- Ispanak, karahindiba, yeşil çay, sarımsak, zerdeçal, lahana, avokado, enginar vb. Zengin demir içeriğine sahip C vitaminli besinler olmaktadır. Özellikle karışım halinde tüketilen bazı bitkilerin karaciğer yağlanmasını engellediği de görülmektedir.
Karaciğer yağlanması problemi yaşayanlar için papatya çayı oldukça iyidir. Çünkü papatya çayı sahip olduğu enzimler ve besin değerleri ile birlikte karaciğeri onarır ve karaciğerde yer alan tüm hasarları önler. Papatya çayını günde 2 kez olmak üzere düzenli olarak tüketerek karaciğer yağlanmasını geçirebilirsiniz.
Kara lahana, ıspanak, marul, turp, hardal, roka gibi sebzeler iyi miktarda A, C ve K vitaminleri, kalsiyum ve antioksidanlar içerir. Bütün bunlar iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi, yağlı karaciğer gelişiminden korunmaya yardımcı olabilir.
Ispanak, roka, karahindiba en iyi seçeneklerdir. Avakodo yemek, karaciğerin vücuttan toksinleri temizlenmesi için “glutation” üretimine yardımcı olur. Yapılan çalışmalarda düzenli olarak avakado tüketenlerin daha sağlıklı bir karaciğere sahip olduklarını göstermiştir.
İlgili 44 soru bulundu
Karaciğer yağlanmasının etkinliği kanıtlanmış tek tedavisi; kişinin beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi ve düşük kalorili, az yağlı, paketli-işlenmiş gıda tüketiminin azaltıldığı, sağlıklı besinlerden oluşan bir diyet planı ile kilo vermesidir.
Kilo vermek ve egzersiz karaciğer yağlanmasına iyi gelmektedir. Akdeniz tipi beslenme ve haftada 3-4 gün egzersiz yapılmalıdır. Ayrıca karaciğer için en faydalı besinlerin arasında kahve gelmektedir. Günlük kahve tüketimi karaciğer yağlanmasının yanında karaciğer kanserine bile iyi gelebilmektedir.
Dr. Saraçoğlu şunları söyledi: “Bu sayede maydanoz limon kürü; karaciğerin bağışıklık sistemi, karaciğer yağlanması, hepatit B, sivilce gibi cilt sorunlarında da etkili. Kronik yorgunluk hissi, ciltte sivilce oluşumu, karaciğer yağlanması ve hepatit B için maydanozlimon kürü çok faydalı.
Karatay açıklamasının devamında: Doğal kırmızı et, yumurta ve kelle paça kolesterolü yükseltmez, karaciğeri yağlandırmaz, kilo aldırmaz. Göbekteki yangını söndürür.” Karatay mutfağının şifa sağlık kaynağı olduğunu dile getiren Karatay, “Karaciğer yağlanmasını önler.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Yaban mersini, ahududu ve kızılcık, avokado, üzüm dahil olmak üzere pek çok koyu renkli meyve de karaciğeri hasardan korumaya yardımcı olabilecek polifenol adı verilen antioksidanlar içerir. Son olarak zengin lif kaynağı olan yulaf beta glukan içerir.
Karaciğeri temizleyecek olan içecekler ve bitki çayları papatya çayı, adaçayı, karahindiba çayı, kahve, yeşil çay, greyfurt suyu, üzüm suyu, pancar suyudur. Zeytinyağı ile karıştırılan su da karaciğere iyi gelir.
Sebzeler karaciğer temizliğinde etkili
Sebzeler; lif, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin. Özellikle brokoli, turp, enginar, kuşkonmaz, domates, biber gibi sebzeler ise karaciğerde detoksifiye edici özellikler, harekete geçiriyor.
Kırmızı üzüm Karaciğer içinden zararlı toksinleri arar. Soya Karaciğeri harika bir şekilde temizleyen soyanın sütünü de sık sık içmelisiniz. Baklagiller ve kuru yemişler Bu besinler karaciğerde bulunan zararlı toksinleri temizliyor.
Günde bir ya da iki bardak salatalık suyu içmek, karaciğer için iyi bir detoks olacaktır. Salatalık suyu lezzetli olmasının yanı sıra vitamin, antioksidan ve mineral deposudur.
Yer fıstığının yanı sıra ay çekirdeği, fındık gibi kuruyemişler de karaciğer sağlığı açısından faydalıdır.
Damar ve kasların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Mide asidini düzenler. Kan basıncını düzenler. Karaciğer ve safra kesesi yolarının düzenli çalışmasına yardım eder.
İçerdiği yağ dengesi ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Çörek otu yağı ayrıca kan damarlarını genişleterek yüksek tansiyonu da önler. Çörek otu, aktif içeriği sayesinde karaciğere zarar veren maddeleri önleyerek karaciğerde toksik madde oluşumunu engeller.
Veya taze kekik otunu kaynatın ve ana yemekler sonrasında bir su bardağı olarak için. Taze rezene karaciğerin toksin yükünü azaltır: Karaciğerde bulunan detoks enzimlerinin çalışma kapasitesini artırarak toksinlerin hızla uzaklaştırılmasını sağlayan dereotu gibi yararlı otlardan biridir.
Flavonoidler, antioksidanlar ve C vitamini açısından zengin bir meyve olan yaban mersini, bu özellikleri sayesinde karaciğerdeki serbest radikalleri nötralize ediyor, karaciğerin genel sağlığını korurken karaciğer yağlanması gibi sorunların da oluşma riskini azaltıyor.
Karaciğerdeki toksin maddeleri temizlemek için mevsiminde taze sebze ve meyve tüketimi artırılmalı özellikle kereviz, enginar, ıspanak gibi sebzeler tüketilmelidir. Balda bulunan cholin maddesi karaciğer hücrelerini güçlendirir. Bu nedenle sabah kahvaltılarında 1-2 tatlı kaşığı organik bal tüketimi önerilebilir.
Aşırı tüketilen bazı maddeler karaciğere ağır hasar verebilir. Bu nedenle alkol, katı (doymuş) yağlar, kızarmış yiyecekleri fazla tüketmemek, aşırı şeker ve tuzdan da kaçınmak gerekir. Karaciğerin işlevlerinden biri de şekeri yağa dönüştürmektir. Fazla şeker tüketimi karaciğer yağlanması riskini artırır.
Elma sirkesi, karaciğer ve çevresinde biriken yağlardan kurtulmayı sağlayan ve karaciğerin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan doğal bir mucize. Tek yapmanız gereken bir bardak ılık suyun içine bir yemek kaşığı doğal elma sirkesi eklemek ve bunu yemeklerden önce, günde 2 kez olacak şekilde içmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri