Karanlık üçlü psikolojide narsisizm, makyavelizm ve psikopatinin kişilik özelliklerini ifade eder. Kötü niyetli nitelikleri nedeniyle bunlara "karanlık" denir.
Uzatılmış benlik kavramı, bireyin sahip olduğu ev, araba, giysi, mobilya gibi daha önemli varlıklarını da kapsayan benlik türü olarak tanımlanmıştır.
Kişinin tavır alışlarını, çevresini algılayışını, gösterdiği uyum tarzını ve tepkilerini "kişilik" başlığı altında topluyoruz. Kişiliğin bir alt yapısı ise, benliktir. Benlik, bireyin kişiliğine ilişkin kanıları kendini algılayış biçimi olarak özetlenebilir. Kişiliği yönlendiren, biçimlendiren bir öğedir.
Gelişimi varoluşsal benlik ve kategorik benlik olmak üzere iki yönlüdür. Benlik kavramının üç bileşeni vardır: öz imge, öz saygı ve ideal benlik.
GİZLİ BENLİK: sırlarınızı içerir. Düşünüp, hissedip kendinize sakladıklarınız. Burada verilenler değişmez alanlar değildir. Gözlemler, düşünceler, duygular ve istekler sizin günlük yaşantınız sürdükçe bir alandan diğerine kayar.
İlgili 30 soru bulundu
Gerçek benlik, gerçekte kim olduğumuzdur. Nasıl düşündüğümüz, nasıl hissettiğimiz, nasıl göründüğümüz ve nasıl davrandığımızdır. Gerçek benlik başkaları tarafından görülebilir, ancak başkalarının bizi nasıl gördüğünü gerçekten bilmemizin hiçbir yolu olmadığından, gerçek benlik bizim kendi imajımızdır.
Gerçek benlik kavramı; mutluluğa yönelik bireysel gelişmenin, sağlığın ve diğer insanlara duyulan gerçek sevginin kaynağıdır, ideal benlik ise, olumsuz değerlendirmelerle zarar görmüş benliktir ve mükemmel olmayı çabalamaktır (Mate, 1980; Akt: Akkoyun ve Ersever, 1989).
Ego; id'den gelen istekleri, çevresel koşulları ve süperegonun değerlendirmelerini dikkate alarak bireyin belli bir yönde davranmasını sağlar. Bu süreçte iç ve dış dünyadan gelen uyaranlar algılanır. İç değerler, gerçeklik ve toplumsal koşullar-kurallar dikkate alınarak algılar değerlendirilir.
Yetersiz benlik algısı kendimizi; değersiz, önemsiz, yetersiz, sevimsiz hatta çirkin, beceriksiz ve sevilmeyen biri olarak hissetmemize yol açar. Yaşadığımız olumsuz olaylarda, kendimiz ile ilgili olumsuz inançlar geliştiririz. Bu olumsuz inançlarımız, davranışlarımıza ve duygularımıza neden olur.
İlişkisel benlik ise kişinin başkalarına bağımlı olarak şekillendiğini ve özellikle de yakın kişilerin bu şekillenme sürecinde önem arz ettiğini ifade etmektedir (Cross vd., 2000). Bunlardan farklı olarak kolektif benlik ise kişiyi içinde yer aldığı gruba göre değerlerlendirmektedir (Markus & Kitayama, 1991).
Özbenlik, kişinin diğer insanlara karşı duyduğu yeterli ve etkin olma duygusudur. Olumlu bir özbenlik algısına sahip olmak kişinin yaşamını büyük derecede kolaylaştırıcıdır ve bu bakımdan çok önemlidir.
Bununla birlikte transaksiyonel analizin en temel kavramı "benlik durumlarıdır". Benlik durumları, kişiliğin anlaşılmasında etkili bir araçtır. Birbirine benzer duygu, düşünce ve davranışlardan oluşmuş bir bütündür. Transaksiyonel analizde üç tip benlik durumundan söz edilir.
Benlik duygusunda olumsuz değişimler, tekrarlayan intihar düşünceleri veya teşebbüsü, şüphecilik, kontrolsüz öfke ve saldırganlık, duygularda ani değişimler, boşlukta hissetme, güven sorunu, mantıksız para harcama, aşırı hızlı araba kullanma gibi dürtüsel hareketler borderline kişilik bozukluğu belirtileri arasında ...
Bu bağlamda, özne benlik, nesne benlik, olası benlikler, ego kavramı, savunma mekanizmaları, benliğin bilinçdışı ile tanımlanması, benliğin sosyalleşme ile ilişkisi, benliğin gelişim süreçleri ve benliğin bellekle ilişkili olarak tanımlanması hakkındaki temel bazı görüşlerden söz edilmiştir.
Özellikle kişinin kendini dinlemesi ve kendi benliğini Anlamaya çalışması ile alter-ego oluşur. Böylece birey özbenliği dışında farklı bir benlik yaratması ile beraber alter-ego ya meydana getirir. Birey bünyesinde birçok farklı benlik oluşturabilmektedir.
Benlik, bencillik ve ben gibi anlamları karşılamaktadır. Kişinin özgüveninin ve özsaygısının meydana getirdiği iç alemi ego olarak tanımlanabilir. Kişilik ve kimlik demek de doğru bir ifade olacaktır. Bu tanım üzerine sizlere “egosuz insan olur mu?” sorusunu yöneltirsek, cevabınız kesinlikle hayır olmalıdır.
Freud'un psikanalize genel bakış: id (Alt benlik), ego (benlik), süperego (üst Benlik) Sigmund Freud daha sonra psikanalizin “yapısal kuram”ı olarak adlandırılmaya başlanacak olan Ego ve İd kitabını 1923 yılında piyasaya sürdü. Yapısal kuram, zihni üç birim ya da “yapıya” böler: İd, ego, süperego.
Yetersiz benlik algısı kendimizi; değersiz, önemsiz, yetersiz, sevimsiz hatta çirkin, beceriksiz ve sevilmeyen biri olarak hissetmemize yol açar. Yaşadığımız olumsuz olaylarda, kendimiz ile ilgili olumsuz inançlar geliştiririz. Bu olumsuz inançlarımız, davranışlarımıza ve duygularımıza neden olur.
Sağlıklı benlik saygısına sahip bireyler kendilerinden emin görünürler ve kendilerine güvendikleri konularda yeterli beceriye sahiptirler. Hayata pozitif bakarlar. Olumlu, olumsuz tüm yaşantılarından ders alır ve tecrübe sahibi olurlar. Güçlü ve zayıf yönlerini bilirler.
En yaygın belirtileri üzgün hissetmek veya depresif bir ruh haline sahip olmak, olaylara karşı duygusuz kalmak, uyku sorunları, enerji kaybı veya halsizlik hissi hatta ilerleyen safhalarda intihar düşüncesidir.
GİZLİ BENLİK: sırlarınızı içerir. Düşünüp, hissedip kendinize sakladıklarınız. Burada verilenler değişmez alanlar değildir. Gözlemler, düşünceler, duygular ve istekler sizin günlük yaşantınız sürdükçe bir alandan diğerine kayar.
Eric Berne'e göre insanlar arası ilişkilerde çocuk, anne-baba(ebeveyn) ve yetişkin olmak üzere üç ego durumu bulunmaktadır. Bireyler çevreleri ile kurdukları ilişkilerde itaatkâr olduğunda çocuk, otoriter olduğunda ebeveyn ve mantıklı olduğunda yetişkin ego durumu söz konusu olmaktadır.
İdeal benliğimiz, olmak istediğimiz kişidir. Yaşamdaki hedeflerimizi ve tutkularımızı temsil eder. Bu nedenle de dinamik bir yapıdadır ve biz değiştikçe (yani tüm ömrümüz boyunca), ideal benliğimiz de değişir.
Benlik saygısında önemli olan tutarlı olup, kişinin kendisiyle ilgili gerçekçi beğenisini göstermesidir. Birey kendini gerçekçi bir biçimde ve koşulsuz beğenip, seviyorsa benlik saygısının tam olduğundan bahsedebiliriz. Burada ne bir utanç durumu ne de bir böbürlenme, kendini beğenmişlik durumu söz konusu değildir.
İd (Alt Benlik)
İd, doğumdan itibaren var olan tek katmanı ifade eder. Kişiliğin bu katmanı bilinç altını oluşturur ve dürtüsel, ilkel, bazen mantıksız ve hayal odaklı davranışlardan oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri