Chandler ceviz fidanı günümüzde dünyanın en verimli ceviz fidanı türü olarak bilinmektedir.
En Verimli Ceviz Türleri
Özellikle en verimli ve aynı zamanda performansı en yüksek ceviz türleri içerisi chandler bir adım öne çıkıyor. Tabii bunlar içerisinde fernor, Fernette, Pedro ve Karaman 1 gibi ceviz türleri bulunmaktadır.
Kaman cevizi dünya çapında bir üne sahiptir. Yapılan araştırmalarla Kaman cevizinin kalitesi daha da artırılmaya çalışılmıştır. Yapılan seleksiyon çalışmaları ile en iyi özelliklere sahip 5 farklı ceviz çeşidi elde edilmiştir. Bunlar Kaman 1, Kaman 2, Kaman 3, Kaman 4, Kaman 5 olarak isimlendirilmiştir.
Aşılı ceviz ağaçlarından ise, yüksek kalitede ve iç oranı yüksek ceviz elde edilebilmektedir. Bu sebeple verimli bir ceviz bahçesi kurmak için alınacak ceviz fidanlarının “Chandler” veya “Fernor” gibi verimli ceviz çeşitleri ile aşılanmış olması oldukça önemlidir.
Chandler ceviz fidanı oldukça verimli bir çeşittir. Doğru koşullar sağladığında çok yüksek verim alınabilecek bir türdür. Amerikan menşeli bu ceviz fidanı sıcağa ve soğuğa en dayanıklı ceviz türüdür.
İlgili 30 soru bulundu
Adams 10,Chase D9,Spurgeon,Sibişel 39 ve Geisenheim ceviz çeşitleri kış soğuklarına dayanımları yönünden değerli ceviz çeşitleridir.35 ceviz çeşidi ve tipi sonbahar başı ile kış ayında soğuklara dayanım yönünden incelenmiştir.Sampion ve Hungarian A117 soğuklara dayanıklı çeşitler olarak saptanmıştır.Po Valley'de 1985 ...
Maraş 18 Cevizi Kaç Rakımda Yetişir? Genellikle 1700 metrenin üzerindeki rakımlarda kolaylıkla yetişir. Yayla ve geçit gibi alanlar Maraş 18'in gelişimi için uygun alanlardır. Doğal ve yüksek rakımlı yerlerde yetiştirilen Maraş 18, yüksek lezzet ve kalite özellikleri sunar.
Genel olarak ceviz ağacı; -25°C' ,+38°C' ye kadar dayanıklılık gösterir. beraber, taban suyu seviyesi 2.5-3.0 metreden yukarı olmayan, su tutmayan, nemliliğini muhafaza eden derin topraklarda iyi gelişir. Su tutan killi topraklarda ve durgun sulu yerlerde gelişemez.
Alınacak olan ceviz fidanları mutlaka sertifikalı olmalıdır. Ancak tek başına sertifika demek yeterli değildir. Cevizde iki tür sertifika vardır: Mavi sertifika ve standart sarı sertifika. Mavi sertifikalı ceviz fidanları, sarı sertifikalı ceviz fidanlarına göre daha pahalıdır.
Türkiye'de en çok ceviz Ege, Akdeniz, Marmara Bölgesi'nde yetiştirilir. İl bazında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Kahramanmaraş'ta cevizin verimi ve kalitesi yüksektir.
Cevizde Sulama ve Gübreleme
Dikim işlemi sonrasında fidan dibine güneşte yanmış organik gübre ilave ederek, ağacın fidanının beslenmesini sağlayıp gelişim hızlandırılabilir. Bu yollar izlendiği takdirde ceviz ağacının yıl içerisinde bir veya iki kez meyve vermesi sağlanabilmektedir.
Ceviz fidanları için tavsiye edilen en uygun dikim mesafesi, 7 metreye 5 metre mesafedir.7 metreye 5 metre mesafe kullanıldığında dönüme ortalama 28 adet ceviz fidanı dikilir. 1 dekara kaç adet ceviz ağacı dikilir diye sorulacak olursa 1 dekar ve 1 dönüm aynı birim olduğu için yine 28 adet fidan dikilir.
9 - Ceviz ağaçlarının toprak seçiciliği olmamakla beraber, taban suyu seviyesi 2.5-3.0 metreden yukarı olmayan, fazla su tutmayan, gevşek, süzek, çakıllı-alüvyonlu topraklarda daha iyi gelişir. 10 - Ceviz bahçesi kurulum yerinde, toprağın PH değeri 6,5-7,5 arasında olmalıdır.
Yılda 2-4 kg, 5. Yaşta 5-10 kg, 10. Yaşta 50 kg, 20. Yaşta 100 kg alındığı ve alınabileceği görülmüştür. Hatta bu rakamlardan daha fazla ürün alındığını söylesek abartmış olmayız.
Cevizin fidan çeşitlerine göre dikim zamanı belirlenir. Tüplü ceviz fidanının dikimi; sıcak havalarda mayıs, haziran aylarında yapılır. Açık köklü fidan için dikim zamanı ise bitkilerin dinlenme dönemi olan kasım, aralık veya mart, nisan aylarıdır.
Chandler ceviz ağacı meyvesi özelliklerine genel olarak bakıldığında; ince kabuklu ve az pürüzlü yapısı ile dikkat çekmektedir.
Tuzluluğu sevmeyen ceviz ağaçlarında içinde klor bulunan potasyumlu gübre veya kompoze kullanmayınız. Cevizin yenen kısmında % yağ, % protein ve aroma artışı için potasyum sülfatlı taban gübreleri tercih ediniz. Toros Tarım'ın Gold 15-‐15-‐15 veya Süper Gold 10-‐20-‐20+Zn gübrelerini tercih ediniz.
Tüm meyve ağaçları gibi ceviz ağacı da tam güneşli yerleri ve süzek topraklarda yetişir. Ceviz ağacı derin kumlu, süzek, sulamaya uygun ve organik madde açısından zengin topraklarda yetişen bir bitkidir.
Cevizin iç renginin açık renkli (sarı) olması tercih edilir. Ceviz bahçesine dikilecek çeşitler birbirini dölleyecek şekilde seçilmeli ve en az 2 çeşitle (daha fazla tercih sebebi) kurulmalıdır. Ceviz fidanı çeşitlerin meyveye yatma zamanları birbirine yakın olmalıdır.
Ceviz ağacı fidanı dikilecek ise Fidan için gerekli olan toprağın 1/3 oranında hayvansal gübre kullanılabilir. Olgun ağaçlarda ise ağacın etrafına serpilerek kullanılabilir.
* Genel olarak sıcaklık ve yağış durumuna göre 10 günde, 7 günde ve çok sıcak günlerde ise 3-5 günde bir periyotlarla 15-20 Lt fidan sulaması önermekteyiz. * Sulama yapılmamasından dolayı yaşanacak su stresi fidan sırasında kök, gövde ve dal gelişimini yavaşlatarak, fidanın kurumasına yol açabilir.
Ceviz ağacı ilk 2-3yıl haricinde çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Su isteği fazla olan türlerin sıralamasını yapacak olursak, sırasıyla erik, elma, armut, kiraz, şeftali, kayısı, badem ve vişne dir. Görüldüğü gibi ceviz bu sıralamanın içerisine dahil edilmemiştir.
Kahramanmaraş'ın cevizinin Amerika'nın cevizine rakip olduğunu söyleyen Onikişubat İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsmail Kıraç, “Maraş-18 cevizi dünya geneline yayılmıştır. Amerika'nın 'Chandler'i varsa Kahramanmaraş'ın da kendine has 'Maraş-18' cevizi vardır.
Doç. Dr. Mehmet Sütyemez tarafından yapılan ceviz araştırmaları meyvelerini vermeye başladı. Sütyemez'in 'Maraş 18' ve 'Sütyemez 1' cevizleri dünyanın en iri cevizleri arasına girdi.
8×4 m dikim aralığı = 1 dönüme 30 adet ceviz fidanı dikilir. 7×7 m dikim aralığı = 1 dönüme 20 adet ceviz fidanı dikilir. 10×7 m dikim aralığı = 1 dönüme 20 adet ceviz fidanı dikilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri