Platon, kişilerin birbirinin işine karışmasıyla devletteki düzenin bozulacağından söz eder. Yani platon'a göre doğruluk, kişilerin kendi işlerini yapması, diğer hiçbir ise karışmaması ve işlerini maksimum seviyede, düzgün şekilde icra etmesidir. Böylelikle adalet sağlanmış olur.
Platon, ideal bir devlet yapısı ve adalet anlayışı üzerine odaklanmıştır. "Devlet" adlı eserinde, bir devletin en iyi biçimi olarak düşündüğü "idealar devleti"ni ve adaletin önemini ele almıştır. Bu devlette adaletin, her bireyin yeteneklerine ve doğasına uygun bir iş yapmasıyla sağlanacağını savunmuştur.
Ona göre adalet, hak edene hak ettiği ölçüde hakkını vermektir. Hakkın ölçüsünün belirlenmesi, dağıtılan şeyin doğasına uygun yapılmalıdır. Başka bir ifadeyle dağıtılan şey, zenginlik, soyluluk gibi ölçütlere göre değil o şeyin doğasına uygun kimseye verilmelidir.
Platon düşüncesinde adalet/doğruluk, herkesin kendi işini düzgün bir biçimde yaptığı, bir başkasının işine karışmadığı ideal bir poliste tecelli etmektedir. Bir devletin adil olabilmesinin teminatı, herkesin kendi üzerine düşen işi doğru yapmasını mümkün kılacak kararlar alarak kenti yönetecek olan, filozof kraldır.
Adalet insan davranışlarının doğru olup olmadıklarını gösteren en önemli ilkedir. Haksızlık ve onun sonucu olan adaletsizlik yasalara uymamak, her zaman fazlasını istemek ve eşit olmamak anlamına gelir. Hak ve adalet ise yasaya uygun davranmak ve eşitliğe riayet etmek demektir.
İlgili 32 soru bulundu
1 Hukuk ve adalet, toplumun ve devletin temelidir. 2 Hukuk ve adalet devletin amaçlarıdır. 3 Hukuk ve adalet devlet yönetiminin egemen unsurlarıdır.
John Rawls tarafından yazılan Bir Adalet Teorisi belki de yirminci yüzyılın ahlak ve siyaset felsefesi üzerine yapılmış en önemli çalışmasıdır, Kant'ın ve Mill'in çalışmalarının yanında duran bir klasiktir.
Platon, insan tasvirinde belirttiği ruhun tek bir bölümünün değil, bütününün mutlu olması gerektiği gibi ideal bir devlet yapılanmasında da yalnızca yöneticilerin değil askerlerin ve halkın tamamının yani bütünün mutlu olması gerektiğini vurgulamaktadır.
Platon'a göre, devlet-hükümet, yasalar ve hukukun hizmetindedir ve on- ların hizmetçisidir; eş deyişle, bir devletin yurttaşları yalnızca hukukun yöneticilerin üstünde yönetici olduğu bir devlette ger- çek adalete ve asıl mutluluğa kavuşabilir. Bu apaçık hukukun üstünlüğü ilkesidir.
Kendisine dedesi Aristo'nun adı verildiyse de daha sonra omuzunun veya alnının genişliğinden dolayı Platon denmiş ve tarih boyunca hep bu adla anılmıştır.
A.
Adalet, kendisinden başka hiçbir değer ile karşılaştırılıp değiştirilemez, ona bir fiyat biçilemez. Aksi takdirde, yani adalete bir fiyat biçilebiliyorsa zaten o adalet değildir. Kant'ın değerlere ilişkin düşüncesinde değerlerin kendinde (an sich) varoluşlarına işaret etmektedir.
1. Yasa Önünde Eşitlik (Aritmetik Eşitlik) Eşitlik, en önemli adalet ve hukuk ilkesi olmasına karşın tartışmalardan bağışık değildir. İnsanların hangi açılardan eşit olması veya hangi eşitsizliklerin giderilmesi gerektiği, siyaset ve hukuk felsefesinin sönmeyen tartışma alanlarında biridir.
İlkel adalet, uygar adalet, denkleştirici adalet, dağıtıcı adalet, sosyal adalet, ilahi adalet gibideğişik türleri vardır.
Platon, Sokrates'in öğrencisidir. Sokrates'e ilişkin bilgilerin büyük çoğunluğu Platon'un yazılarından elde edilmektedir. Platon Sokrates'in anısını canlı tutmak için onu ve onun öğretilerini anlatan yazılar yazmıştır.
Platon'un iki önemli öğretisi 'ruhun ölümsüzlüğü' ve 'idealar öğretisi'dir, Uslu; Platon'un varlık, bilgi ve ahlak anlayışının bu iki öğretiye dayandığını söyler, ona göre; “Ruhun ölümsüzlüğü öğretisinin büyük ölçüde Pythagorasçıların etkisi altında geliştirildiği açıktır.
Bilimsel analiz. Platon, İyinin Formunun (veya Fikrinin) bilginin kendisi olmasa da ve İyiden adil olan şeylerin yararlılıklarını ve değerlerini kazandığını yazar. İnsanlar iyinin peşinde koşmaya mecburdur, ancak hiç kimse felsefi mantık olmadan bunu başarılı bir şekilde yapmayı umut edemez.
Platon, Yasalar adlı eserinde iyi yaşamın hangi araçla ve hangi gelenekle sağlanabileceğini araştırır. Sosyal yaşam, toplum tarafından peşine düşülen hedeflere ulaşmak için, bu hedefe uygun bir tarzda örgütlenmek, düzenlenmek, inşa edilmek, şekillendirilmek zorundadır.
8-) Platon'a göre gerçek varlık, değişmeden kalabilen olmalıdır; aksi halde bilgisine ulaşılamaz. Platon'un varlık anlayışının temelinde akılla kavranabilen, değişmeyen, kendi kendinin nedeni ola gerçek varlıklar, idealar vardır. İdealar dünyanın dışındadır.
Antik Yunan'da hukukun üstünlüğü
Antik yunanda bulunan "en iyi yönetim biçimi, en iyi adamlar tarafından yönetilmektir" anlayışına karşı Platon tarafından yapılan savunmada ortaya çıktığı da söylenebilir. Platon'un, bu tanımda geçen "En iyi adamlar" topluluğunun, kanunlara uyacak kadar "iyi" olduklarını umar.
Platon'un düşüncesine göre insan sadece gerçekliğin ne ol- duğunu bilmekle yetinip diğer şeylere kayıtsız kalabilen bir varlık değildir. İnsan, bilgili olmanın yanı sıra ahlakî, estetik, toplumsal ve dinsel yönleri olan bir varlıktır.
“Platon, devleti de ana bölümlerine ayırır. Buna göre, devlet, koruyucular, çiftçiler ve zanaatkarlar vb. ile yöneticiler olmak üzere üç sınıfa ayrılır.
5. Kitap - İdeal devletin radikal sonuçları
İdeal bir devlette bekçiler ve yöneticiler birbirleriyle arkadaş olmalıdırlar. Bekçilerin mülk sahibi olmaları zaten yasaktır. Bunun ötesinde Sokrates'e göre en özel alanlardan birisi olan aile hayatı ortadan kaldırılmalıdır.
Adalet ilkeleri; pozitif hukuk metinlerinden çıkarılamayan, hukuk içeri- sinde yer alarak hukuka bazı ahlaki yükümlülükler yükleyen ilkeler olarak tanımlanabilir. Bu bağlamda temellerinde ahlak kurallarının yattığı ve ahlaki değere dayandığı söylenebilir40.
Adalet kavramı, kişisel olarak değil de; toplumsal bir kavram olarak ele alınsa bile değişken ve göreceli bir kavram olmaktan çıkmaz. Çeçen, adalet kavramını, toplumla birlikte değişen, bu nedenle göreceli olan bir kavram olarak belirtmiştir.
Bu ilke toplumdaki her bireyin diğerleri ile eşit hak ve özgürlüklere sahip olmasını öngörmektedir. İkinci ilke ise toplumsal ve ekonomik eşitsizliklerin düzenlenmesine ilişkindir. Rawls bu ilke ile toplumun temel yapısının toplumdaki en az avantajlıların lehine işleyecek şekilde düzenlenmesini öngörmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri