Kabartma tozu yerine karbonatı test etmek için, karbonatın üzerine dökmeden önce sıcak suya 1 tatlı kaşığı beyaz sirke ekle. Karbonat hâlâ iyiyse sirkedeki asit, karbonatla tepkimeye girecek ve onu aktifleştirecektir.
Bunun için 3 çorba kaşığı sirkeyi bir bardağa koyup içine yarım çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Eğer karbonat yeterince tazeyse hızlıca reaksiyon vererek karışımın içinde kabarcıklar oluşmasını sağlar. Eğer kabarcıklar oluşmuyorsa karbonatınızı yenileme zamanı gelmiş demektir.
Kabartma tozunun bayat olması ya da unutulması halinde yapılan hamur işi birbirine yapışır ve kötü bir tadın oluşmasına neden olur. Bu gibi bir durumla karşılaşmamak için yapacağınız küçük bir işlemle kabartma tozunuzun bayat olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Serin ve kuru bir yerde kapalı olarak saklandığında karbonat oldukça uzun bir süre dayanabilir. Açılmamış bir karbonat, kutusunda iki yıl boyunca güçlü kalacaktır fakat açıldıktan sonra her altı ayda bir değiştirilmelidir. Kabartma tozu daha sorunludur, açılmadığı sürece 3 ay veya bir yıl dayanabilir.
Tam ismi sodyum bikarbonat olan karbonat, karbonik asidin bazlarla birleşmesiyle oluşmuş bir tuzdur. Tek başına tadı acımtraktır.
İlgili 22 soru bulundu
Cilt ve vücut için genelde karbonat tüketimi son derece güvenlidir ve herhangi bir toksik etkisine rastlanmamıştır. Ancak karbonatın besin olarak tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır. Çok fazla karbonat tüketimi vücudun asit-baz dengesini bozarak bulantı, kusma ve karın ağrısına neden olabilir.
Genel Bilgi: Kalsiyum karbonat, diğer bir adıyla kalsit yada kireç taşı CaCO3 kimyasal formülüne sahip,kokusuz, inci beyazı renginde toz görünümünde olan antiasitlerin bir üyesi olan kimyasal bileşiktir.
Son kullanma tarihi geçmiş, eski kabartma tozlarını kullandığınızda işlevsizdir. Bu da yaptığınız kurabiye, kek, poğaça ya da ekmeğin kabarmamasına sert ve içinin nemli kalmasına sebep olacaktır.
Bilinçli kullanımda faydalı olan kabartma tozu bazı durumlarda zararlı da olabilir. Yoğun kabartma tozu kullanımı tansiyonu yükseltmektedir. Bu nedenle tansiyon hastalarının ölçülü şekilde kabartma tozu içeren yiyecekleri tüketmesi tavsiye edilir.
Kural: Hamurunuzun her yanının eşit miktarda karbonat içermesini sağlamak için hamurunuzu iyi yoğurun veya iyi karıştırın. Asidik bir madde ile tepkimeye giden karbonat karbondioksit açığa çıkarır. Mayada olduğu gibi hamurun içinde karbondioksit odacıkları oluşturarak hamurun kabarmasını sağlar.
Kabartma tozu, mayalayıcı bir maddedir (yani, hamurun kabarmasına yardımcı olan bir şeydir) ve sıklıkla hamur işlerinde kullanılır. Son kullanma tarihi geçmiş ya da eski kabartma tozu, tazesiyle aynı kimyasal tepkimeyi meydana getirmeyecektir; yani, ekmeğin, kurabiyelerin ya da diğer hamur işlerin kabarmayabilir.
Etler iri ve büyükse bir çay kaşığı karbonat eklemenizi de önereceğiz. Karbonat ile haşlanan etler ekstra yumuşaklığa sahip olmaktadır. Düdüklü tencere içindeki kemikli et 30 dakika piştiğinde lokum kıvamını elde edebilirsiniz.
Limon, karbonat ve sirke buzdolabında oluşan kötü kokudan kurtulmanızı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra günlük kullanımlarda buzdolabının içine küçük bir kapta karbonat yerleştirin. Karbonat buzdolabında oluşan kötü kokuyu yok edecek ve buzdolabının içerisinde bulunan kokuların birbirine karışmasını önleyecektir.
Karbonat, antiseptik özelliği sayesinde ortamda bulunan kötü kokuları kolaylıkla bitirebilir.
Karbonat bu malzemelerle tepkimeye girerek karbondioksit açığa çıkarır ve hamurunuzun kabarmasını sağlar. Evde kabartma tozu olmadığı durumlarda karbonat kullanmak isterseniz, tarifte yazan kabartma tozu oranı kadar kullanmamaya özen gösterir.
Saçlarınızı hafifçe ıslatın ve bu karışımı saç diplerinizden başlayarak uçlarına kadar iyice sürün. 5-10 dakika bekledikten sonra suyla durulayın. Bu karbonat maskesi saçlarınızın çabuk yağlanmasının önüne geçecektir. En iyi sonuç için ayda 2-3 defa uygulayın.
Görünüşleri aynı olduğu için özelliklerinin de aynı olduğunu düşünürüz. Aslında karbonat ve kabartma tozu bilinenin aksine kimyaları ve kullanım amaçları açısından farklı ürünlerdir. Kimyasal adı sodyum bikarbonat olan karbonat, sodyum tuzlarından biridir. Yemek sodası olarak da anılır.
Tuzlu bir tada sahiptir. Pasta, kurabiye, ekmek ve benzeri hamur işlerini pişirmede dünya genelinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yemek sodası adı ile de anılır. Kabartma tozu ise karbonatın da içinde olduğu bir karışımdır.
Karbonik asit kararsız bir bileşik olduğu için kısa zamanda karbondioksit ve su açığa çıkar. Hamur ısındıkça oluşan karbondioksit genleşerek hamur içinde kabarıklıklar oluşmasını yani hamurun kabarmasını sağlar.
Bu tarz malzemelerin harcın içinde bulunduğu kek harçlarını buzdolabında saklamamanızı öneririz. Ancak kekinizin içerisine süt, yumurta gibi çabuk bozulabilecek malzemeler ilave etmediyseniz, kabartma tozunu da eklemediyseniz buzdolabında üzeri sıkıca kapalı bir şekilde bir gece bekletebilirsiniz.
Bir paket kabartma tozu yerine 2 çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ekleyerek şahane bir kabartma tozu hazırlayabilirsiniz. Kabartma tozu yoksa; yarım bardak ayran da işinize yarayacaktır. Bir çay kaşığı karbonat ile yarım su bardağı ayranı karıştırarak hamur işlerinizin puf puf kabarmasını sağlayabilirsiniz.
“Limon ve karbonat gibi maddelerle yapılan beyazlatma işleminde, asidik olan limon ile bazik olan karbonat tepkimeye girer ve karbondioksit gazı köpürerek açığa çıkar.
Peki Neden? Sirke ile karbonat arasında bir kimyasal reaksiyon gerçekleşiyor ve karbondioksit denilen bir gaz açığa çıkıyor. Karbondioksit gazlı içeceklerde de bulunan bir gaz türü ve gazlı bir içeceği salladığınızda karbondioksit heyecanlanır ve kabararak dışarı çıkmaya çalışır.
Karbonatlı su içmek vücudun PH seviyesini yükselterek metabolizma ve sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına olanak tanır. Alkali diyeti listesine ek olarak karbonatlı su da içen bazı uygulayıcılar, düzenli bir kullanımla 1 ay içerisinde 4 ile 6 kilo verdiklerini söylerler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri