Karanfil çiğnemek boğaz ağrısına iyi geldiği gibi soğuk algınlığının giderilmesine yardımcı olur. Karanfil çiğnemek ve sonrasında birkaç yudum su içmek ishalin durmasını sağlar. Mide bulantısını hafifletir.
Boğaz ağrısı için karanfil
Karanfilin içeriğinde bulunan öjenol isimli uçucu bileşen boğazdaki yanmayı gideriyor. Ağız, boğaz yolu enfeksiyonlarında ise antiseptik ve ağrı giderici olarak görev alıyor. Çiğneyerek tüketebileceğiniz gibi günlük olarak içilen çayların içerisine de karanfil ilave edebilirsiniz.
Karanfil Yutmanın Faydaları
Genellikle sindirim sistemi hastalıklarında mide bulantısı, hazımsızlık, şişkinlik gibi durumlarda karanfil yutulması önerilebilir. Diğer yandan antioksidan özelliği ile vücuttan toksinlerin atılması için karanfil yutulabilir. Ancak karanfil direk yutulduğunda mide yanmasına sebep olabilir.
Karanfil, çeşitli ağız hastalıklarına neden olan ağız bakterilerinin gelişmesini önler. Ağızda bulunan mikropları öldürür. Ağrı kesici özelliği ile diş ağrıları için de kullanılabilir.
Karanfil direkt ağıza alınarak veya yutularak tüketilebilir. Toz hali yemeklere baharat olarak ilave edilir. Özellikle kış aylarında demlenerek çayı hazırlanır. Saç ve cilt bakımında sıklıkla kullanılan doğal bir reçetedir.
İlgili 26 soru bulundu
Bu tüketimde de bağışıklık sisteminizi güçlendirir. KARANFİL GÜNDE NE KADAR TÜKETİLMELİ? Her bitki, meyve ve sebzede olduğu gibi karanfilde de aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Gün içerisinde antiseptik özelliği olduğu için 2 ya da 3 adet karanfili ağzınızda çiğneyerek tüketmeniz uygundur.
Karanfil keskin ve acı bir tada sahip olduğu için bazı kişiler doğrudan yutmayı tercih etmektedir. Peki karanfil yutulur mu? Karanfil çiğnenmeden yutulduğunda mide yanmalarına sebebiyet verebilmektedir. Bundan dolayı çiğneyerek yutmak genelde daha çok tavsiye edilen bir tüketme yöntemidir.
Karanfil yağı veya suyu, diş eti iltihapları, diş çürükleri, ağız yaraları gibi sorunların tedavisinde kullanılabilir. Anti-inflamatuar özellikleri, romatizmal hastalıkların tedavisinde de etkili olabilir.
Karanfilin Zararları
Her yiyeceğin fazlasını tüketmek zararlıdır. Karanfil de fazla tüketilirse; nöbet, ishal, bağırsak kanaması, karın ağrısı, solunum problemleri, ağızda hassasiyet, kusma gibi problemler çıkabilir. İçinde ojenol olduğu için tüketildiğinde bazı kişilerin bünyesi alerjik reaksiyon gösterebilir.
Hazmı kolaylaştırır. Mideye ve göğse kuvvet verir. Karanfil çiçekleri balgam söktürücüdür. Öksürüğü keser.
Karanfil, en iyi bütün olarak kullanılır. Antibakteriyel, antiseptik, antelmintik, antiastım, antiinflamatuar, antioksidan, antiviral, antiparaziter ve antibiyotik özellikleri nedeniyle tıpta ve farmakolojide yaygın olarak kullanılmaktadır.
Karanfil ağızda çiğnemek için tercih ediliyorsa günde bir ila iki adet kullanımı yeterli oluyor.
Verdiği aromatik kokusu sayesinde kişinin gerginliğini, kaygısını alan limon, uykuya dalışı kolaylaştırıyor, aynı zamanda uyku derinliğini artırıyor. Limon, içine karanfil batırıldığında ise sivrisinekleri kaçırıyor.
Bal, öksürük ve boğaz ağrısını dindirmede etkilidir. Bu nedenle çay ya da ılık suya karıştırılarak içilebilir. Tuzlu su da bu dönemde ağız salgılarının azaltılmasında etkili olabilir. 1 su bardağı ılık suya 1 çay kaşığı tuz eklenerek iyice karıştırılabilir ve bu su ile gargara yapılabilir.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
Çorba veya bitki çayları için
Tavuk suyu çorbası, et suyu, ıhlamur, nane çayı, papatya çayı, zerdeçal ve yeşil çay da boğazı yumuşatacağı için iltihabın tedavisi konusunda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerdendir.
Karanfil tomurcuklarının kullanılması tercih edilmeli
Kurutulmuş “karanfil çiçek tomurcuklarının” miktarını abartmadan kullanılmasının erkeklerde cinsel güç üzerinde olumlu etki gösterirken, ”Karanfil yağı”nın sürekli ve yüksek miktarda kullanılması ters etki yapabilir.
İçeriğindeki iltihap önleyici bileşenler sayesinde ateş düşürücü özelliği de bulunur. Karanfil çayı, alternatif tıpta da bağışıklık sistemini güçlendirmek ve ateş düşürmek için kullanılmıştır. Bu çay anti-bakteriyel, mantar önleyici ve parazit önleyici özelliklere sahiptir.
Diş ağrılarına ve ağız içinde oluşan, aft olarak da anılan yaralara iyi geliyor. Bunların yanı sıra düzenli olarak karanfilli su içmeye devam ettiğinizde ağız kokusu kalıcı olarak yok oluyor. Vücuttan toksinleri uzaklaştırdığından bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.
Karanfilin Faydaları
Aynı zamanda sindirim sistemini rahatlatarak mide problemlerine iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendiren karanfil, soğuk algınlığı ve gribe karşı da etkili bir koruma sağlar.
Günümüzde bireylerin en fazla şikâyet ettiği konuların başında halsizlik ve yorgunluk gelmektedir. Bunların yanı sıra gerginlik ve sinir gibi durumlarda bir fincan su kaynatın ve içerisine 8-10 diş karanfil atın.
Karanfili toz haline getirmek için havanda dövebilir ya da çeşitli mutfak gereçlerini kullanarak öğütebilirsiniz. 6 ya da 7 diş kurutulmuş karanfili toz haline getirdikten sonra, kaynatmış olduğunuz suya atıp 10 dakika demlenmesini beklemelisiniz. Demlenmiş çayınızın tatlanması için bal da ekleyebilirsiniz.
Karanfil genellikle şarap içerisinde servis edilir ancak çiğ olarak da yenebilir.
Karanfil yağının spazm çözücü etkisi vardır. Ayrıca doğal bir ağrı kesicidir. Antienflamatuar özelliği sayesinde vücuttaki iltihabı ve etkilerini azaltır. Nefes darlığı çeken astım hastalarına, göğüs bölgesine 6 damla karanfil yağı ve bir çay kaşığı kadar badem yağını masaj yoluyla sürmeleri tavsiye edilir.
Öğütülen karanfilleri de yemek ve tatlıların içerisinde kullanabilirsiniz. Karanfil genellikle diş ağrısı tedavisinde kullanılır. İlaç kullanımı haricinde ağrıyan dişinizin üzerine koyarak ağrılarınızı hafifletebilirsiniz. Hem diş hem de diş eti sağlığı için kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri