Karatay diyeti menüsü bazı kompleks karbonhidratlar, proteinler ve sağlıklı yağlardan oluşur. Ceviz, badem, fındık, yer fıstığı, turşu, bakliyat, sebze, yoğurt, peynir, süt, yumurta, tereyağı, balık ve et Karatay diyeti liste içeriğinin temelini oluşturur.
Karatay Diyeti'nde sağlıklı yağlar, protein kaynakları ve bazı karbonhidratlar serbest olarak tüketilebilir. Bu diyetin menüsünde et, balık, süt, peynir, yoğurt, yumurta, tereyağı, bakliyat, turşu, sebze, meyve ve ceviz, fındık, badem, yerfıstığı bulunmaktadır.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
Karatay diyetinde glisemik indeksi yüksek karbonhidrat tüketilmemelidir. Pilav, patates, ekmek gibi besinler yasaklı yiyeceklerdendir. Özellikle kahvaltıda ekmek yerine ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişlerin tüketilmesi tavsiye edilir. Salata ve yemeklerde ayçiçeği yağı kullanılması yasaktır.
Bakliyatlar da Karatay Diyeti'nin temel ögelerinden, ama belli başlıları. Örneğin pirinç yememeniz gerekiyor ama bulgur yiyebiliyorsunuz.
İlgili 15 soru bulundu
☀ Karatay: Doğal olsun, olmasın her türlü sun'i tatlandırıcıları, diyet olan her türlü içecek ve yiyeceği tamamen yasaklıyor. 5. Dukan: Salam, sosis, sucuk, jambon gibi işlem görmüş, ve toksik kimyasallar içeren tüm kırmızı etler serbest, hayat boyu.
Makarna kilo aldırır mı Canan Karatay bu konuda şöyle düşünmektedir: “Makarna dengeli ve porsiyonuna dikkat edilerek tüketilirse kilo yapmayabilir. Makarna yağsız veya az yağlı yenilmelidir.
Diyette muz yenir mi Canan Karatay tarafından da yanıtlanan bir sorudur. Karatay diyetinde sınırlı şekilde tüketilmesi önerilen muz, erken saatlerde tercih edildiğinde daha sağlıklı hale gelecektir. Geç saatlerde ve ölçüsüz tüketilen muz, sağlığınız için risk oluşturabilir.
Canan Karatay sağlıklı beslenme diyeti 2 öğünü önerir. 2 öğünle çok zorlananlar kendi bedenlerini dinleyerek ve gerekirse uzman kontrolünde uygun şekilde 3 öğün listesine uyabilirler. Ara öğünlerde ayran, limonlu su ya da şekersiz bitki çayları tüketilebilir.
Kış aylarının vazgeçilmezi olan tarhana çorbası aynı zamanda insanların bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Hem faydaları hem de lezzeti ile gözde yiyeceklerden olan tarhana çorbası Prof. Dr. Canan Karatay'ında favorisi.
PATLI(CAN)DIR. ETİN sağlıklı ve yağlı olması yanında patlıcan gibi çok önemli bir sebze olması önemlidir. Kebabın yanında yeşilbiber ve domates yiyin ama ekmek, bulgur ve pilavdan uzak durun.
İşlenmiş tüm yemeklere karşı olduğunu belirten Canan Karatay, yulafın tiroidi bozduğunu ve kilo aldırdığını ifade etti. Yulafın insan yiyeceği olmadığını, gluten dolu, metobolizmaya zararlı bir besin olduğunu belirtti.
Sıvılar Leptini Bozar mı? Öncelikle leptin şekeriz sıvılarla bozulmaz. Günde 2,5-3 litre su tüketimi genel şartlardan. Ayrıca Türk kahvesi, filtre kahve, çay ve bitki çayları şekersiz olduğu takdirde istendiği gibi tüketilebilir.
Canan Karatay, okurlarıyla buluştu. Karatay, gazetecilere yaptığı açıklamada, ekmek, bal ve pekmezden uzak durulması gerektiğini söyledi. İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof.
Yüksek oranda doymamış yağ içeriğine sahip olan tahin mide ağrılarına iyi gelir ve bağırsak hareketlerini düzenler. Tahin faydaları Canan Karatay tarafından da ele alınmaktadır. Canan Karatay tahinin kan dolaşımını düzenleyerek damar tıkanıklığı tedavisine destek olduğunu belirtmektedir.
Akşam Yemeği: Balık ızgara, kırmızı soğan, turp, roka, havuç ve bruksel lahanasından oluşan salata, yanına zeytinyağlı barbunya. Ara Öğün: Zorunlu olmasa da 1 avuç ceviz içi tüketilebilir. Öğle Yemeği: Yanında pide ve pilav olmadan bir porsiyon şiş kebap, bol yeşillikli salata, bir kase yoğurt.
Karatay, burada yaptığı konuşmada, Ezine peynirinin "şirden maya" ile yapılan en sağlıklı beyaz peynir olduğunu belirterek, tam yağlı Ezine peynirinin, kaya tuzuyla yapıldığını ve mayalanmasının doğal olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Karatay, “Peyniri istediğiniz kadar yiyebilirsiniz.
Meyvelerin lifleriyle tüketilmesi önerisinde bulunan Karatay, şu bilgileri verdi: "Öğlen yemeği yerine ceviz içi, badem, fındık, fıstık gibi kuru yemişlerle birlikte mevsiminde tüketilecek bir adet portakal veya iki adet mandalina, lifiyle yendiğinde vücut için sağlıklıdır.
Beslenme alışkanlıkları konusunda gündemden düşmeyen Prof. Dr. Canan Karatay nasıl beslendiğini anlattı. Karatay "Kışın lahana, karnabahar, turp, çiğ havuç, soğan ve sarımsak yiyorum" diyerek, bol bol kelle paça, işkembe çorbası içilmesini tavsiye etti.
Çünkü, sabah, öğlen, akşam yoğurt yerler. Ama tam yağlı sütü kullanacaksınız. Bunun probiyotik sayısı çok önemlidir. Yüzde 80 bağışıklık sistemini güçlendirir.
Yanlış pişirilmiş yumurta sağlığa zararlı olabilir!
Yumurtalar özellikle kayısı kıvamında olmalı ya da tereyağında düşük ısıda katılaştırılmadan hafifçe pişirilmelidir. Çünkü yumurta uzun süre haşlandığı zaman, sarısının etrafında gri-yeşil bir renk oluşmakta ve ağzımıza aldığımızda dağılıp un ufak olmaktadır.
Karbonhidrat değeri yüksek olan ekmek türü diyette en fazla 1-2 dilim kadar tercih edilmelidir.
Canan Karatay ekmek yerine ne yenir? Canan Karatay'ın ekmek yerine Maraş cevizi tüketimini önermesi yaptı. Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişler, bol miktarda sağlıklı yağ içerir. Bu sağlıklı yağlar, karbonhidrata göre insülin seviyelerini fazla yükseltmediği için, ani gelen açlık krizleri de önlenmiş olur.
Buna kahve de dahil. Karatay Diyeti'nde en dikkat çekici bölümlerden biri de zararlarına işaret edilen meyveler. Şeker deposu karpuz, kavun, üzüm ve birçok meyveden uzak durulması gerektiğini anlatan Karatay, günde en fazla bir elma ya da portakalı, şekersiz meyvelerden erik ve kirazı öneriyor.
3- “Tuz yasak” ibaresi Karatay Diyeti için son derece yanlıştır. Çünkü Karatay Diyeti'nde “kaya tuzu” çok önemlidir ve mutlaka yenmesi gerekir. Yasak olan tuz sadece rafine edilmiş tuzlardır. 4- “Balık ve dana gibi hayvanlarının etleri günde iki defa yenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri