Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar. Çipura, barbunya, dil, kalkan, kırlangıç, lahos, mercan, mezgit, tekir, pavurya, karides, ahtapot böcek ve ıstakoz bunlardan bazılarıdır.
Denizin 100 metreden daha derininde, tabana en yakın kısımlarda yaşayan balıklara dip balığı adı verilir. Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal; en çok tüketilen dip balıklarıdır.
Hamsi, istavrit, mezgit, palamut, alabalık, somon sardalya haftada 2-3 porsiyon rahatlıkla tüketilebilir. Bunlar küçük olup uzun yaşamadıklarından ve dip balığı olmadıklarından daha az civa içerirler.
Denizin yüz metrelik üst kısmında yaşayan hamsi, istavrit, uskumru, palamut gibi göçmen balıklara yüzey balığı, daha aşağıda bulunan mezgit, kefal, levrek, lüfer, barbunya, kalkan gibi balıklara dip balığı deniyor.
Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda civa içerirler ve çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre civa riski taşıyabilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar. Çipura, barbunya, dil, kalkan, kırlangıç, lahos, mercan, mezgit, tekir, pavurya, karides, ahtapot böcek ve ıstakoz bunlardan bazılarıdır.
Havyar lüks ve lezzetli bir tüketim gıdası olması ile ünlüdür ve çoğu balığın yumurtasından havyar elde edilir. Ancak bazı balıkların havyarları daha lezzetli olduğu için daha fazla tercih edilir. Mezgit havyar da bunlardan biridir.
Ilıman ve oldukça soğuk denizlerde, 30-300 m arası derinliklerde yaşayan gezici balıklardır. Mezgit Karadeniz, hamsi gibi sürüler halinde yaşar; beyaz etli, yumuşak ve çok lezzetlidir. Tava ve buğulama olarak tüketilmesi lezzetini artırır.
Mart: gümüş, izmarit, mezgit , kalkan, kaya balığı, mezgit, kefal, levrek, yayın balıkları mart ayının lezzetli ve bol bulunan balıklarındandır. Nisan: Gümüş, izmarit, kalkan, mersin, barbun, levrek, kefal, kaya balığı lezzetlidir.
Tavuk balığı olarak da bilinen mezgit bütün denizlerimizde bulunmakla beraber en çok Karadeniz'de bulunur. Yaz hariç devamlı yumurtalı durumdadır.
Uzmanlara göre, üstelik balığın kafası, kuyruğu ve kılçığı da kalsiyum açısından oldukça zengindir ve atılmaması gerektiğini ifade ettiler.
Mezgit balıkları, genellikle soğuk ve ılıman denizlerde yaşarlar. Kuzey Atlantik Okyanusu, Kuzey Denizi, Norveç Denizi ve Baltık Denizi gibi bölgelerde bol miktarda bulunan bu balıklar, ayrıca Akdeniz ve Karadeniz'de de yaşamlarını sürdürürler.
8. aydan itibaren haftada iki kez kılçıksız buğulama ya da ızgara balık verilebilir. Ağır metal yoğunluğu açısından dip balıkları ( barbun, mezgit, kefal, dil balığı, kalkan, lüfer, levrek vb.) önerilmemektedir. Hamsi, istavrit, uskumru, ve palamut gibi yüzeye daha yakın olan balıklar tercih edilebilir.
Somon başta olmak üzere uskumru, hamsi, istavrit, sardalya çocuklar tarafından tüketilebilmesi uygun olan balıklardır. Ancak ülkemizde genellikle dondurulmuş somon bulunabildiğinden hamsi, sardalya gibi balıkların tüketilmesi daha uygun olabilir. Balık alırken mevsim ve deniz balığı olmasına da dikkat edilmelidir.
Mısır ununun içine tuzu karıştırıp temizlenmiş mezgit balıklarının her tarafını una bulayın. Kızgın yağda unlanmış mezgitleri pişirin. Balıkların her bir tarafını en fazla 4 dk kadar ateşte tutun. Kızarmış balıkları roka, maydonoz ve limon ile servis edebilirsiniz.
Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde yaygın olarak rastlanır. Ortalama 20–40 cm boyunda olur. Aslında denizin 30-40 metre derinliğinde yaşar ama hamsi ve sardalya gibi küçük sürü balıklarını avlamak için yüzeylere de çıkar.
Sorun olmaz. Bu tür tatlı su balıklarında bu durumlar normal.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Mezgit balığını pişirmek için kızartma, ızgara ve fırınlama yöntemleri kullanılır. Farklı balık sosları ile marine edildiğinde daha lezzetli bir hale getirilir. Mezgiti pişirmeden önce güzelce temizlemek de gerekir. Uğraşmak istemiyorsanız, balıkçıdan mezgit alırken, filetosunu çıkarmasını isteyebilirsiniz.
İçinde cıva bulunan ve dip balığı olarak adlandırılan balıklardan uzak durun. Bu balıklar bebeğiniz için uygun değildir. Miniğinizin sindirim sistemine zarar vermeyecek, hafif ve kokusuz balıkları tercih edin. Somon gibi kokusuz hafif ama bol etli balıkları tercih edebilirsiniz.
Dil balığı, barbun, tekir, palamut, uskumru gibi orta boylu balıklarda cıva düşüktür. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi haftada iki öğün düşük miktarca cıva içeren balık tüketiminin sağlık için risk oluşturmadığını bildirmiştir” dedi.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri