama 170 gramdır ve ortalama 583 kalori içermektedir. Ayrıca; 22.5 gram protein, 122 gram karbonhidrat ve 5.8 gram yağ içermektedir.
Karabuğday: Hem düşük glisemik indeksli hem de posa açısından zengin olan karabuğday, bulgurun aksine gaz yapma özelliği olmadığı için emziren annelerin günlük beslenme programına çok rahat girebilir.
Karabuğdayı iyice yıkadıktan sonra tencereye ekleyip, soğanla birlikte 1-2 dakika kavurun. Sıcak suyu ya da tercihinize göre et-tavuk suyunu ekleyin. Tuzu, kuru naneyi, kırmızı pul biberi de ekleyip bir iki kez karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp ocağı en kısık duruma getirerek pilav suyunu çekene kadar pişirin.
Her ne kadar ismi karabuğday olsa da kendisi bir bitkidir. Tadı daha çok bakliyattan ziyade kuruyemişle benzerlik gösterir. En yakın olduğu tat, bulgurdur ancak kara buğdayın daha aromatik bir tadı vardır.
Kokuyu azaltmak için pişirme öncesi bol su ile yıkama gerekir. Ayrıca koku sizi rahatsız ediyor ise çiğ karabuğday ve çiğ karabuğday unu tercih etmeniz daha akıllıcadır. Çünkü koku çiğ halde iken tanelerde epey azdır.
Tencereye soğuk suyumuzu ve 2 bardak buğdayı koyup önce harlı ateşe koyuyoruz ,kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp 2 saat kadar haşlıyoruz.
Duru Karabuğdayın Özellikleri
Kolay bir şekilde yemek haline getirilerek tüketim imkanı bulunan ürün, pilav olarak hazırlandığı gibi sadece haşlama yöntemiyle de tüketime hazır hale gelir. Yoğurt ya da süt gibi gıdalar ile karıştırılarak lezzetlendirilen karabuğday, farklı bir kahvaltı seçeneği olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri