Alçı sıvalar temel olarak suya ve su buharına karşı zafiyeti olan malzemelerdir. Bu sebeple, alçı sıva ıslak hacimlerde ve dış mekanlarda pek kullanılmaz.
Alçı Malzemesi Gereksinimleri
İş için banyo veya diğer nemli odalar için sadece neme dayanıklı sıva kullanılır. Su direnci endeksi, malzemenin seçim kriterleri arasında en önemlisidir ve maksimum olmalıdır. Alçının taban malzemeye uyması, yüksek yapışma özelliğine sahip olması da aynı derecede önemlidir.
Banyoyu dekore ederken, genellikle duvarların sıvaması yapılır. Malzeme seçimine özellikle dikkat edilmesi önerilir, çünkü bu odada yüksek nem ve sıcaklık farkları sıklıkla görülür. Bu nedenle, yeniden yapılanmadan önce, banyoların duvarlara nasıl sıvanacağını ve dekorasyon tekniğini öğrenmeyi önemlidir.
Alçı sıva; hali hazırda atılmış olan sıvanın üzerine alçı materyalinden yapılmış olan ve temiz bir tabaka oluşturan yüzeydir. Alçı neredeyse tüm yüzeylere rahatlıkla uygulanabilir. Tuğla duvarlar, beton duvarlar gibi daha bir çok farklı materyal üzerine rahatlıkla uygulanabilirler.
Duvarınızdaki rutubeti ne kadar çabuk fark eder ve hızlı davranıp önlem alırsanız o kadar yararlı çıkarsınız. Alçı rutubeti önler mi? Sorunun cevabı ise evettir. Alçı sıvası delikli yapısı ile nem oranını koruyarak rutubet oluşumu durdurur ve engeller.
İlgili 17 soru bulundu
Alçı sıvalar temel olarak suya ve su buharına karşı zafiyeti olan malzemelerdir. Bu sebeple, alçı sıva ıslak hacimlerde ve dış mekanlarda pek kullanılmaz. Suya karşı olan bu hassasiyet sebebiyle, alçı sıvaların seramik uygulaması öncesi ıslatılması doğru değildir.
Gazbeton, tuğla, bims, briket vb. materyallerle brülmüş duvarların iç bölümlernde yüzeyi düzeltmek için dolgu alçısı olarak kullanılır. Harcın hazırlanacağı kap temiz, yayvan ve su geçirmez olmalıdır.
Fayans üstüne fayans yapmak için dolgulu astarlar var onu fayanslara sürüp üstüne alçı çekebilirsin.Pek sıkıntı yaşatacağını düşünmüyorum ama kaç sene dayanır orasını Allah bilir :) Bu benim içime pek sinmez dersen de duvarlara alçıpan yapıştırıp(vidalayıp) yapabilirsin.
İlk olarak, alçı sıva uygulanacak yüzey temizlenmelidir. Bunun için yüzey; küf, yağ ve toz gibi maddelerden arındırılmalıdır. Yüzeyde soyulan bir boya ya da katman olması, sıvanın tutunmasını engeller.
Uygulama yapılacak yüzey aderansın sağlanması açısından; çok kuru, yağlı, tozlu, boyalı veya çok düzgün olmamalıdır. Yüzey çok kuru ise uygulamadan bir süre önce ıslatılmalıdır. Boyalı yüzeylere ise uygulamadan önce çentik atılmalıdır. Brüt betonlar üzerindeki pürüzler alınmamalı yüzey pürüzsüz hale getirilmemelidir.
WR Suya Dayanıklı Alçıpan: Suya dayanıklı bir yapıda olduğu için ıslak hacimli alanlarda kullanılırlar. Tuvalet ve banyo gibi alanlarda rahatlıkla kullanılabilir.
Düzensizlikler ve eklemler olmadan tam olarak boyutlandırılabilirler. Banyo alçıpan tavan oluşturulurken, kolayca eğilen ıslak alçı levha kullanılır.
Kalekim su geçirir mi sorusu aklınıza takılıyorsa kısa süre içerisinde donduğunu ve 2 saat sonra suya karşı tamamen dayanıklı hale geldiğini söyleyebiliriz.
BARS Rutubet önleyici sıva uygulaması. ÜRÜN TANIMI: Rutubetten zarar görmüş , nemlenme, çiçeklenme, boya kabarması veya yoğuşma görülen duvarlarını yalıtımı için özel olarak geliştirilmiş çimento esaslı sıvadır. ÖZELLİKLER : Ekonomiktir. Betonun nefes almasına engel olmaz.
Bu noktada en önemli şey, tavan kaplamasında kullanılan malzemedir. Tavan alçıpan asma tavan uygulamasıyla yapıldıysa; banyo, mutfak gibi ıslak hacimler için üretilmiş alçıpan plaklar kullanılmalıdır.
Dİğer oda ve koridorlarda makinalı alçı sıva ile kaplanır. Kesinlikle alçı sıvadan önce kara sıva yapılmaz. Hiçbir sorunu olmadığı gibi boya için daha güzel bir alt yapı sunar. Alçı sıva üzeri saten çekilir böylece boya için pürüzsüz yüzey hazır olur.
Uygulama sonrasında kuruma süresi yaklaşık 5-6 saattir. Bu nedenle uyguladıktan sonra kuruma süresini bekleyene kadar alanı kullanmamalısınız. Alçı kuruduktan sonra zımpara ile üzerinden geçmelisiniz. Alçı sıva ve alçı plaka üzerine rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Ateli bir poşetle veya doktorunuzun önereceği bir kılıf ile kapatın. Alçı veya atel ıslanırsa ve nem, cildinize dokunan iç bölgeye inerse, kolay kurumayacaktır. Bu da tahrişe, kızarıklığa, kaşınmaya ve bazı aşırı durumlarda da enfeksiyona sebebiyet verebilir. 2.
4041 KALEKİM İNCE SIVA
İç ve dış mekanlarda yapılardaki boyama, seramik kaplama, yalıtım öncesinde düzgün yüzey sağlamada, Çimento esaslı kaba sıva, beton ve brüt beton yüzeylerde, Tuğla, bims, duvar ve tavanlarda kullanılır.
Ağaç, fayans ya da pek çok çeşit zemin yapısı üzerine epoksi yapılabilir. Bunun dışında bazı durumlarda alt katmanın sökülmesi faydalıdır. Hangi şekillerde kaplamanın alt katmana yapılması gerektiği de çalıştığınız firmanın uzmanlık seviyesine bağlıdır.
Hava sıcaklığı 20°C'nin altında yapılan sıva uygulamasında 24 saat sonra ilk sulama yapılmalıdır. Daha sonra 12 saat ara ile en az üç kez sulanmalıdır. Sonrasında uygulama yüzeyinin 1 hafta boyunca nemli kalması sağlanmalıdır.
Hayır, suya girilebilir alçı yaz-kış kullanılabilir. Bu sayede istediğiniz zaman duş alabilir, eğer işiniz gereği alçıya su değiyorsa alçının bozulmasını engellemiş olursunuz.
Yeşil alçıpanlar, mutfak, banyo, tuvalet, yüzme havuzlarının duvarları gibi alanlarda kullanılmaktadır. Yeşil alçıpanların su geçirmezlik oranı yüzde yüzdür. Alçıpan panelleri genel olarak darbe ve aşınmalara karşı oldukça dayanıklıdır.
Banyoda alçıpan kullanılabilir, ancak özel koşullar göz önünde bulundurulmalıdır. Standart alçıpan nem ve suya karşı dayanıklı değildir, bu nedenle banyo gibi yüksek nemli alanlarda kullanılması tavsiye edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri