Kök hücre tedavisi bir hastalığın tedavisi için kök hücrelerin kullanılması işlemidir. Kök hücre tedavisinde uygulanan yöntem kemik iliği nakli ya da göbek kordonu kanından alınan hücrelerin nakli şeklinde gerçekleşen hematopoietik kök hücre naklidir.
Vücudun yeterli kan hücresi üretemediği, kemik iliğinin ya da kan hücrelerinin hastalandığı, kök hücrelerin öldüğü durumlarda kök hücre tedavisine başvurulabilir. Kök hücre tedavisi bazı kanser türlerinde olduğu gibi kanser dışı hastalıklar için de kullanılabilir.
Kök hücrelerinin kullanım alanları
Kalp kasının yenilenmesi, diyabet, romatizma grubundaki hastalıklar, sinir sistemi hastalıkları (Parkinson, Alzheimer), sinir sistemi ve omurilik yaralanmaları, karaciğer hasarları gibi bozukluklarda kullanılmaktadır.
Kök hücre tedavisi ile PRP tedavisi hastalar tarafından çok sık karıştırılıyor. Kök hücre tedavisinde kişinin kendisine ait özel hücrelerden yararlanılırken, PRP tedavisinde doku hasarını onarmak için yine hastanın vücudundan alınan trombositler kullanılıyor.
İlgili 33 soru bulundu
Kişiden alınan küçük bir parça dokunun laboratuvarda 3 seanslık çoğaltımı ile her seans ortalama 30 milyonluk, toplamda 90-100 milyonluk hücre çoğaltımıyla uygulanır. 3 seanslık kök hücre tedavisi için fiyatımız 65.000 tl yerine kampanyada 61.000 TL'dir.
PRP, tamamen acısız bir yöntem değildir, ancak yeterli miktarda anestezik pomad uygulandığında iş ve sosyal hayattan ayırmayan bir yöntemdir. Yalnızca yapıldığı bölgede geçici bir morarma, ağrı ve şişme yapabilir. Bu etki 1-2 gün içinde kendiliğinden geçer ve herhangi bir zararı yoktur.
Kordon kanı kök hücreleri, yaygın olarak kan hastalıkları, kan ya da kemik iliği kanserleri, bağışıklık sistemi hastalıkları, kas hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları, diyabet ve kanser tedavisi sonrasında oluşan hasarların tamirinde kullanılabilmektedir.
Kök hücre yani “Hematopoetik Kök Hücre Nakli” aynı zamanda halk arasında kemik iliği nakli olarak da bilinmektedir.
Kök hücreler kişinin kendisinde ya da uyumlu / yarı uyumlu donörden alınarak hasta kişiye nakledilir. Böylelikle hastanın hasar gören organ ve dokularının yenilenmesi sağlanır. Önceleri yalnızca kemik iliğinden alınabilen kök hücre teknoloji ve tıbbın gelişmesi sayesinde kordon kanından da alınarak uygulanabilir.
Kök hücre tedavisi; Erken dönemde kıkırdak hasarlanması başlamış Kıkırdak hasarı olan ancak ameliyat olmak istemeyen hastalarda. Kıkırdak hasarları dışında kas, tendon yaralanmalarında, kalça ve dizde erken dönemde tanı konulan kemik beslenme sorunu olan hastalarda.
KÖK HÜCRE TEDAVİSİNİN YAN ETKİLERİ VAR MIDIR? Kök hücreler kişinin kendi dokusundan elde edildiği için herhangi bir yan etki ya da alerjik bir reaksiyon oluşturmaz. Sadece yapılan müdahaleye bağlı lokal yan etkiler, %5 oranında ise dizde geçici şişlik oluşturma riski vardır.
Kök Hücre tedavisi kimlere uygulanamaz? Pıhtılaşma önleyici ilaç kullanan, kanama-pıhtılaşma bozukluğu, enfeksiyon, romatizmal hastalıklar ve de bağışıklık sistemi farklı nedenlerle zayıflamış olan kişilere uygulanmaz.
Kök hücre tedavi için hazırlanırken ve uygulama esnasında anestezi altında olmanız zorunlu değildir. İşlemden sonra hastane odasında yaklaşık 3 – 4 dinlenerek taburcu olabilirsiniz. Kök hücre tedavileri hasta konforu açısından oldukça caziptir ve uygulandığı bölgede 6 ay boyunca doku iyileşmesi sağlar.
İşlemden kök hücreler aktif olur ve saç tellerini, saç köklerini onarmaya başlar. Kök hücre ile saç tedavisi'nin etkilerini bir hafta gibi bir süre sonra hissetmeye başlarsınız. tam etkisini göstermesi ise yaklaşık 1 ay kadar süre geçtikten sonra olacaktır.
Kemik iliği Nakli SGK kapsamındaki hastalara ücretsiz yapılmaktadır. Kemik iliği, vücudumuzdaki uzun kemiklerin içinde, merkezde yer alan, yumuşak, süngerimsi dokudur. İçinde kan yapıcı kök hücreler yer alır. gibi hastalıklarda önerilen bir tedavi seçeneğidir.
Diz, omuz veya kalçada yaşanan kıkırdak hasarları ciddi eklem ağrısına yol açabiliyor. Genellikle cerrahi yöntemlere uygun olmayan hastalarda kullanılan kök hücre tedavisiyle başarılı sonuçlar alınabiliyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nden Prof.
Ortopedik alanda diz eklemi kök hücrelerin en sık kullanıldığı bölgedir. Kök hücre tek başına bir tedavi olarak uygulanabileceği gibi diğer cerrahi işlemlerle birlikte biyolojik destek tedavisi olarak da uygulanabilir. Kök hücre tedavisinin dizde en yaygın kullanım alanı kıkırdak hasarının onarılmasıdır.
İzlem süresi kısa ve az sayıda hasta üzerinde uygulanmış 20 civarında insan çalışması yayınlanmıştır. Bu çalışmalarda, olguların kabaca % 80'inde başarılı sonuçlar bildirilmiştir. Kök hücre tedavisi ile oluşan kıkırdak, bir tamir dokusu şeklindedir ancak orijinal eklem kıkırdağının mimari yapısına sahip değildir.
Sürekli kendisini yenileme özelliğine sahip olan kök hücreler, diğer hücrelere dönüşür.Bu hücreler vücudun ihtiyacı doğrultusunda kendini değiştirerek diğer hücrelerin yenilenmesini, olgunlaşması sağlar.
Kök hücreler, birçok dokuda bulunan ve değişerek vücudun diğer dokularını oluşturma yeteneğine sahip bir grup hücredir. Kemiklerimizin içindeki süngerimsi bir doku olan kemik iliği, kök hücre yönünden zengin olması nedeniyle önemli bir kaynaktır.
Kan dolaşımında sabit olarak 150–400 × 109/L düzeyini sağlamak için günlük 1011 düzeyinde platelet üretimi mevcuttur. Matür bir plateletin çapı 2-3 𝜇m kadardır ve ortalama ömrü 5-9 gündür.
Ancak PRP tedavisi sağlık sigortası kapsamında değildir. Bunun nedeni; PRP enjeksiyonları bireysel hastaların kanından yapılır ve standart sonuçları yoktur.
PRP tedavi masraflarının sigortanız veya sağlık güvenceniz tarafından ne oranda karşılandığını öğrenmek için önceden araştırarak bilgi almanız önerilir. PRP tedavisi yaptırmayı düşünüyorsanız, uzman bir doktora danışarak muayene olabilirsiniz. PRP tedavisi Seans Fiyatları: 1800 ₺ – 2000 ₺ aralığındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri