Karaciğere iyi gelen besinlerin ortak özelliği antioksidan, E vitamini ve glutatyon depolarını artırıyor olmasıdır. Bu besinler kahve, turpgiller, yeşil yapraklılar, fındık ve çiğ badem, balık, zeytinyağı, sarımsak, zerdeçal, enginar, koyu renkli meyveler, yulaf ezmesidir” dedi.
Yaban mersini, kivi, kızılcık ve çilek yüksek antioksidan içerir. Ayrıca; turunçgiller, portakal, armut, erik, elma, greyfurt gibi meyveler karaciğeri korumada etkilidir.
Sebzeler karaciğer temizliğinde etkili
Sebzeler; lif, vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin. Özellikle brokoli, turp, enginar, kuşkonmaz, domates, biber gibi sebzeler ise karaciğerde detoksifiye edici özellikler, harekete geçiriyor. Tüm turpgiller karaciğerdeki hücre yapılarının onarımı için oldukça önemli.
Onur Yaprak, “Zeytinyağı ile yapılmış sebze yemekleri, balık, salata, kuru baklagiller, turp, lahana, karalahana, Brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, roka, tere, kırmızı pancar, havuç, sarımsak karaciğer dostu besinlerdir” dedi.
Karaciğer sağlığı açısından kaçınılması gereken maddeler ise alkol, şeker ve tuzdur. Karaciğerin işlevlerinden biri de şekeri yağa dönüştürmektir. Fazla şeker tüketimi karaciğer yağlanması riskini artırır. Tuzdaki sodyum ise doku sertleşmesi olarak ifade edilebilecek fibröze yol açabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Özellikle sahip olduğu potasyum nedeniyle karaciğerin temizlenmesinde son derece yardımcıdır. - Muz; Yine sahip olduğu potasyum içeriği nedeniyle vücuttan toksinlerin ve ağır metallerin uzaklaştırılmasına yardımcıdır. Bu nedenle de karaciğer temizlenmesini destekler.
YOĞURT: Hem mideye, hem karaciğere faydası olan yoğurt, vücudu toksinlerden arındırıyor. ÇİLEK: Çilek, yaban mersini, böğürtlen, frambuaz gibi meyveler karaciğeri çok çabuk temizliyor.
Ispanak, roka, karahindiba en iyi seçeneklerdir. Avakodo yemek, karaciğerin vücuttan toksinleri temizlenmesi için “glutation” üretimine yardımcı olur. Yapılan çalışmalarda düzenli olarak avakado tüketenlerin daha sağlıklı bir karaciğere sahip olduklarını göstermiştir.
4.Limon Suyu: Vücuda oldukça fazla yarar sağlayan limon suyu aynı zamanda karaciğerin temizlenmesine ve yenilenmesini sağlar. Gün içerisinde aç karna bir bardak limonlu su tüketmek karaciğerde yer alan toksinlerin giderilmesine destek olmaktadır.
Ceviz, Omega-3'un yanı sıra, glutatyon açısından da zengindir. Bu madde, karaciğerin detoks yapmasına, yani içerisindeki zararlı maddeleri dışarı atmasına yardımcı olur. Günde üç bütün ceviz tüketmek, karaciğer sağlığına çok iyi gelir.
- Yumurta: Yumurta da mühim karaciğer dostlarından biri. Özellikle zengin lesitin ve kolin içeriği onu rahatlıkla “karaciğer dostu” yapıveriyor.
Yağda çözünen vitaminlerin eksikliği: Safra asidi
Ancak yağda çözünen vitaminlerden D vitamini haricinde alkolik karaciğer hastaları için rutin destek önerisi bulunmamaktadır. Yine de, alkol tüketimi ile birlikte A vitamininden zengin gıdaların (havuç, süt ürünleri, yumurta vb) tüketilmesi önerilir.
Portakal, greyfurt gibi turunçgiller, erik, armut, elma gibi meyveler karaciğeri korur. Hali hazırda bir karaciğer rahatsızlığınız varsa karaciğer hasarını arttırabilecek A vitamini içeren (kavun gibi) meyveler tüketmeyin.
Günlük taze sebze-meyveler, balık, tavuk veya hindi gibi beyaz etler ve lifli gıdalar karaciğer dostu kabul ediliyor.
Bir sürü lif içeren gıdalar karaciğerinizin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olabilir. Gününüzü başlatmanın harika bir yolu olan yulaf ezmesi kahvaltı seçeneğiniz için idealdir. Araştırmalar, karaciğer yağlanmasından uzak durmanız için yulaf yemenin iyi bir tercih olabileceğini gösteriyor.
Domatesler de karaciğeriniz için son derece iyidir. Karaciğer iltihabını ve hasarını azaltmaya ve karaciğer kanserine karşı korumaya yardımcı olan iyi miktarda antioksidan içerirler. Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, domates özü takviyesinin karaciğer hasarı riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösterdi.
Dr. Yaprak, şu bilgileri verdi: “Kahvenin karaciğer koruyucu etkisinin altında yatan temel mekanizmalar arasında; kahvenin antioksidan özelliği, karaciğerde detoks yapan enzimleri uyarması, karaciğer sertleşmesine yol açan bazı zararlı büyüme faktörlerini azaltması sayılabilir.
Zeytinyağı, diğer yağların aksine karaciğerinizi koruyor. Alkol dışı karaciğer yağlanmasından uzak durmak için ayçiçeği yağı ve balık yağından uzak durmanız, zeytinyağı tüketmeniz öneriliyor.
Kateşinler çay olarak tüketildiğinde, besin desteklerinden 2 kat daha fazla alınsa dahi karaciğere herhangi bir zararı olmuyor. Burada yine doğal yolla beslenmenin çok daha güvenli ve doğru olduğu görülüyor.
Damar ve kasların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Mide asidini düzenler. Kan basıncını düzenler. Karaciğer ve safra kesesi yolarının düzenli çalışmasına yardım eder.
Sarımsak, karaciğer enzimlerini harekete geçirerek toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Antioksidan, allicin ve vitaminler bakımından oldukça zengindir. Sarımsağın içerdiği sülfür de karaciğerin işlevine yardımcı olan enzimlerin üretilmesine destek olur.
- İçeriğinde bol miktarda nişasta, B ve C vitaminleri bulunur. - Şeker hastalarına faydalıdır. - Susuzluğu giderir. - Karaciğer şişliğini giderir.
1- Sarımsak, soğan, enginar gibi beyaz renkli sebzeler
Başta sülfür içeriği yüksek olan soğan ve sarımsak olmak üzere beyaz renkli sebzeler çok önemlidir. Sülfür maddesi karaciğer yağlanmasına neden olan kimyasal maddelerin karaciğer hücrelerinden uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
Beslenme uzmanları ev yapımı tahinin 'karaciğer detoksu' sağladığını dile getiriyor. Tahin, karaciğer detoksu için çok önemli olan metiyonin maddesini barındırır. İçeriğinde bol miktarda fosfor, lesitin, magnezyum, potasyum ve demir vardır. Kalsiyum açısından en zengin besinlerden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri