1- Yağlı yiyecekler: Yağlı yiyecekler karaciğer için oldukça sakıncalıdır. Özellikle kızartmalar, doymuş yağlar, trans yağlar sık tüketilirse karaciğer yorulur. 2- Şekerli yiyecekler ve içecekler: Şekerli gıdalar herkesin ilgisini çeker ama aşırı şeker tüm organlar için zararlıdır.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Üzümün hem kendisi hem de çekirdeği, karaciğerin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Yapılmış olan birçok araştırma, üzüm çekirdeğinin karaciğeri temizlediğini ve oluşan zararları önlediğini belirtmektedir. Vücudun toksinlerden kurtulmasına yardımcı olan üzüm, karaciğerin temizlenmesine yardımcı olacaktır.
Aşırı tüketilen bazı maddeler karaciğere ağır hasar verebilir. Bu nedenle alkol, katı (doymuş) yağlar, kızarmış yiyecekleri fazla tüketmemek, aşırı şeker ve tuzdan da kaçınmak gerekir. Karaciğerin işlevlerinden biri de şekeri yağa dönüştürmektir. Fazla şeker tüketimi karaciğer yağlanması riskini artırır.
Onur Yaprak, “Zeytinyağı ile yapılmış sebze yemekleri, balık, salata, kuru baklagiller, turp, lahana, karalahana, Brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, roka, tere, kırmızı pancar, havuç, sarımsak karaciğer dostu besinlerdir” dedi.
İlgili 18 soru bulundu
BAKLAGİLLER: Karaciğerin daha sağlıklı çalışmasını sağlıyor. YOĞURT: Hem mideye, hem karaciğere faydası olan yoğurt, vücudu toksinlerden arındırıyor. ÇİLEK: Çilek, yaban mersini, böğürtlen, frambuaz gibi meyveler karaciğeri çok çabuk temizliyor.
Özellikle sahip olduğu potasyum nedeniyle karaciğerin temizlenmesinde son derece yardımcıdır. - Muz; Yine sahip olduğu potasyum içeriği nedeniyle vücuttan toksinlerin ve ağır metallerin uzaklaştırılmasına yardımcıdır. Bu nedenle de karaciğer temizlenmesini destekler.
- Yumurta: Yumurta da mühim karaciğer dostlarından biri. Özellikle zengin lesitin ve kolin içeriği onu rahatlıkla “karaciğer dostu” yapıveriyor.
Kateşinler çay olarak tüketildiğinde, besin desteklerinden 2 kat daha fazla alınsa dahi karaciğere herhangi bir zararı olmuyor. Burada yine doğal yolla beslenmenin çok daha güvenli ve doğru olduğu görülüyor.
Yeşil çayda bol bulunan kateşinler, fazla miktarda alındığında karaciğerde hasar oluşturabiliyor. Yeşil çay, yapısındaki güçlü antioksidanlar sayesinde sağlığa ciddi katkıları olabilen faydalı bir doğal içecek.
Greyfurtun yanı sıra limon ve diğer turunçgiller de karaciğer enzimlerinizi harekete geçirdikleri ve yüksek C vitamini içerdikleri için bağışıklık sistemini güçlendirip karaciğer hasarlarının en aza indirilmesine yardımcı olur.
Yumurtanın karaciğer için kötü olduğu doğru değildir. Tam tersine, yumurtada bulunan birçok madde karaciğerin doğru çalışması için faydalı olmanın yanı sıra hepatik dokuyu oluşturan hücreleri korur.
Günde 3-4 fincan kahve içenlerde karaciğer enzimleri olan AST, ALT, GGT düzeylerinin gerilediği, karaciğerdeki sertleşmenin düzeldiği, karaciğerde siroz ve kanser gelişim riskinin azaldığı hatta kahvenin metabolik sendrom ve diyabet üzerine de olumlu etkilerinin olduğu birçok çalışmada gösterildi” dedi.
Ceviz, antienflamatuvar özelliklere sahip sağlıklı yağlar açısından zengindir. Ceviz, karaciğerdeki trigliserid seviyelerini düşürmeye yardımcı olur, karaciğer homeostazında yer alan enzim seviyelerini düşürür ve karaciğer iltihabına dahil olan genleri bastırır.
Yaban mersini, ahududu ve kızılcık, avokado, üzüm dahil olmak üzere pek çok koyu renkli meyve de karaciğeri hasardan korumaya yardımcı olabilecek polifenol adı verilen antioksidanlar içerir. Son olarak zengin lif kaynağı olan yulaf beta glukan içerir.
Elmanın içinde yüksek miktarda bulunan “pektin” maddesi, sindirim aşamasında vücudu toksinlerden arındırılarak temizlenmeye ve karaciğerin işini kolaylaştırmaya yarar.
- İçeriğinde bol miktarda nişasta, B ve C vitaminleri bulunur. - Şeker hastalarına faydalıdır. - Susuzluğu giderir. - Karaciğer şişliğini giderir.
Elma sirkesi, karaciğer ve çevresinde biriken yağlardan kurtulmayı sağlayan ve karaciğerin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayan doğal bir mucize. Tek yapmanız gereken bir bardak ılık suyun içine bir yemek kaşığı doğal elma sirkesi eklemek ve bunu yemeklerden önce, günde 2 kez olacak şekilde içmek.
Karaciğer hastalarında makarna, bulgur, sebzeler, baklagiller, sütlü tatlılar, bulgur pilavı gibi bileşik şeker içeren gıdalar önerilir. Hazır gıdalar: Fastfood, hazır market ürünleri, sosis, sucuk, salam tüketimi kronik karaciğer hastalarının uzak durması gereken gıdalar arasındadır.
Günlük taze sebze-meyveler, balık, tavuk veya hindi gibi beyaz etler ve lifli gıdalar karaciğer dostu kabul ediliyor.
Bitkisel protein ve lif içeriğinin yüksek, doymuş yağ içeriğinin düşük olması bakımından kuru baklagiller karaciğer yağlanmasına karşı tüketilmesi gereken besinlerdendir. Haftada 2 kez kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi kuru baklagil yemeği tüketmeye özen gösterilmelidir.
Bitkisel protein ve lif içeriğinin yüksek, doymuş yağ içeriğinin düşük olması bakımından kurubaklagiller karaciğer yağlanmasına karşı tüketilmesi gereken besinlerdendir. Haftada 2 kez kurufasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi kurubaklagil yemeği tüketmeye özen gösterilmelidir.
Portakal, greyfurt gibi turunçgiller, erik, armut, elma gibi meyveler karaciğeri korur. Hali hazırda bir karaciğer rahatsızlığınız varsa karaciğer hasarını arttırabilecek A vitamini içeren (kavun gibi) meyveler tüketmeyin.
Sarımsak çok keskin kokuludur. Küçücük miktarda sarımsak bile karaciğer enzimlerini uyararak, toksinlerin vucuttan dışarıya atılmasını sağlar. İçeriğindeki “alisin” ve “selenyum” karaciğerin temizlenmesine yardım eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri