Yönetim kademesine göre karar türleri; stratejik karar, taktiksel karar, operasyonel karar başlıkları altında inceleniyor. Yapılarına göre kararlar; yapılandırılmış karar, yapılandırılmamış karar ve yarı yapılandırılmış karar olarak sınıflandırılıyor.
Yargılamada temel olarak 2 çeşit karar bulunmaktadır. Bunlar ara kararlar ve nihai kararlardır.
Karar, ara kararları ve nihai kararlar olmak üzere ikiye ayrılır. Bu ayrım, karar verildikten sonra hâkimin davaya devam edip etmemesine göre yapılmaktadır. Hâkim verdiği karardan sonra o davadan el çekiyor ve yargısal faaliyete son veriyorsa bu kararlara nihai karar denir.
Önde gelen karar verme yaklaşımları, rasyonel karar verme modeli, sınırlı rasyonellik modeli, içgüdüsel karar verme modeli ve yaratıcı karar verme modeli olarak sıralanabilir.
Meselâ, gelecek duruşmanın tarih ve saatini saptayan mahkeme kararı bir ara kararıdır. Görülmekte olan dava ile ilgili diğer bir mahkemedeki dosyanın celbi için o mahkemenin yazı işleri müdürlüğüne müzekkere yazılmasına dair mahkeme kararı da bir ara karar niteliğindedir.
İlgili 45 soru bulundu
Gerekçeli karar, mahkemenin, yargılama sonunda vermiş olduğu hükmü hangi hukuki nedenlere dayanarak tesis ettiğini detaylıca açıkladığı, maddi vakalar ile sonuç arasında mantıksal bir bağ kurduğu karara denir. Bir mahkeme kararının gerekçesiz olması hukuki açıdan düşünülümez.
Mahkeme tarafların maddi hukuk bakımından haklı ya da haksız olduklarına karar verir. Davaya son vermemek ile beraber, aksine davanın devam etmesini sağlayan kararlar, ara karar niteliğindedir. Ara kararlar sonra hâkim, davaya bakmaya devam eder. Kural olarak ara kararlar için kanun yolu açık değildir.
Deneyimsel karar verme yaklaşımı: Deneyimsel karar verme yaklaşımında, karar vericinin deneyimlerinden elde ettiği bilgilerden yararlanılmaktadır. Karar verme problemi, geçmişteki benzer durumların çözümünde izlenen yöntemle çözümlenmeye çalışılmaktadır.
Bu kararların temel özellikleri aşağıdaki gibi açıklanmıştır; Programlanmış kararlar: Programlanmış kararlar, her zaman yinelenen ve rutinleşmiş kararlardır. Programlanmış kararlar öncelikle nasıl verilmiş ve pratiğe aktarılmışsa ikince kez yine aynı şekilde uygulanırlar.
Genel Karar Verme Modeli: Bu mo- dele göre sosyal hizmet uzmanları, karşılaştıkları ikilemlere yönelik ka- rar verme sürecinde çeşitli aşama- lardan geçer. Bu aşamalara “Genel Karar Verme Modeli” denilmektedir.
Ara kararları, yargılamaya (davaya) son vermeyen, bilakis onu yürütmeye, ilerletmeye yarayan kararlardır. Hâkim, yargılamayı yürütmek (ilerletmek) için davada bir çok ara kararı verir.
Resmi anlamda kesin hüküm, karara karşı diğer tüm kanun yollarının kapatıldığı anlamına gelir. Kesinleşmiş hükümler sonuçlandığı andan itibaren geçerliliği korunan ve sonuca doğrudan ulaşılabilen hükmün tanımı olarak nitelendirilmektedir.
Kısa karar mahkemenin son duruşmasında verilen ve esasa yönelik olarak hazır bulunan tarafların yüzüne karşı okunan nihai karardır.
Bu modele göre karar alma süreci; sorunu tanımlama, seçenekleri oluşturma, seçenekleri değerlendirme, seçim yapma, kararı uygulama ve kararı değerlendirme aşamalarından oluşur.
Her karar verme işlemi bir hareketle sonuçlansın veya sonuçlanmasın, mutlaka nihai bir seçim ortaya koyar. Tanımlamak gerekirse, karar verme, karar verenin tercih ve değerlerine göre alternatifleri belirlemesi ve onlar arasından seçim yapmasıdır.
Stratejik kararlar değişimin ve rekabetin yoğun yaşandığı, risk, karmaşıklık ve belirsizliğin çok olduğu ve rakip faaliyetlerden daha avantajlı durum/konum elde etmek amacıyla yapılan uzak/uzun geleceğe yönelik ve sonuç odaklı kararlardır (bkz. Ülgen ve Mirze, 2010: 35).
Programlanabilen kararlar, tekrarlanabilen, iyi tanımlanmış ve problem çözümü için mevcut durumda bulunan işlemler (Daft, 2010:452) ya da bir problemin çözümü için el altında bulunan ve uygun görülen geçmiş tecrübeler şeklinde tanımlanır (Schermerhorn vd., 2002:115).
Bir yürütme organının çeşitli alternatifler arasından hareket etme veya hareket tarzına karar verme şekli, bir karar verme eylemidir. Etkin karar verme iki veya daha fazla olası alternatif arasından bazı kriterlere dayalı seçimdir.
Programlanmamış kararlar ise karşılaşılan her yeni ve yapısı önceden belirlenmemiş durumlar için söz konusu olan karar durumlarıdır."
Yapılandırılmış kararlar, yapılandırılmamış kararların tersine, tekrarlanan ve rutin kararlardır. Bu kararlar tanımlanmış bir prosedürü içermektedir. Yarı yapılandırılmış kararlar, her iki karar türünün sonucudur. Problemin sadece bir bölümü, kabul görmüş bir prosedür ile elde edilen belirli bir cevaba sahiptir.
4.1.
Rasyonel karar verme modeli klasik bir perspektifle ekonomik ve rasyonel insanın varlığı kabulüne dayanarak; bireylerin (karar vericilerin) olabilecek tüm seçenekleri sonuçlarıyla birlikte bilerek, bu bilinçle hareket ettiği ve optimal kararlar verdiği varsayımını öne sürmektedir (Tural, 1988: 502).
Yapısal Kararlar ise aksine; tekrarlanan, rutin, işlenmesi için kesin prosedürlerin olduğu yani her seferinde ve her ortaya çıkışlarında nasıl bir karar verileceği belli olan, kararlardır.
Dosyanın Esastan Karar Çıkması: Davaya konu olan uyuşmazlıkla ilgili kısmen kabul ya da ret veya kabul, ret şeklinde karar verilmesidir. Dosyanın Usulden Karara Çıkması: Davanın usul nedeniyle reddidir.
Karar İşlemleri modülü, mahkeme heyeti tarafından yeterli bilgi ve delillere ulaşıldıktan sonra dava dosyasını kapatan son kararın verilmesi ve ardından gerekçeli kararın hazırlanması işlemlerinin otomasyon ortamında gerçekleştirimini sağlayan modüldür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri