Bunun için bir kabın içini su ile doldurun. Yaklaşık 1 çay bardağı sirke ekleyin ve karışımı güzelce karıştırın. Daha sonra çilekleri içine koyup bütün kalıntıların gitmesi için biraz bekletin. Beklettikten sonra tek tek soğuk suyla yıkayın ve kuruması için bir kenara alın.
DOĞRU YIKANMAYAN ÇİLEK İLTİHABA NEDEN OLABİLİR!
Tüketmeden önce uzmanlar sık sık çileğin doğru bir şekilde yıkanması gerektiğini söylüyor. Çilek, yıkanmazsa vücutta iltihap oluşumuna sebep olabilir. Bu sorunla karşılaşmamak için çilekleri doğru şekilde temizlemek gerekiyor.
Hazırlayan da Çevre Çalışma Grubu (EWG). Çileğin pestisit maruzluğu açısından arka arkaya “en kirli” meyve olmasının nedeni ise yetiştirme esnasında birden fazla tarım zehrinin uygulanması.
Çilek, alındıktan sonraki iki gün boyunca buzdolabında saklanmalı ve buzdolabının derecesi maksimum 4 derece olmalıdır. Çilek yıkanmadan saklanmalıdır, eğer yıkanıp saklanırsa bozulma hızı artacaktır. Çilek saklanırken sapları da koparılmamalıdır, çünkü bu da bozulma hızını artırır.
İlgili 40 soru bulundu
Kaynayan suyun içine ayıklanıp yıkanan çilekleri ekleyelim. Şeker ve limon tuzunu da ekleyip karıştıralım. Kaynayan çilek suyunun üzerindeki köpükleri kaşıkla alalım. 15 dk kaynatıp soğumaya bırakalım.
2- Saplarından ayırdığınız çilekleri su dolu bir kabın içerisine doldurun. Çilekleri burada 5-10 dakika bekletin. Böylelikle çileğin üzerindeki toprağın dibe çökmesini sağlarsınız.
* Saplarından ayrılmış çilekleri su dolu bir kabın içerisine doldurun. * Çilekler burada 5-10 dakika beklesin. Bu sayede kum ve toprak gibi kalıntıları suyun dibine çökecektir. Suyu hiç bulandırmadan lavaboya dökün.
Çilekleri sirke ile temizlemek için bir kaseye 1 su bardağı beyaz sirke, 8 su bardağı su doldurun. Çilekleri sirke-su banyosunda en az beş dakika bekletin. Çileklerin derisini pestisitlerden temizlemenin yanı sıra beyaz sirke, yüzeyde olabilecek fazla kiri veya bakterileri yok etmeye de yardımcı olabilir.
Çilek, içerisinde bulundurduğu A vitamini, C vitamini, B6 vitamini ve B12 vitamini sayesinde çok güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir. Bunun yanında kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum, manganez, magnezyum ve birçok besin bileşenini içeren çilek sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Yaz aylarının en sevilen meyveleri arasında yer alan çilek, mide, kalp ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor. Aynı zamanda çileğin diş ve diş eti hastalıklarının tedavisinde de çok etkili olduğu biliniyor. Çileğine en çok bilinen faydaları; Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
Çok büyük, formunu ve rengini kaybetmiş bir çilek, hormonlu çilektir. Aynı zamanda yapraklarının alt kısmında beyazlık olan bir çilek hormonludur. Kendine has kokusunu, yapraklarının altındaki rengini kaybetmemiş bir çileğin lezzeti yerindedir.
* Çileğin sapları teker teker ayırın. * Saplarından ayrılmış çilekleri su dolu bir kabın içerisine doldurun. * Çilekler burada 5-10 dakika beklesin. Bu sayede kum ve toprak gibi kalıntıları suyun dibine çökecektir.
Ilık suda bekletip, 1 litre suya 10 gram kadar İngiliz karbonatı da denilen bikarbonat koyarak, minimum 8 dakika bu çözelti içerisinde sebze meyveleri yıkamak ve ardından durulamak pestisit kalıntılarını gidermede en etkili yöntem olacaktır.
Fazla bekletirseniz çileklerin yüzey rengi değişiyor. Sirke çilekteki hem kiri hem de bakterileri yok ediyor. Sirkeli suda beklettiğiniz çilekleri süzün ve soğuk sudan bir kere geçirin. Eğer hemen tüketmeyecekseniz ıslak şekilde dolaba koymayın.
Sabunlu su ile geçmeyen çilek lekeleri için limonlu sıcak su kullanabilirsiniz. Keten ve pamuklu kumaşlarda da çilek lekesi çıkarılabilir. Ürünü bol su ile kaynatıp kuruladıktan sonra lekenin yok olduğu görebilirsiniz.
Güçlü bir antioksidan, vitamin ve mineraller bakımından çok zengin bir meyvedir. Çilek sirkesi; göz sağlığının, vücut direncinin, bağışıklık sisteminin güçlenmesine cilt kırışıklığı/kuruluğu ve güneş lekelerinin giderilmesine yardımcıdır.
Bozulmaya yüz tutmuş böğürtlen, ahududu, çilek, ananas veya kavun gibi en yumuşak meyveleri ise blender yardımı ile püre haline getirebilirsiniz. Bu püreyi de karışık meyve suyu veya smoothie yaparken kullanabilirsiniz.
Paylaşılan videolarda tuzlu suya atılan çileğin içerisinden böceklerin çıktığı görüldü. Bu tür meyvelerde kurtçukların görülmesinin çok normal olduğunu belirten Gıda Mühendisi Prof. Dr. Bülent Nazlı, bu durumun doğanın döngüsü olduğunu ve sağlık açısından risk oluşturmayacağını açıkladı."
-Oda sıcaklığında bekleyen suyun içine bir çay bardağı elma sirkesi koyun. -Çilekleri sirkeli suyun içine atın ve 15 dakika bekletin. -Çilekleri suyun içinden çıkardıktan sonra tek tek kurulayın ve buzdolabına kaldırın. Bu işlemin ardından çileklerinizin ömrü 3-4 gün daha uzayacaktır.
Derin bir kaba bolca su ekleniyor ardından çilekler kabın içine boşaltılıyor. Bir tatlı kaşığı kadar tuzu suya ekleyerek karıştırılıyor. Videolarda yer aldığı gibi çileğin içerisinde küçük böcekler olduğu takdirde su yüzeyine çıkıyor.
Çilekleri önce ılık su ve tuzun olduğu bir kapta yarım saat boyunca bekletin ve üzerinden böcek çıkıp çıkmadığını inceleyebilirsiniz. Çilekleri daha sonra sirkeli suda yıkayabilirsiniz.
Süt içinde, tatlılarda, meyveli yoğurt yaparken, sabah kahvaltılarında, kahvenizin yanında çikolata sosu ile, gece dolabı açtığınızdaki tatlı kaçamaklarınızda ve sizin istediğiniz her anda çilek sizi mutlu edebilir. Huzur veren kokusuyla, mest eden tadıyla çileğin yeri gönüllerde hep ayrıdır.
"Dünya Sağlık Örgütü'nün günlük ihtiyacı olan bir kişi için belirlemiş olduğu tuz miktarı 2 gramdır. Bir kase çileğin içerisinde 17 miligram, bir kahvenin içerisinde 750 miligram, 100 gram otlu peynirin içerisinde 2 bin miligram tuz var, yani ihtiyacımız olandan fazlası.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri