"Deterjanınızla birlikte çamaşır makinenize yarım bardak karbonat ekleyin, ardından havlularınızı tipik bir yıkama programından geçirin. Karbonat, herhangi bir birikmeyi gidermeye ve kokuları ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır."
Karbonat, birçok açıdan en iyi temizleyicilerden biri. Havlularınızdaki kokuyu yok etmenin de en iyi yollarından biri olarak kullanabilirsiniz. Bir kova sıcak suya bir bardak karbonatı ekleyin. Koku olan havluları, bu su dolu kovaya koyun ve yaklaşık 20 dakika bekleyin.
Çamaşır makinelerinde kullanılan şebeke suyu havluların sertleşmesine neden olur. Yıkama programını başlatmadan önce bir miktar sirke ekleyebilir ve şebeke suyunun olumsuz etkisini en aza indirgeyerek daha yumuşak havlulara sahip olabilirsiniz.
Amonyak ve sirke
Sirkeyi çamaşır deterjanı bölümüne koyun ve sonra amonyağı ekleyin. Bu ürünleri kullanırken eldiven giyerek ve maske takarak kendinizi koruyun. Makineyi tam devir yıkamaya getirin. Yıkama bittikten sonra havlularınızın ne kadar göz alıcı olduğunu göreceksiniz.
EV YAPIMI YUMUŞATICI. Çamaşırların yumuşatılması için kullanılabilecek en etkili ve en doğal malzemelerin başında sirke ve karbonat gelir. Evde birçok yüzeyin temizliğinde etkili bir şekilde kullanılan bu malzemeler çamaşır dokularında birikerek sertleşmeye neden olan maddeleri çözerek dokulardan uzaklaştırır.
İlgili 26 soru bulundu
Karbonatı suda erimesi için doğrudan suyla dolu çamaşır makinesinin içine dök. Programın normal biçimde bitmesini bekle. Çamaşırların fazlaysa bir su bardağını geçmeyecek kadar karbonat ekleyebilirsin. Bir su bardağı beyaz sirke eklemek, karbonatın koku giderici etkisini arttıracaktır.
Karbonat olarak da bilinen soda dibi tutmuş tencerelerden kirli fırına, lavabo kenarlarındaki lekelerden halı ve kilimlere kadar pek çok şeyin kolayca temizlenmesine yardımcı oluyor ve kimyasalları daha az kullanmak isteyenlerin ilk tercihleri arasında yer alıyor.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Çamaşır deterjanı, limon, tuz ve su, ana malzemelerimiz. 2 litre suyu kaynatın. 3 limonun suyunu sıkın. Kaynayan suya 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Limon suyu ve çamaşır deterjanını da ekleyin ve kıyafetinizi yaklaşık 40 dakika bu karışımda bekletin ve sonra yıkayın.
Düşük sıcaklıkta temizlenen havlular zarar görmez. Bundan dolayı 30 ya da 40 derecede, hassas program seçmeniz önerilir. Bol su ile temizlenenler deformasyona uğramaz ve uzun süre kullanılabilir. Yüksek sıcaklıkta yıkanan havlular ise çabuk sertleşir ve yapısı bozulur.
Beğenerek aldığınız yumuşak ve ipeksi havlularınız zamanla sertleşip kullanılamaz hale gelebilir. Bunun başlıca nedeni ise havluları yıkarken kullandığınız yumuşatıcıdır. Yumuşatıcı, çamaşırlarınızı güzel kokulu ve yumuşak tutar ancak konu havlular olduğunda tam tersi etki yapar.
Peki, bornoz ve havlu yıkanma sıklığı ne olmalı? Bornoz ve vücut havlularını 3-4 kullanımdan sonra, el ve yüz havlularını ise mümkünse her gün ya da 2 günde bir yıkamalısınız. Eğer söz konusu mutfak havluları ise onları da haftada 2 kez yıkayabilirsiniz.
En etkili yöntem, çamaşır makinesinin deterjan bölümüne biraz parfümlü amonyak veya çamaşır suyu koymaktır. Bu etkili bir taktiğidir. Ancak çamaşır suyu kullanımı ile havlulara fazla zarar vermek istemiyorsanız, durulama sırasında çamaşır makinesinin kutusuna sirke ekleyerek de havluları yıkayabilirsiniz.
Klorlu ağartıcı kullanımını tamamen atlamayı tercih ediyorsanız, karbonat yıkamada giysileri beyazlatmak için iyi bir alternatiftir. Beyaz ve açık renkli giysileri, çarşaf ve havlu gibi ev eşyalarını beyazlatmak için yıkamada 1/2 fincan karbonat kullanabilirsiniz.
Geniş bir leğene sıcak suyu doldurup içerisine sirke ve karbonat ekleyin. Havluları içine atın ve bir çubuk yardımıyla karıştırın. Sonra bu suda ortalama 20 dakika bekletin. Sonra geleneksel olarak her zamanki gibi makinede yıkayın.
Banyo suyunuza eklediğiniz yarım kâse karbonat cildinizdeki asidi nötralize edecek ve cildinizi yağdan ve terden arındıracaktır. Tüm bunların yanında yumuşacık bir cilde de kavuşmuş olacaksınız. Bir leğene 3 yemek kaşığı karbonat ekleyin ve bu suyun içinde ayaklarınızı bekletin.
Karbonat dişleri beyazlattığı gibi çamaşırları da bembeyaz yapıyor. Sonuçları gördüğünüzde hep bu yöntemi kullanmaya başlayacaksınız. Kumaşın en derinlerine işleyebilen karbonat, lekeleri çabucak geçiriyor. Aynı zamanda kumaşların yumuşaması konusunda yardımcı oluyor.
Bir galon kaynar suya bir bardak kabartma tozu karıştırın, ardından ocaktan alın ve kirli beyaz çamaşırları ekleyin. En az bir saat veya gece boyunca ıslanmalarını bekleyin. Sodyum bikarbonat, onları donuk bırakan pamuklu giysiler üzerindeki toprağı kesmeye yardımcı olacaktır. Her zamanki gibi yıkayın.
İnatçı ve zorlu lekelerden ilk yıkamada Domestos Leke Çıkarıcı ile kolayca kurtulabilirsiniz. Domestos Beyazlar ve Açık Renkliler İçin Hijyenik Leke Çıkarıcı'yı çamaşır makinesinde, zorlu lekeler için doğrudan üzerine uygulayarak, elde yıkamada veya ev tekstili ürünlerinizde sulandırarak kullanabilirsiniz.
Beyaz İç Çamaşırı Beyazlatmak İçin Yöntemler
Renginin daha beyaz olmasını istediğiniz çamaşırınızı sıcak suyun içine atın ve suya yarım limonun suyunu sıkarak ekleyin. Bu şekilde bir saat bekleyen iç çamaşırı rengi açılacaktır. Makinenin içine yarım bardak sirke ekleyerek de benzer sonuçları alabilirsiniz.
Beyaz kıyafetinizi içerisine koyun ve 5 saat boyunca arada bir karıştırmak sureti ile bekletmelisiniz. Sonrasında ise beyaz kalıp sabun ya da bulaşık deterjanı ile birlikte elde yıkamanız sonucunda büyük bir oranda renginin ağardığını göreceksiniz.
İpekli bir kumaş olmadığı sürece beyazları 50 veya 60 derecede yıkamak mümkün. Aynı zamanda sentetik, pamuklu ya da yünlü programlardan birini seçmek suretiyle beyazlar rahatlıkla yıkanabilir. Böylece beyazların rengi solmadan rahatlıkla ilk günkü gibi ve tertemiz şekilde kıyafetleri kullanmak mümkün olur.
Bir bardak sirkeyi 40 dereceye kadar ısıtın. İçine bir yemek kaşığı Karbonat ekleyip karıştırın. Karbonatlı sirkeli tuvalet temizleyici karışımı klozetin iç kısımlarına denk gelecek şekilde dökün. Dilerseniz sprey şişe ile iyice dağıtabilirsiniz.
Karbonat veya sodyum bikarbonatın doğal hali kristaller biçimindedir ama genelde ince bir toz halinde bulunur. Karbonat bakteri ve mantarı yok eder, mikropları temizler ve şişkinliği giderir.
3) Karbonat ve Sirke
Şimdi de karbonat ile çamaşır makinesini temizleyebilirsiniz. Çözücü etkisi ile makinede göremediğiniz bölümlerdeki kireçleri ve tozları tertemiz yapabilir. Denemek için şu işlemler gereklidir: Bir büyük bardak içine karbonatı dökün ve bardağı doldurana kadar sirke ekleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri