Karamel, çeşitli şekerler ısıtılarak yapılan bir koyu-turuncu şekerleme ürünüdür. Puding ve tatlılarda, bonbonda dolgu olarak veya dondurma ve krema için bir tepeleme olarak tatlandırıcı olarak kullanılabilir.
İdeal kıvamı, yoğun karamel lezzeti ile dayanılmaz olan Karamel Sos'u her türlü kek, pasta, sütlü tatlı, krep ve dondurmaları süslemek için kullanabilir, tatlılarınızı taçlandırabilirsiniz.
Karamel şurubu pek çok şeyde kullanılmaktadır. Özellikle renkli tatlı kahvelerde süsleme amaçlı olarak karamel şurubu kullanılmaktadır. Dondurma süslemelerinde de yine karamel şurubundan yararlanılır. Karamel şurubunun bir diğer işe yaradığı nokta ise tatlı kokteyllerinin üzerine ilave edilmesidir.
Oda sıcaklığına gelen karamelinizi 10-15 gün boyunca buzdolabında saklayabilirsiniz. Ancak karamel donunca sertleşir bu nedenle kullanacağınız zaman bain marie usulü eritmeniz gerekir. Karamelinizi küçük küpler halinde dondurup toffee şeker olarak da tüketebilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Çok fazla ısıtmayın, ılıktan biraz sıcak olsa yeterli. Sütlü kremalı karışımı soğuyan kekin üzerine dökün, iyice yedirin. Soğuyan karamel sosu üzerine gezdirin.
Yağ eriyip şekerle iyice özleşince nişastayı sütle açıp azar azar sosun üzerine döküyoruz ve diğer yandan da yavaşça karıştırmaya devam ediyoruz.
Ister kaşıkla şekerleri karıştırırak erimesini sağlayın isterseniz de hiç kaşık vurmadan Tavayı sallayarak eritin. Tamamen eriyen şekerlere 1 Yemek kaşığı Tereyağını ekleyin. ☝☝Lezzet için mutlaka Tereyağ ekleyin karamelin tadını oldukça yüksek seviyeye taşıyor. Ekledikten sonra hızlıca karıştırın.
Karamelin zararlı olduğu Gıda Güvenliği Derneği tarafından açıklanmıştır.
Monin Karamel şurubu, MONIN şurup serisinin en popüler ve çok yönlü tatlarından biridir. Bu altın kehribar renkli şurup tatlı kahveler, çaylar ve çikolatalar, rahatlatıcı tatlı kokteylleri veya sadece dondurma üzerine serpiştirilerek kullanılabilir. Özellikle kahvelerde mükemmel bir uyum sağlar.
Zor gibi görünen ama kolay tariflerden biridir karamel yapmak ve kullanım yelpazesi de bir hayli geniştir. Trileçede, çikolatalarda, parfe, muhallebi, tatlı, kek, kurabiye vs. vs. evde pişeninde elbette ki lezzeti çok daha güzel olduğu bir gerçek.
Karamel sosu için, tencerenin içerisine 1 çay bardağı şeker konulup karamelize oluncaya kadar kısık ateşte eritilir. Üzerine 1 çay bardağı toz şeker, 2 su bardağı su, 1 yemek kaşığı nişasta ve vanilya konulup karıştırılır.Karamel sosu koyulaşıp kıvam alıncaya kadar karıştırarak kaynatılır.
Karamel sos ısıtılır mı? Karamel sos da durdukça yoğunlaştığı için pişirilirken kıvamı oldukça akışkan olmalıdır. Buzdolabında 1-1,5 hafta kadar hava almayacak kaplar içinde saklanabilir. İster donuk halde istenirse de benmari içinde ya da mikrodalgada ısıtılarak tekrar akışkan hale getirilebilir.
Şekerin içerisinde bulunduğu tavayı kısık ateşte hafif hafif hareket ettirerek içerisindeki şekeri eritmeye başlayın, fakat kesinlikle şekeri karıştırmayın. Zaten tavayı hareket ettirdiğiniz sürece kenardan şekerin erimeye başladığını göreceksiniz.
Osmanlı döneminde de kendi coğrafyamızda tüketilen çok eski bir reçel türü olan süt reçeli, aynı zamanda halk arasında "Süt Karameli" olarak da adlandırılmaktadır.
Karamel birçok klasik tatlıda kullanılabileceği gibi farklı Karamelin ana malzemesi şeker. İstediğiniz miktarda şeker ve su kullanabilirsiniz, tek dikkat etmeniz gereken su-şeker oranı. 2 birim şekere 1 birim su kullanmalısınız.
Karamel şekerin yakılarak yapıldığı için yenmesinde bir sakınca var mıdır? Muhtevasında alkol ve benzeri bir sakınca yoksa ve tıbben insan bünyesi için sakıncalı olduğu söylenmiyorsa yenmesinde sakınca olmaz.
Karamel sos da durdukça yoğunlaştığı için pişirilirken kıvamı oldukça akışkan olmalıdır. Buzdolabında 1-1,5 hafta kadar hava almayacak kaplar içinde saklanabilir.
Karamel Sos ( Kremasız ) Tarifi Nasıl Yapılır? Şekeri tavamıza alıyoruz kısık ateşte erimesini bekliyoruz. Eriyip rengini aldıktan sonra 1. 5 çay bardağı suyumuzu ekleyip kaynaşmalarını sağlıyoruz. Ardından 1 su bardağı su ile karıştırılmış nişastamızı ekleyip yavaşça karıştırıyoruz. 5-10 dk sonra ocaktan alabiliriz.
Şeker karamelize ederken yanmamasına azami özen göstermelisin, çünkü aksi takdirde tadı acılaşır ve farklılaşır.
Kapların yarısına gelecek kadar kaynamış suyu fırın tepsisine ekleyin. Tatlıları, önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 45-50 dakika, üzerileri hafifçe kızarana dek pişirin. Fırından çıkardığınız krem karamelleri oda sıcaklığına geldikten sonra üzerini streçleyerek buzdolabında en az 4 saat dinlendirin.
Karamelize etmek; meyve ve sebzelerin içindeki şekeri açığa çıkartmak için yapılan ve hafif kahverengi bir görünüm kazanmalarını sağlayan bir işlem. Peki ya karamel? Toz şekerin karamelize edilmesiyle hazırlanan karamel, tereyağı ve krema ilavesiyle sos halini alıyor.
Şekeri yayvan bir tavaya koyun ve ocağı kısık ateşe alarak şekerin erimesini beklemeye başlayın. Şeker eridikçe önce şeffaflaşacak ardından karamelize olmaya başlayacaktır. Bu noktada karıştırmayın ve şekerin eriyerek karamel rengini almasını bekleyin.
Birçoğumuzun karamel yaparken donma, çok katılaşma ya da olduğu yüzeye yapışıp kalma gibi problemler yaşayabiliyor. Özellikle ilave etmek istedikleri tatlıların tabanında kaskatı bir hale gelebiliyor.
Oda sıcaklığında soğuduktan sonra kavanozları koyup 2-3 hafta kadar buzdolabında muhafaza edilebilir veya hemen tatlılarınızda kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri