Karaciğer yağlanması genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bazı durumlarda, halsizlik, yorgunluk, cillte kararma, iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülebilir. Karaciğer yağlanması, genellikle rutin kan testleri veya ultrason gibi görüntüleme testleri ile tespit edilir.
Yağlanma derecesinin artmasıyla karaciğerde iltihaplanma oluşumları başlar ve organ fonksiyonları azalır. Sonuç olarak ise karaciğer hücrelerinde nekroz; yani harabiyet yaşanır. Bu durum ise karaciğer kanserine ve siroza zemin hazırlayabilir.
Karaciğer yağlanması belirtileri şunlardır: Karın bölgesinde şişkinlik ya da ağrı Halsizlik hissi. İştahsızlık ve kilo kaybı
İlgili 22 soru bulundu
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Karaciğer Yağlanması Nasıl Geçer? Daha önce de belirtildiği gibi bir ilaç tedavisi olmayan karaciğer yağlanmasının önüne ancak sağlıklı ve düzenli beslenmeyle ve egzersizle geçilebilir.
Ancak yağlanma düzeyinin artması ve büyüyen karaciğerin çevre doku ve kemiklere yaptığı baskıdan dolayı karnın sağ üst tarafında basınç ve doluluk hissetmeye başlanabilir. Ayrıca göğüs ve karın bölgesinde ağrı, halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, kaşıntı, mide bulantısı, sarılık gibi belirtiler de görülebilir.
Evre daha ciddi bir evredir. Karaciğerdeki yağ birikiminin yanı sıra hafif ile orta derecede iltihaplanma ve hücresel hasar da görülür. Karaciğer yağlanması 2. evre belirtileri arasında bazen yorgunluk, karın ağrısı veya halsizlik gibi semptomlar yaşanabilir. İlerlediğinde karaciğer hasarı riski artar.
Karaciğer hastalığının ciltteki belirtileri nelerdir? Nadir olarak görülse de, ciltte kaşıntı, kızarıklık ve pullanma gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca ciltte akne, sarılık ve sivilce gibi bazı cilt problemleri ile de karşılaşılabilir.
Karaciğer yağlanmasında doku hücreleri yağ ile dolar ve karaciğer toksin atma, metabolizmayı düzenleme gibi fonksiyonlarını yerine getiremeyerek halsizliğe ve yorgunluğa neden olur. Karaciğerdeki harabiyet sindirim sistemini de olumsuz etkiler ve iştahsızlık ve buna bağlı olarak da kilo kaybı yaşanır.
Yağlı karaciğer hastalığında Fibroscan karaciğerdeki yağlanmayı ve fibrozis evresini tahmin edebilir. Fibrozis; evre 1(F1 fibrozis) , evre 2(F2 fibrozis) , evre 3(F3 fibrozis) , ve evre 4 (F4 fibrozis = siroz) olarak sınıflandırılır.
Şarküteri ürünlerinden (sosis, salam, sucuk gibi) ve sakatatlardan uzak durun. Kuruyemişlerin aşırı tüketimi ve kızartılmış ürünlerden uzak durun. Yoğun karbonhidrat ve basit şeker tüketimi azaltın. Tereyağı, içyağı gibi hayvansal yağlardan uzak durun.
karaciğer Hastalıklarının Ortak Belirtileri : Hasta, sağ böğründe ağrı hisseder. Bağırsaklarında fazla miktarda gaz vardır. Karnı şişer, anüsten çıkan gaz pis kokar. Cilt rengi ve bazen de göz akı sararır.
Tedavide etkinliği kanıtlanmış bir ilaç yok ama ursodeoksikolik asit, metformin gibi ilaçlardan faydalanmak mümkün olabiliyor. Ursodeoksikolik asit kullanan hastalarımızda aldığımız sonuçlar iyi. Bu hastalıkta insülin direnci son derece önemli olduğu için Metformin oldukça yararlı olmaktadır.
Yaprak, karaciğerde yağlanmanın yanı sıra yoğun iltihap gelişmesi durumunda 10 yıl içinde siroz veya kanser riskinin yüzde 5 ila 10 arasında olduğuna değinerek şu uyarıları yaptı: “Basit yağlanmada 10 yılda siroz gelişim riski yüzde 3 iken, iltihaba karaciğerde fibrozis dediğimiz sertleşmede ilave olursa risk yüzde 30' ...
Ancak karaciğer yağlanması mutlaka siroza ilerleyen bir hastalık olarak değerlendirilmemelidir. Çünkü alkol alımı bırakılırsa 4-6 haftada yağlanma geri normale dönebilir.
Öncelikle doymuş yağ ve trans yağ içeren gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır. Bunun yerine karaciğer yağlanmasına iyi gelen besinler olan lifli gıdalar, tam tahıllar, sebzeler ve meyveler gibi sağlıklı besinler tercih edilmelidir. Ayrıca protein alımına da dikkat edilmelidir.
Karaciğer yağlanması dediğimizde biriken yağ karaciğerin içindeki hücrelerde biriktiği için zaman içinde karaciğer büyür ve etrafındaki kapsül gerildiği için yağlanması olan hastalar karınlarının sağ üst kısmında bir ağrıdan bahsederler. Evet karaciğer yağlanması karın ağrısına neden olabilir.
Karaciğer yağlanmasının belirtileri arasında karında şişkinlik, halsizlik, yorgunluk ve düzensiz adet döngüsü gibi belirtiler bulunabilir. Karaciğer yağlanmasının tedavisi genellikle kilo vermeyi hedefleyen bir diyet ve egzersiz programı, alkol tüketimini azaltmayı ve ilaçları düzenli olarak almayı içerebilir.
Yüksel kolesterol, obezite ve diğer kronik rahatsızlıklar karaciğer sağlığını tehdit ediyor. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, stresli yaşam tarzı, bazı toksik maddeler ve nikotin tüketimi karaciğer için aşırı yüklenme faktörleri arasında.
Karaciğerinizi yağlandırmayın
Aşırı alkol kullanımının dışında yanlış beslenme düzeni ve obezite karaciğer yağlanmasına neden olmaktadır. Salam, sucuk gibi katkı maddeli besinler, yağlı kızartmalar, hazır meyve suları ve şekerli beslenme karaciğer yağlanmasına yol açabilmektedir.
Kolesterol ve mantar ilaçları, bazı romatizma ilaçları, tetrasiklin gibi antibiyotikler, kortizon, bazı depresyon ilaçları ve hatta parasetamol içeren basit ağrı kesiciler bile ciddi karaciğer hasarına yol açabilir.
Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntıda sırt, en sık kaşınan bölgedir. Ancak daha az sıklıkta diğer tüm vücut bölgelerinde kaşıntı gelişebilir. Karaciğer kaynaklı kaşıntının şiddeti gündüz, geceye göre daha fazla olurken, kış aylarında artar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri