Olayların iyi ve olumlu yanlarını göz ardı edip hep kötü taraflarını düşünmeye karamsarlık denir.
Karamsar kişiler, gelecekte onları bekleyen olumsuz deneyimlerin varlığını sıklıkla düşündükleri için çaresizlik, umutsuzluk, endişe duygularını yoğun olarak yaşar, üstesinden gelmek için yetersiz olduğunu düşünür.
Pesimist kelimesi, karamsar ve kötümser anlamında kullanılır. Genellikle kişiler için kullanılan bu kelime, bir kimsenin olaylar karşısındaki hal ve tavrını belirtmek için söylenir. Kişinin hayata bakış açısının ne kadar kötü, karamsar ve sıkıcı olduğunu anlatmak amacıyla kelimenin kullanımı tercih edilir.
Hayattan zevk alınmayan, monotonluktan ve gündelik sorunlardan sıkılıp, kendini huzursuz hissetme durumlarına mutsuzluk hissi denir. Mutsuzluk, insanın kendini huzursuz, umutsuz ve karamsar hissetme halidir. Bireyin hayattan zevk alamayıp, monotonluktan ve gündelik sorunlardan sıkıldığı zaman ortaya çıkar.
Olumlu karamsarlığın (defansif kötümserlik de denilir) gelecekle ilgili düşünmeyi teşvik eden ve olumsuz sonuçlara hazırlıklı olmamızı sağlayan bir araç olarak kullanılması faydalı bir stratejidir. Böylece karamsarlık eğilimi faydalı bir amaca kanalize edilmiş olur.
İlgili 32 soru bulundu
Umutsuzluğunun sebebi, bir şey yapmayacağına olan inancıdır. Bunlardan dolayı ufak risklere bile girmek istemez, karşılığı olmayacak hiçbir şey için özveride bulunmaz. Umutsuzluğun altında çözümlenmemiş içsel çatışmalar vardır ve kişi hiçbir zaman, içten olamamanın getirdiği keder içindedir.
Yapılan bilimsel çalışmalar genetik faktörlerin depresyondaki rolünün %50 civarında olduğunu göstermektedir.
Benlik bütünlüğüne karşı umutsuzluk gibi ileri seviye karamsarlık belirtileri genellikle bağıl psikolojik hastalıkların bir belirtisi olarak kendini gösterir.
Kronik mutsuzluk, hayata dair isteğin azalması ve sürekli mutlu olamama hâli iken depresyon çok daha büyük etkileri olan ve ilaç tedavisi de gerektirebilen durumlardır. Bir başka ifadeyle depresyon çok daha ağır sonuçları olan, gel-gitlerle seyreden ve pek çok türü olan bir rahatsızlıktır.
Karamsar, ön yargılı olup her şeye kötülükle bakan , hiçbir şeye umutlu olmayıp hevesli olmayan her kimseye denir. Karamsar insanlar genellikle depresyona girmiş insanlardır. Karamsar ile ilgili cümleler; √ Arkadaşım o kadar karamsar dı ki hiç mesleğinin olacağını düşünmüyordu.
Mutsuzluk ve karamsarlık, geleceğe dair planların yok olması, her şeyin kötüye gideceğine, karanlık olduğuna dair hislerin yoğunlaşması gibi belirtiler depresyonu düşündürebilir. Depresyonda olan kişilerin dörtte üçünden fazlasının gelecekle ilgili olumsuz düşüncelerinin ve karamsarlıklarının olduğu belirlenmiştir.
Kötümserlik kavramı (pesimizm) iyimserlik (optimizm) kavramının tam karşıtı olarak, dünya görüşü ve yaklaşımında düzeltilemeyecek kötü bir dünya portresidir. Kötümserler her zaman kötü biten bir son düşünürler.
Karamsarlık/hataya katlanamama şeması: Karamsarlık şemasına sahip bireyler, hayatın olumlu yanlarından çok olumsuz yanları üzerinde sürurlar ve her şeyim kötüye gideceğini düşünürler. Sürekli olarak karamsar bir yapıda olan bu bireyler, olaylara karşı daha kadercidir ve olumsuzlukları çabuk kabullenirler.
KARAMSAR KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI KÖTÜMSER ' DİR.
kötümser daha objektif bir kişidir, karamsar ise kendisiyle birlikte dibe çeker. bir de radikal vardır ki kötümser ya da karamsar sanılır nüansı kaçıran kişiler tarafından. kötümserlik, genelde "boş yere keyif kaçırmak" olarak algılanır. oysa kötümserlik mantıksal bir tavırdır, karamsarlık duygusal.
Ağır depresyon (majör depresif bozukluk) yaşadığımız üzüntü, stres ve sıkıntıların ruh halimizi olumsuz yönde etkilemesi sonucu oluşan duygu durum bozukluğudur. Ağır depresyon, sürekli mutsuz olmaya ve haz veren durumlardan keyif almamaya sebep olur.
mutsuz insan ümidi kalmamış olan insandır. çaresizdir. genelde yalnız kalmak ister çünkü kimseyle derdini paylaşmak istemez. sürekli düşünür. bazen o kadar abartır ki düşünmeyi sorduğun soruyu duyar ama bi türlü anlayamaz, defalarca ne dedin der. sinirli olur bazen.
En Tehlikeli Depresyon Hangisi? Klinik depresyon, majör depresif bozukluk şeklinde de bilinmektedir. Depresyon türlerinin en şiddetlisidir. Yoğun üzüntü durumu, mutsuzluk, değersizlik gibi yoğun kötü duygular ile ilerler ve kendi kendine geçmesi beklenemez.
Sinirli olmak beraberinde hastalıkları da getiriyor
Pittsburg Üniversitesi'nden araştırmacılara göre ise sinir, kin ve agresiflik, seratonin reseptör geninde oluşan farklılıklar sonucunda ortaya çıkan ve genetik olan hisler.
Büyük bir başarı ya da prestijli bir iş daimi mutluluğun sırrı değildir. Özet olarak, kişilerin mutluluğunu yüzde 48 oranında belirleyen genetik faktörlerdir.
California Üniversitesi'nde 140.000 denek ile gerçekleştirilen genetik analiz sonucunda; depresyon, anksiyete, şizofrenik kişilik bozukluğu, bipolar duygudurum bozukluğu, paranoid kişilik bozukluğu gibi psikolojik hastalıkların genlerimizden etkilendiği kanıtlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri