Çok yıllık bir bitki olan bu karanfil türü kesme çiçek elde etmek için özellikle seralarda yetiştirilir ve çelikle üremesi sağlanır.
Otsu ve çok yıllık bir çiçektir. Kokusu yoğun olan karanfil çiçekleri genellikle ılıman havaları sevmektedir. Boyları 20 ile 40 cm arasında değişir.
Kesme çiçekçiliğin vazgeçilmezlerinden olan karanfilin; çiçekleri beyaz, pembe, kırmızı ağırlıkta olmak üzere birçok renkte olabilir. Karanfil seralarda her mevsim üretilebilir, bu sebeple de karanfil fiyatları çok yükseklerde seyretmez. 80'den fazla cinsi olduğu bilinen karanfile ait 2000 kadar alt tür vardır.
Kış aylarında karanfili çiçeği türüne göre -40 derece kadar sıcaklığa direnç gösterebilir. Fakat bu türler özel karanfil türleridir. Evlerde bakılan karanfil çiçeklerini bu sıcaklıklara kadar dayanması mümkün değildir. Bu nedenle kışın en az 9 derece sıcaklığa sahip olan ortamlarda karanfil bakılmalıdır.
Balkonlarınız ve bahçeleri süslemek için kullanılan özel bir ürün çeşididir.Bakımı oldukça kolaydır.Uzun ömürlü ve çok yıllık bir bitkidir. Çiçekleri kokulu ve çok yüksek albenilidir.Saksıda yetiştiriciliğe uygundur. -Karanfil Çiçeği Fidesi Gönderimi:Özel tasarım fide kolisinde.
İlgili 34 soru bulundu
Çok yıllık bir bitki olan bu karanfil türü kesme çiçek elde etmek için özellikle seralarda yetiştirilir ve çelikle üremesi sağlanır. Bahçe çeşitleri genellikle fideyle çoğaltılır ve iki yıllık ya da çok yıllık bitkiler gibi yetiştirilir.
Hoş görüntüsü olan ve son derece sevilen karanfil bitkisi yılda iki kere çiçek açmaları ile de son derece tercih edilir.
Özellikle solmaya başlayan karanfil çiçekleri hemen kesilerek arkasından gelen yenilerin gelişmesine imkan sağlanması gerekiyor. Aksi takdirde karanfil çiçeği gelişim gösteremez ve o çok sevilen çiçekleri açamaz. Genel aşamada ise karanfilin budanması için ilkbahar uzayan sapların kesilmesi gerekir.
Karanfil tercihe göre bahçede veya evin içerisinde yetiştirilebilen çok yönlü bir çiçektir. Genellikle açık, güneşli ortamı sever. Bundan ötürü özellikle evde yetiştiriliyorsa günde minimum 5 saat açık havayla teması sağlayarak güneş ışınlarından beslenmesi sağlanmalıdır.
1. adım: Toprak, saksı, tohum ya da fide seçimi
Yukarıda da söylediğimiz gibi karanfili fide halinde alabileceğiniz gibi tohumdan alarak da yetiştirebilirsiniz. Tohumdan yetiştirdiğinizde filizlenene dek küçük bir saksı kullanmalı, sonrasında ise görece daha büyük, orta boy bir saksıya onu taşımalısınız.
Yeterince ışık almazsa, gelişimi yavaşlar. Evde baktığınız karanfilleri, yaz aylarında belli saatlerde gölge bir alana almaya özen gösterin. Karanfil çiçeği, kış aylarında -30 dereceye kadar direnç gösterebilir. Evlerde bakılan karanfillerin, bu sıcaklığa dayanması mümkün değildir.
Karanlık, serin ve kuru bir yerde, hava almayan cam bir kavanoz içinde saklanan karanfil bu şekilde ortalama 1 yıla kadar tazeliğini koruyabilir.
"Kuruyan karanfil nasıl canlandırılır?" diye merak edenler için buz ve sıcak su uygulaması önerilebilir. Öncelikle çiçeğin köküne düzenli aralıklarla buz konur. Ardından sıcak su uygulaması ile çiçek canlandırılabilir. Karanfil çiçeği bakımı konusuna özen gösterilirse çiçeğin kurumasının önüne geçilebilir.
Lavinia çiçeği, dünya üzerindeki pek çok ülkede ölüm çiçeği olarak bilinmektedir. Bu sebeple lavinia çiçeği ölümü çağrıştıran bir çiçek olarak nitelendirilmektedir. Lavinia çiçeğinin bir hayli merak uyandıran Latince adı "Knautia arvensis" olup uyuz çiçeği yahut misk çiçeği olarak da bilinen bir çiçek türüdür.
Karanfil Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? Karanfil bitkisi özellikle sıcak ve ılıman yerlerde daha kolay yetişmektedir. Sıcağı sevmesi sebebi ile özellikle ilkbahar ve yaz aylarında tohumu ekmek gerekmektedir. Özellikle Nisan ayında ekilmesi iyi sonuçlar alınmasını sağlayacaktır.
Karanfil tohumu ekimi için en uygun zaman Nisan ayı olarak bilinmektedir. Kaç Günde Çimlenir? Karanfil tohumu çok kolay bir şekilde yetiştirilir. Karanfil tohumu ekildikten yaklaşık 20 gün sonra çimlenir.
Kurutulmuş ot ve baharatların genel olarak son kullanma tarihi yoktur.
Özellikle askeri cenazelerde ve şehit anmalarında, kırmızı karanfiller, hayatını kaybeden askerlerin anısını yaşatmak ve saygı göstermek için bırakılır. Bu tür etkinliklerde, kırmızı karanfiller genellikle askerlerin mezarlarına ya da anıtlarına bırakılır.
Sadece yakaya takılmıyor: Karanfil
Karanfil genellikle şarap içerisinde servis edilir ancak çiğ olarak da yenebilir.
Bir karanfil kaliteli ise tomurcukları saplarından daha açık renktedir. Hasar gördüklerinde ise yağlı bir tabaka bırakırlar. Güçlü ve acı bir tadı olan karanfilin tazeliğini anlamak için suya atabilirsiniz. Karanfiller suyun yüzeyinde dik duruyorsa taze, yatay şekildeyse bayattır.
"Dünyada yaklaşık 90 çeşit karanfil bulunmaktadır. İki yıllık bir bitki türü olan bu çiçeğin ana vatanı ise Doğu ve Kuzey Afrika'dır.
Bulunması gereken ortam: Karanfil Çiçeği, nemli ve güneş alan aydınlık yerlerde yaşar. Fakat, direkt olarak güneş ışığına uzun süreler maruz kalmamalıdır. Kaldığı takdirde yaprakları yanacak ve zarar görecektir. 5 ila 10 derecelere kadar soğuğa karşı dayanıklılardır ve tüm yıl yeşil kalabilirler.
Toprağın kurumamasını sağlayın. Bazı çeliklerin üç ay sonra kök saldığı bilinmesine rağmen, köklenme yaklaşık üç ila dört hafta içinde gerçekleşmelidir.
-Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 7-21 günde çimlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri