Saydam maddelere örnek olarak; hava, su ya da cam gösterilebilmektedir. Saydam maddelerin ışığı geçirme özellikleri olduğu için saydam bir maddenin arka tarafında bulunan nesneler çok net bir şekilde görülebilmektedir. Örneğin cam ışığın oldukça fazla bir bölümünü geçirebilir.
– Buzlu cam, yağlı kâğıt gibi maddeler yarı saydam maddelerdir. Işığı geçirmeyen maddeler: – Mukavva, tahta, metal levha, derin su gibi maddeler ışığı geçirmez. Işığı geçirmeyen maddelere opak maddeler denir.
-renksiz, kokusuz, tatsız ve saydam bir sıvıdır. - içinde çözünmüş bulunan gazlardan ve tuzlardan ileri gelir. - renksiz, kalın tabakalar halindeyken mavimtrak renktedir. -genleşir, dolayısıyla suyun özgül ağırlığı azalır.
Aslında renksiz olan deniz suyunun mavi görünmesinin en önemli nedeni, denizin içinde bulunan azot, karbondioksit ve oksijen gibi gazlar ve minerallerdir. Güneşten yayılan beyaz ışık içinde tüm renkleri barındırır.
Üzerine düşen ışığın büyük bir kısmını geçiren maddelerdir. Bu maddelerin önünden bakıldığında arkadakı kısım buğulu bir şekilde görülebilir. Yarı saydam maddeler ışığın yayılarak geçmesine izin verir. Örneğin buzlu cam ve yağlı kâğıt görünür ışığa göre yarı saydam maddelerdir.
İlgili 17 soru bulundu
Saydam maddelere örnek olarak; hava, su ya da cam gösterilebilmektedir. Saydam maddelerin ışığı geçirme özellikleri olduğu için saydam bir maddenin arka tarafında bulunan nesneler çok net bir şekilde görülebilmektedir.
↬Su saydam bir maddedir. Çünkü ışığı geçirir.
En çok kullanılan saydam madde camdır. Camdan yapılan ayna genelde saydam değildir, ama sahne sanatlarında arkası da görülebilen yarı saydam aynalar hayalet etkisi yaratmak için kullanılır.
Pencerenin camı saydam olduğu için camın arkası yani dışarısı net bir şekilde görünüyor. Çünkü saydam cam ışığı geçiriyor.
Işığı kısmen geçiren maddeler yarı saydam maddelerdir. Buzlu cam, yağlı kâğıt yarı saydam maddelere örnek olabilir.
Arsenik, bakır, nitrat, radon ve kurşun da musluk suyunda bulunduğu takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olacak maddeler arasında yer almaktadır. Suda bulunan kirleticilere her insan vücudunun aynı şekilde tepki vermesi beklenmez. Bazı gruplar suda bulunan kirleticilere karşı çok daha hassas olabilir.
Cam bardak,saydam bir maddedir.
Sorumuza dönecek olursak ; Pet şişe için saydam diyemeyiz çünkü ışığın bir kısmını geçirmektedir.Net bir görüntü yerine bulanık görüntü görmekteyiz.
Tuzlu su ışığı geçirir ve saydam bir maddedir.
Sıvı sabunlar, saydam, tortusuz ve akıcı olmalıdır.Sıvı sabun üretiminde, koko yağı, hurma çekirdeği yağı ve hint yağı kullanılır.
Cam, su, hava ve sıvıların büyük bir bölümü (asitler, yağlar, sirke, alkol, vs.) saydam maddelerdir.
Çoğunluğu saydam yapıdaki süte opak beyazlığını veren, yüzde 3,5 oranındaki kütlesi ile suda askıda bulu- nan proteinlerdir. Proteinler, uzun ve zincir benzeri yapısı olan karmaşık moleküllerdir.
Cevap. Güneş gözlüğü ışığın bir bölümünü geçirdiği için YARI SAYDAMDIR.
Gözlük camı, ışığı istenilen şekilde odaklayabilen, iki yüzeyi de işlenmiş saydam bir optik materyaldir. Sferik camlar miyopi ve hipermetropide, silindirik camlar ise astimatizmanın düzeltilmesinde kullanılır.
Yağlı kağıt, buzlu cam, şeffaf poşet ve tül perde gibi maddeler yarı saydam madde özelliği taşır. Saydam maddeler: ışığı geçiren maddelere verilen addır. Su, cam, cam şişe, pet şişe gibi maddeler örnek verilebilir. Opak maddeler: ışığı geçirmeyen maddelere verilen addır.
Asetat kağıdı, selüloz asetat adı verilen malzemeden üretilen bir tür kağıttır. Genellikle saydam ya da opak şekilde üretilen bu kağıt türü mat veya parlak yüzeyli olabilir.
Merhaba, İnsan vücudunun opak olduğunu ve ışığı geçirmediğini gözlemleriz.Yani insan vücudu " Opaktır.
Su molekülleri ışıkla etkileştiğinde ışık tayfının görünür bölgesindeki kırmızı dalga boyundaki (~700 nm) ışınları soğurur. Suyun renginin mavi tonlarda olmasının sebebi budur.
Elmas, saf karbondan oluşmuş kristalize bir mineraldir. Mükemmel bir iletken olan elmas, aynı zamanda ısı yansıtıcısı ve en saydam maddedir.
Cevap. Cevap: şeffaf nalyon poşet yarı saydamdır .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri