Evinizin herhangi bir köşesinde rutubet oluşmasını istemiyorsanız ya da rutubet oluşma ihtimali olduğunu düşündüğünüz yerler varsa hemen karbonattan destek alabilirsiniz.
Evde küf olamaması için neler yapılabilir? Her gün düzenli şekilde ortamın havalandırılması, kuru ve temiz tutulması küf oluşumunu önleme konusunda en önemli işlemdir. Özellikle su tesisatının bulunduğu banyo, mutfak gibi nemin yoğun olduğu yerler aspiratör, kurutucu, klima gibi cihazlar ile havalandırılmalıdır.
Karbonat, rutubete karşı uygulanabilecek doğal yöntemlerin başında gelir. Ağzı açık bir kasenin veya hava geçiren bir torbanın içerisine bir miktar karbonat koyun. Karbonatı, evin rutubet oluşabilecek noktalarına yerleştirin. Bu sayede rutubet oluşma riski düşecektir.
Rutubet kokan kumaş eşyalar için bu eşyalar büyükçe leğen gibi bir kap içine alınır ve içerisine yarım çay bardağı karbonat eklenip yıkanırsa nem kokusu ortadan kalkar. Yüzeyler, sirke ruhu ve su karışımı ile silinirse rutubet kokusu azalacaktır.
Kıyafetlerde oluşan rutubet kokusunu gidermek için kıyafetlerinizi içine karbonat koyduğunuz suyla yıkayın. Evdeki ısı kaybını önlemek de rutubeti önlemeye yardımcı olur.
İlgili 26 soru bulundu
Rutubete Kesin Çözüm Yolları
Özellikle banyo ve mutfak gibi nemin yoğun olduğu alanlarda pencere açılarak veya havalandırma fanları kullanılarak havanın dolaşımı sağlanmalıdır. Bazı durumlarda profesyonel yardım almak ve uzman bir tesisatçı veya nem uzmanıyla çalışmak etkili sonuçlar sağlayabilir.
Evde rutubet kokusu ile karşılaşmamanız için oda içerisinde çiçek bulundurmamanız öneriliyor. Rutubet kokusu giderici niteliği taşıyan su ve beyaz sirke karışımının da rutubetli alanda kullanılması gerekiyor. Peteklerinizin önünü açık tutarak da evde rutubet kokusuna karşı önlem alabilirsiniz.
İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. Bir ovma teli ile küflü bölgeyi ovalayın. Su ile duruladıktan sonra temizlenen küflü yere sirke sıkın ve bırakın.
Yani 1 bardak sirke kullanacaksanız 1 bardak da su kullanın. Bu karışımı sprey şişesine koyup duvar ve tavandaki tüm küflü bölgenin üzerine bolca püskürtün. Bu şekilde kurumasına izin vermeden yaklaşık 10-15 dakika bekletin ve sirkenin antiseptik özelliklerini göstermesinin keyfini sürün.
Dolabınızın içine lavanta, yasemin gibi kurutulmuş çiçeklerin güzel koku keselerinden koyabilirsiniz. Boş bir sprey kutusuna yumuşatıcı koyup dolabın içine sıkabilirsiniz. Koku şişelerini ağzı açık şekilde dolabınıza koyarsanız dolabınız güzel kokacaktır.
Küfün hafif şiddette olduğu alanlarda alkollü bezle küflü yüzeyi temizleyebilir, odayı daha fresh ve hoş kokulu bir hale dönüştürebilirsiniz. Sirkeli suyu beze dökerek ya da önceden temizlediğiniz küflü yüzeye dökerek küf oluşumunu kolay ve hızlı bir şekilde ortadan kaldırabilirsiniz.
Tavandaki küfün engellenebilmesi için belirli aralıklar ile evin havalandırılması evde yalıtım problemi varsa bir an önce bu probleimin çözülmesi gerekir . Tavanın temizlenmesi pek mümkün olmasa da küf oluşan kısımların çamaşır suyu ile temizlenmesi küfün üremesini ve yayılmasını engelleyecektir .
Bir kap içinde bir fincan sirke ile bir bardak sıcak suyu karıştırın. Dolap içi, duvar yüzeyi ve halıda oluşan küf lekelerinin üzerine bu karışımı dökün. 10 dakika kadar bekledikten sonra ılık nemli bir bez ile lekenin üzerini temizleyebilirsiniz.
Islak, nemli ve sıcak ortamlar küf oluşumuna müsaittir. Bu nedenle banyoyu kullandıktan sonra havalandırma kesinlikle açık olmalı. Nemli veya ıslak kalan yerler de temizlenmeli ve içerideki nem de giderilmeli. Ayrıca banyo perdeleri de küf barındırabileceği için düzenli olarak temizlenmeli.
Özellikle kış günlerinde çok sık olarak nem oluşumu şu şekildedir; Kış aylarında hava koşulları sıfırın altına düştüğünde, evlerimizden gelen ısı ve dışarıdaki soğuk hava duvarlar arasında birleşerek sıcak ve soğuk reaksiyonu meydana gelir. Böylece buharlaşma oluşur ve bunun sonucunda nem ve küf yayılır.
Giysi dolaplarının giysiler ile temas etmeyen kısımlarına, kese içinde naftalin koymak nem ve küf kokusunu önler.
Siyah küfü temizlerken doğru temizleyiciyi kullanmanız önemlidir. Küfü öldürmek için antifungal özellikli bir temizleyici kullanmalısınız. Eğer siyah küfünüz oldukça fazla ve yüzeylerde köklü bir şekilde yayılmışsa profesyonel bir temizlik hizmeti almanız gerekebilir.
Evde rutubet olması sebepleri arasında evin su yalıtımının iyi yapılmamış olması ilk sırada yer alıyor. Ayrıca banyo gibi ıslak alanlardaki havalandırmanın yetersiz olması da rutubet oluşumuna sebep oluyor. Tavan ve duvarların sürekli nemli kalması sebebi ile küf hızla ortaya çıkıyor.
Beyaz sirke, küf için ev temizliğinin başkahramanıdır. Özellikle duvar küflerinde etkisi yadsınamaz. Sirke küf türlerinin yaklaşık %80'ini öldürür ve sirkeye dayanıklı küflerin yalnızca %20'sini bırakır. Bu nedenle sirkeyi, hidrojen peroksit, karbonat veya tuz gibi başka bileşiklerle karıştırmayı deneyebilirsiniz.
Beyaz sirke ile küften kurtulun
Ağartıcı sert bir yüzeyde büyüyen küf sporlarını öldürür, ancak küf yüzeyin altına uzarsa, beyaz sirke en iyi seçimdir. Sirke, küfü yok etmek için nüfuz edecek ve dipte küflenen alanların yeniden büyümesini önleyecektir.
Onunla gücünü yitirmiş küf lekesini zımparalayın. Bunun ardından, son olarak zımparaladığınız bölgeyi güvendiğiniz daha öncesinde sizi yanıltmamış olan bir çamaşır suyu gibi yüzey temizleyicisiyle temizleyin. Çamaşır suyu kullanmak küf mantarlarını öldürecektir ve tekrar ortaya çıkmasını engelleyecektir.
Duvardaki küf lekeleri için kesin çözüm gözüyle bakılan yöntem küflü alanlara çamaşır suyu uygulanmasıdır. Çamaşır suyu birçok konuda olduğu gibi küf lekelerinde de sıkça kullanılan, etkili bir yöntemdir. Çamaşır suyu duvardaki küfü yok ettiği gibi duvarın hava almasını sağlamaktadır.
Kokuları yok edebilmek için yatağın üzerine karbonat serpiştirdikten sonra 30 dakika boyunca beklemelisiniz. Daha sonra tekrar elektrik süpürgesiyle temizleyebilirsiniz. Karbonatlar doğal koku giderici olarak kullanılabilir ve yataktaki her türlü kokuyu hızlıca giderir.
Nemli ve sıcak ortamlar rutubete neden olur. Bu yüzden evlerimizde banyo, tuvalet gibi ıslak alanların havalandırılması çok önemlidir ayrıca evdeki su sızıntıları da rutubetin başka bir sebebidir. Çatı veya duvarlarda oluşan çatlaklar da su sızıntısı yaparak rutubete yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri