Orta Karadeniz çevresinde de yetiştiği için yörenin mutfak kültüründe yer alan sebze, asıl olarak iç bölgelerde tüketilir. Özellikle İç Anadolu'da yapıldığı için İç Anadolu mutfağına ait bir yemek olarak bilinen madımak yemeği, Sivas ve Tokat yörelerinin yöresel yemeği kabul edilir.
Madımak otu, doğada kendiliğinden yetişebilen ve farklı iklim koşullarına dayanıklı olduğundan ülkemizin birçok yerinde görülebilen nefis bir ot. Farklı yörelerde keçi memesi, söğüt otu, kuş ekmeği ve çoban ekmeği gibi farklı isimlerle de anılan madımak otu, nisan ve haziran ayları arasında toplanıyor.
Nihai kaynak olarak Kürtçe (Kurmanci) lox/loq (aynı anlamda) düşünülebilir. Madımak kelimesi hakkında ayrıntılı bir arama başlatmak için buraya tıklayın.
Madımak Yemeği Yapılışı:
1.5 kg madımak temizlendikten sonra satırla kıyılarak iyice küçültülür. Bir tencereye yağ, salça, pastırma konularak kavrulur. Kıyılan madımak üzerine ilave edilir. 15 dakika pişirildikten sonra servis yapılır.
İlgili 37 soru bulundu
Altın sarısı renk alana kadar tereyağında kavrulur. İçerisine salça, küçük parçalar hâlinde pastırma ve kavurma katılır, yağda biraz çevrilir. Ardından madımaklar ilave edilir. 3 su bardağı sıcak su ve bulguru da eklenir. Kapağı kapatıldıktan sonra madımak yumuşayana kadar yaklaşık 40-50 dakika pişirilir.
Kayseri, Ankara, Tokat, özellikle Sivas ana vatanıdır. Madımak yaz aylarında çıkan bir bitki türüdür. Sivas'ta Anadolu bölgesinde madımağın güzel bir yemeği olur.
Doğada yetişen bir bitki olan madımak toplanır, ayıklanır, yıkanır ve doğranır. Tencereye yağ, yemeklik doğranmış soğan, sarımsak, pastırma konularak çevrilir. Üzerine madımaklar, pilâvlık bulgur, su, tuz ve kırmızıbiber veya biber salçası ilâve edilerek pişirilir.
Madımak, içerdiği fenolik birleşiklerden dolayı diğer bitkilerin gelişimini engelleyen fitotoksik özelliğe sahip boğucu bitkidir. Meisn. Türkçedeki «madımak» adı etimolojik olarak Ermenice «madideğ» (մատիտեղ) kelimesinden kökenlenen bir alıntıdır.
Bu mevsimlerde de kurusu satılır. İsteğe ve talebe göre de madımağın fiyatı belirlenir. Yazın özellikle yaş madımak 8 ile 12 lira arasında satılır. Kışın ise madımak, 1 kilo madımağı kurutunca 100-120 gram kaldığı için bunun fiyatı 80 ile 100 lira arası değişiyor.
Kuzukulağı familyasından gelen Madımak otu semizotu ve ıspanak ile yakındır. Görüntü olarak da semizotuna benzeyen Madımak otu semt pazarlarında yerini alıyor. Madımak otu tarlalarda istenmeyen yabani otlardan kurtulabilmek adına dikilir.
Tutuksuz sanıklar "Ez li virim" (buradayım), "Ez Kurdim" (Kürdüm) yanıtı verirken Nuriye Avşar, Arapça "Muti" (buradayım) cevabını verdi. Bunun üzerine duruşma tutanağına "Kürtçe konuştukları görüldü" ifadesi geçildi.
Madımak otu; yüksek kan şekerini normal seviyelere indirmekte olup, kan şekerini dengeler. Bunların dışında idrar söktüren özelliği vardır. Madımak Otu Nerede Yetişir ve Bulunur? Madımak otu; Amasya, Gümüşhane, Kayseri ve Yozgat illerinde yetişir.
Madımak otu taze bir şekilde tüketildiği zaman zihnin canlanmasını sağlar. Bunun yanında zihin yorgunluğunun giderilmesine yardımcı olur. Damar büzücü etkisinden dolayı; adet, doğum kanaması ve basur gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir.
Bu mevsimde madımak tüketimiyle birlikte şikayetlerin de arttığını belirten Şenarslan, şu bilgileri verdi: "Madımak tüketen yüksek tansiyon ve kalp yetmezliği olan hastalarımızda nefes darlığı şikayetleriyle karşılaşıyoruz. Tansiyonu, kalp yetmezliği olan hastaları bu bitkiyi tüketmemeleri konusunda uyarıyorum.
Kan şekerini dengeleyen, kolesterolü düşüren, bağışıklığı güçlendiren madımak otu, soğuk kış aylarında vücutta doğal antibiyotik görevi ile üst solunum yolu enfeksiyonlarını engeller.
Mide asidini dengelemeye yardımcı olduğu bilinen madımak otu çeşitli mide rahatsızlıklarını önler. Sindirim sistemini hızlandırdığı için zayıflamak isteyenlere tüketmesi önerilir. Pek çok kişinin gaz yapar mı korkusuyla yaklaştığı bu bitki, sanılanın aksine çay olarak tüketilirse gaz söktürücü özelliğini devreye sokar.
Sivas Katliamı, Sivas Olayları, Madımak Katliamı ya da Madımak Olayı, 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli'nin Radikal İslamcı bir grup tarafından yakılması ve çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, düşünür ile 2 otel çalışanının yanarak ya da dumandan boğularak ...
İshal sorununu çözmeye yardımcıdır. Madımak otunun bilinen bir zararı yoktur. Fakat her ot gibi ölçülü tüketilmelidir. Ayrıca madımak, yabani bir ot olduğu için, hamile kadınların tüketmeden önce doktora danışmaları önerilmektedir.
Sivas'ın en meşhur yemekleri arasında kesme aşı, babiko, madımak, etli ekmek, içli köfte, peskütan çorbası, pezik, sübüra, sirok, sivas katmeri, hıngel, sivas ketesi, divriği pilavını sayabiliriz. Tarihiyle, kültürüyle, yöresel yemekleriyle Sivas kendine has bir ruh taşıyan, özel bir şehrimizdir.
Fazla fazla toplayıp öğünlük olarak poşetlere koyabilir ve dondurucularınızda da saklayabilirsiniz.Sağlığına dikkat edenler için güzel bir yemek olan madımak yanında yoğurt ile hem menülerinizi hemde damaklarınızı şenlendirecektir.
Kış mevsiminden sonra baharın ilk sebzesi olarak yetişen madımak otunun (kuş ekmeği) tazesi kadar kurutulmuşunun da yemeği yapılır. Hafif ekşili tadı, nane gibi küçük yaprakları ile bu yabani bitki ile ıspanak kullanımı tarzında birçok yemekler yapılabilir.
Sivas gezinizde tadabileceğiniz ya da sevdiklerinize alabileceğiniz tatlılar arasında; Kelle Tatlısı, Gazete Baklavası ve Kalburabastı (Hurma Tatlısı) yer almaktadır. Tatlı olmasa da Sivas Katmeri de atıştırmalık ve kahvaltılık olarak tercih edilen lezzetlerden birisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri