bu oyunun başlıca tipleri şunlardır: karagöz: yapmacık kibarlığa, ukalalığa, kibirliğe tahammülü olmayan bir halk tipidir. eğitimi yoktur, fakat zeki ve tecrübelidir. zaman zaman geçim sıkıntısı çeker; ama çalışmayı da pek sevmez.
Eğitim görmüş, iyi konuşan, bilgili, kişisel çıkarlarını ön planda tutan, kurulu düzeni kabul eden, içten pazarlıklı, nabza göre şerbet veren, tüm mahallelinin akıl danıştığı ve yardım istediği kurnaz bir tiptir. Karagöz'ü çalıştırarak onun sırtından geçinmeye çalışır.
Karagöz; oyunun başrol oyuncusudur. Okumamış, cesur, tepkilerini çabuk açığa vuran, çabuk öfkelenip kavga eden, yalancılığa ve ikiyüzlülüğe tahammül edemeyen, gerçekçi bir halk adamıdır. Halk diliyle konuşur. Oyundaki eğitimli tiplerin konuşmalarını anlamaz ya da anlamaz görünüp sözcüklere ters anlamlar verir.
Hiçbir zaman işleri düzgün gitmemiş ve gitmeyen Karagöz eğitim almamış cahil bir kişidir. Hacivat'ın ona bulduğu geçici işlerde çalışır.
Hacivat ve Karagöz gölge oyununda;
Karagöz, cahil ama geleneklerine bağlı bir insandır. Hacivat aydın bir insan olarak gayet açık ve anlaşılır konuşur. Karagöz ağır işittiği için denilenleri anlamaz. Hacivat, daima öğretici ve yapıcı konuşur.
İlgili 34 soru bulundu
Karagöz demirci ustası iken Hacivat ise duvarcı ustasıdır. İnşaatın yavaş ilerlemesinden sorumlu tutulup idam edilen Karagöz ve Hacivat taklide ve karşılıklı konuşmaya dayanan, 2 boyutlu tasvirlerle bir perdede oynatılan gölge oyunudur. Karagöz oynatıcısına kurgusal, hayalbaz denir.
İlker Karagöz, Damla Ünler Karagöz ile evli ve iki çocuğu var.
Hacivat, Karagöz'ün tam tersi bir tiptir. Eğitim görmüş, iyi konuşan, bilgili, kişisel çıkarlarını önde tutan, kurulu düzeni kabul etmiş, içten pazarlıklı, nabza göre şerbet veren, tüm mahallelinin akıl danıştığı, yardım istediği kurnaz bir tiptir.
Milli kültürümüzün bir simgesi haline gelmiş orta oyunu kahramanı Karagöz'ün hayatları hakkında çok bilgi yoktur. Asıl adı Kambur Bâli Çelebi olan Karagöz, ilçemizin Karaoğlanlar köyündendir. Sultan Orhan devrinde (1324-1362) Orhan Camii inşaatında demirci ustası olarak çalışmıştır.
Karagöz halkı, Hacivat ise biraz daha üst tabakayı temsil ederler.
Evliya Çelebi'ye göre Hacı Ayvad (Hacivat), Bursalı Hacı İvaz'dır.
Çıktığı bir seferden dönen Orhan Gazi, camii inşaatının bitmediğini görünce bunun nedenini soruşturur ve gerekçe olarak Hacivat Karagöz gösterilir. Aylak tavırları, şakacı sohbetleri inşaatın zamanında bitmemesine sebep olmuştur ve bunu öğrenen Orhan Gazi küplere biner, ikisinin de başını vurdurur.
Kesin bir bilgi olmamakla birlikte, Hacivat ve Karagöz'ün Orhan Gazi döneminde Bursa Ulu Cami inşaatında çalıştıkları ve nükteli konuşmalarından dolayı diğer çalışanları etraflarına toplayarak inşaatın aksamasına neden oldukları rivayet edilir. Bu tavırları onlara pahalıya mal olur ve padişah fermanıyla idam edilirler.
Gölge oyununun öncüsü kabul edilen Şeyh Küşteri, Karagöz ve Hacivat'ın hatıraları, Bursa'da sembolleştirilmiştir. Bursa'nın en eski kabristanı olan Çekirge Caddesi'ndeki Yoğurtlu Baba Dergahı'nda bulunduğu düşünülen kabir, 1950 yılında anıt mezara dönüştürülmüştür.
Çünkü Karagöz genel- de her söyleneni yanlış anlayan bir kişidir. Hacivat ise daha çok bilen kişidir”. A18 “Karagöz, Hacivat'ın dediklerinin tersini anlayan birisidir. Hacivat ise bilgili ve kül- türlüdür.
Karagöz oyunlarında zenneler Karagöz'ün karısı, Furtuna Bey'in hanımı gibi aile içindeki statülerine göre adlandırılmakta Sümbül Hanım ya da diğer adıyla Hanım Kız ise tip olmasına rağmen özgün nitelikleriyle ön plana çıkmak- tadır.
Bir başka rivayete göre ise Hacı İvaz Ağa veya halka mal kalan adıyla Hacivat ve Trakya'da yer alan Samakol köyünden demirci ustası Karagöz, Orhan Gazi devrinde Bursa'da yaşamış cami yapımında çalışan 2 işçidirler.
Rivayete göre Bursa Ulu Camii inşaatında çalışan Hacivat ve Karagöz'ün yaşadıkları dönem hakkında net bilgiler yoktur. Ancak caminin yapılış tarihi dikkate alındığında 14. yüzyılın sonlarında yaşadıkları kabul edilmektedir.
Bir başka rivayete göre ise Hacı İvaz Ağa veya halka mal kalan adıyla Hacivat ve Trakya'da yer alan Samakol köyünden demirci ustası Karagöz, Orhan Gazi devrinde Bursa'da yaşamış cami yapımında çalışan 2 işçidirler.
Karagöz ve Hacivat'ın gerçek kişiler olup olmadığına dair efsaneler çok çeşitli olmakla beraber hepsinde ortak olan nokta Hacivat'ın toplumun bilgili ve eğitimli kesmini temsil ederken Karagöz'ün cahil ve eğitimsiz halkı temsil ettiğidir: “Karagöz, halkın ve onun kültü- rünün temsilcisi oluyor.
Sahne, arkadan aydınlatılmış beyaz bir perdeden oluşur. Hacivat, Karagöz ve dekorlar bu perdenin arkasında yani ışıklı tarafta hareket ettirilir. Karagöz oyunu ana hatlarıyla; ışık, deve derisinden yapılmış figürlerin oynatıldığı gölge ve doğaçlama bir metinden ibarettir.
Mehmet Karagöz, Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Arakonak beldesinde 1975 yılında doğdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri