Entropi, fizikte bir sistemin mekanik işe çevrilemeyecek termal enerjisini temsil eden termodinamik terimidir. Çoğunlukla bir sistemdeki rastgelelik ve düzensizlik (kaos) olarak tanımlanır ve istatistikten teolojiye birçok alanda yararlanılır. Sembolü S'dir.
Termodinamiğin ikinci yasası, evrenin en temel yasalarından biri olarak kabul edilir ve entropi yasası diye de bilinir. Bu yasa, evrende düzensizliğin sürekli olarak tek yönlü bir şekilde arttığını söyler.
Entropi, aslında sistemin açık veya kapalı olmasına bağlı olmadan, yoğunlaşmış enerjinin dağılması anlamına geliyor. Evrim sürecinde doğal seçilim, enerji durumuna, birçok molekülün "uygunluğunu" olgunlaşma dönemine kadar koruma kabiliyeti vermiştir.
Entropi, bir düzensizlik ölçüsüdür.
Düzensizlik, entropi adı verilen nicelik ile ölçülür. Bir sistemde düzensizlik arttıkça, entropi de artar. İşletmelerde entropi ise, faaliyetlerin bozulması, dengenin kaybolması, karışıklık ve aksamaların belirmesi ve sonunda faaliyetlerin durması yönündeki eğilimi ifade eder.
İlgili 28 soru bulundu
Entropi, fizikte bir sistemin mekanik işe çevrilemeyecek termal enerjisini temsil eden termodinamik terimidir. Çoğunlukla bir sistemdeki rastgelelik ve düzensizlik (kaos) olarak tanımlanır ve istatistikten teolojiye birçok alanda yararlanılır.
Bilim adamları düzensizliği entropi adı verilen nicelik ile ölçerler. Sistemlerdeki düzensizlik arttıkça, entropi de ona paralel olarak artar. Bununla birlikte faydalı enerji miktarı sürekli azalır. Faydasız enerji (entropi) ise artmaktadır.
Entropi, genelde yanlış biçimde bir sistemin “arızalı durumu” olarak adlandırılan bir durum işlevidir. Nitel olarak entropi, bir süreçte atomların ve moleküllerin enerjisinin ne kadar yayılmış olduğunu ve bir sistemin istatistiksel olasılıkları veya diğer termodinamik nicelikler açısından tanımlanabilen bir ölçüttür.
#Termodinamik #Entropi Bu videoda Termodinamik 2 konuları arasında yer alan ENTROPİ konusunun ilk dersini izleyebilirsiniz.
Entropi ilk kez termodinamik fizikte 1843 yılında tanımlanmış ve oradan psikoloji ve sosyolojinin kullanım alanlarına girmiştir. Entropi, bir sistemdeki düzensizliğin ölçüsüdür. Entropi, bir sistemden başka bir sisteme, iş şeklinde aktarılması imkansız enerji miktarıdır.
Entropi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim İstatistik kurallarına göre yönlendirilen bir haber kaynağının haber içeriklerinin oranı
Entropi (sembolü S) düzensizliğin ölçüsüdür. Bir dizgenin yüksek ihtimalli istatistiksel olasılıklarını gösterir, yani bu kavramın çok geniş kapsamlı uygulamaları vardır. Kimyanın tüm dallarında, entropi, reaksiyonun ilerleyip ilerlemeyeceğini tespit etmede önemli bir yere sahiptir.
Buna göre enerjinin uzaya eşit yayılmasına karşılık gelen parçacık yapılandırmaları (düşük ısı), enerjinin tek noktada toplanma kombinezonlarından (yüksek ısı) farklıdır. Sonuçta uzay tek noktadan büyüktür. Enerji ortama eşit yayılırsa iş yapamayacağımız için entropi her zaman artar.
Kapalı bir sistemin sınırlarından kütle girişi ve çıkışı olmadığı için sistemin entropi değişimi ilk ve son halleri arasındaki entropi farkıdır. Kapalı bir sistemin entropi değişimi, ısı geçişiyle olan entropi geçişi ve sistem sınırları içindeki entropi üretimine bağlıdır.
ENTROPİ YÖNTEMİ
kalmadan verileri dikkate alarak kriter ağırlıklarını hesapladığı için objektif bir değerlendirme yöntemidir (Çakır ve Perçin, 2013:79). Entropi sosyal bilimler, fizik ve bilgi teorisinde önemli kavramlardan biridir. ÇKKV problemlerinde her bir kriterin uygun ağırlıkları bulmak için uygun bir yöntemdir.
termodinamiğin ikinci yasası olan entropi, düzensizliği artışını ifade eder. buharlaşma her sıcaklıkta gerçekleşir ve düzensizliğin her zaman arttığı gösterir, yani su fazından gaz fazına geçiş ile molekülleri arasındaki boşluğun artar bu da entropiye örnektir.
Entropi tanımlandığı her alandaki düzensizliğin ölçülmesi için kullanılmaktadır. Bilgi Teorisindeki tanımı ise “Bir veri kaynağındaki belirsizlik (rastgelelik) miktarını temsil eden bit sayısıdır” [6].
Sosyal entropi, “toplumsal kaynakların yararlı bir işe dönüştürülmesi sürecinde ortaya çıkan kayıplardır” (Erol, 2002: 22). Böylelikle en fazla enerji harcanır, ama en az yaşama düzeyi ortaya çıkar (Bailey, 1990: 38). Entropi kavramını 1854 yılında ilk kez kullanan Benjamin Thompson'dur.
ayrık bir sistemi oluşturur. Bir sistemin entropi değişimi negatif olabilir ama entropi üretimi negatif olamaz. ≥ 0 olmalıdır. Bu ilkeyi sağlamayan bir hal değişimi gerçekleşemez.
Yüksek entropi alaşımları için farklı tanımlar geliştirilmiş olmakla birlikte [3,11], bileşimleri baz alınarak yapılan tanıma göre; yüksek entropi alaşımları genellikle 4 veya daha fazla elementin eşit veya eşite yakın atomik yüzdelerde birleşerek oluşturdukları alaşım türü olarak tanımlanmaktadır.
Bir sistemin entropisindeki herhangi bir artış, ki bu sıfır noktasına göre belirlenir, bu sistemin mutlak entropisidir. Matematiksel olarak, sıfır sıcaklıkta bir sistemin mutlak entropisi, temel durumların doğal log numarası ile Boltzmann sabiti (kB=1.38x10-23, JK−1) çarpımıdır.
Negatif entropi adının başında “negatif” nitelemesi olsa da sistemlerin yaşamını uzatan bir süreçtir. (Entropinin kendisi negatif anlam içerdiğinden negatif entropi de pozitif anlam içeriyor.) Basit bir örnek verecek olursak hastalanmak bir entropi, doktora gidip ilaç almak da bir negatif entropi sürecidir.
Termodinamiğin ilk kanunu iç enerjiyi anlamamızı sağlar ve izole bir sistemde iç enerjinin sabit olduğunu söyler. Entropi olarak adlandırılan diğer bir hal fonksiyonu ise kendiliğinden meydana gelen değişmelerin yönü hakkında bilgi verir.
Tamamen boşaldığın da, kendimiz enerji harcayarak tekrar kurarız. Bu sayede entropisini tekrar eski düşük seviyesine getiririz. Termodinamiğin ikinci yasasına göre, dışarıdan enerji verilmediği sürece entropi hep artar, hiç azalmaz.
Entropinin tarif ettiği düzensizlik, bir sistemin yapı taşlarını kaç farklı şekilde organize edebileceğimizle, sistemin komplikasyonuyla ilgili bir düzensizlik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri