Karekodu oluşturan bilgilere bir göz atalım: *Barkod numarası: 01(Uygulama Tanımlayıcı Numarası) + 0+Ean13 Barkod Numarası'ndan oluşur.16 karakterlidir. *Seri\Sıra Numarası: 21(Uygulama Tanımlayıcı Numarası) + Seri\Sıra Numarası'ndan oluşur.
İlaç takip sistemi (İTS) gereği ilaç ambalajlarında halen kullanılmakta olan barkodların yanı sıra, yine üretici firma tarafından ürün kodu, seri numarası, her seri için yeniden başlayan sıra numarası, üretim tarihi ve son kullanma tarihi bilgilerini içeren bir Karekod basılacaktır.
Sıra Numarası – SN (Serial Number): GTIN ile tanımlanan ürünün her bir birimini tanımlamak için kullanılan numaradır. Bir ürün için kullanılan sıra numarası, aynı çeşit üründe bir daha kullanılamaz.
Seri Numarası - SN (Serial Number): Üreticiler tarafından, her birim ilaç için ürün bazında tekil olarak belirlenen kayıt numarasıdır. Son Kullanma Tarihi - XD (Expiration Date): Ürünün güvenli olarak kullanılabileceği son kullanım tarihidir.
Şimdilerde bankaların telefon uygulamalarında, alışveriş merkezlerinde, gazete ilanlarında, kitaplarda, bilgilendirme yazılarında, web sitesi linklerinde sıklıkla görülen karekodlar genelde basit uygulamalar ile okunabilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
QR code, Hızlı Yanıt'ın kısaltmasıdır (bir cep telefonu tarafından hızlı bir şekilde okunabilir). Geçici bir medyadan bir parça bilgi almak ve cep telefonunuza koymak için kullanılırlar. Etrafınızda kare kodların bir dergi reklamında, bir ilan panosunda, bir web sayfasında veya hatta birinin tişörtünde görebilirsiniz.
Kullandığınız cihaz Android bir işletim sistemine sahip ise;
Google uygulaması üzerinde 'Güncellemeler' butonuna dokunun. Ardından ekranın altındaki Google Lens ikonuna dokunun. Kameranızı QR Menü üzerindeki Karekodu tam görecek şekilde tutun. Google Lens uygulaması, kodu otomatik olarak algılar.
Seri numarası telefon, tablet, TV vb. münferit bir cihazı tanımlamaya yardımcı olmak üzere üretici (Samsung gibi) tarafından atanan benzersiz bir numaradır. Örneğin, telefonunuzun seri numarası Samsung'un ürettiği diğer tüm telefonlardan farklıdır.
Sağlık Bakanlığı son dönemde internet aracılığıyla satılan sahte ilaç veya ilaç olmayan ürünleri takip etmek için İlaç Takip Sistemi Mobil'i (İTS) devreye aldı. Mobil uygulaması da olan İTS, Türkiye'de kullanıma sunulan ilaçların, üzerindeki karekodu okutarak sisteme kayıtlı olup olmadığını sorgulamaya yarıyor.
İlaç kutusunun üzerindeki barkodun yanında yer alan (01) ile başlayan kodu başında (01) olmadan Barkod no alanına, (21) ile başlayan kodu başında (21) olmadan Sıra no alanına yazınız.
Uyumlu Android telefonunuzda veya tabletinizde yerleşik kamera uygulamasını açın. Kamerayı QR koduna doğru çevirin. Android telefonunuzda veya tabletinizde görünen banner'a dokunun. Oturum açma işlemini tamamlamak için ekrandaki talimatları uygulayın.
Burada birçok kullanıcının aklına “Karekod nedir?” sorusu gelebilir. Karekod, QR kodun Türkçeleştirilmiş halidir. Tamamen aynıdır ve herhangi bir çalışma farkı yoktur. Temel olarak karekod; gelişmiş bir barkod türüdür, 2 boyutludur ve üzerinde kare formunda noktalar bulunur.
Barkod ve Karekod Arasındaki Farklar
Karekodlar, metin, web adresleri ve hatta resimler gibi çeşitli bilgileri depolayabilir. Barkodlar, çizgi ve boşluklardan oluşan basit bir tasarıma sahipken, karekodlar daha karmaşık bir desen ve blok düzenine sahiptir. Bu nedenle, karekodlar daha hızlı ve daha doğru okunabilirler.
Barkod Numarası (GTIN-Global Trade Item Number): Ürünleri dünya genelinde tekil olarak tanımlayan en fazla 14 basamaktan oluşan numaradır. Ticari ürünün perakende satış noktasında kullanıldığı durumlarda ürün üzerinde EAN-13 barkod alfabesi ile 13 basamaklı olarak yer alır.
İlaç e-Reçete/Reçete Bilgileri Sorgulama Hizmeti e-Devlet Kapısı'nda Açıldı Paylaş: Sosyal Güvenlik Kurumu'nun İlaç e-Reçete/Reçete Bilgileri Sorgulama hizmeti ile, hekim tarafından yazılan ilaç reçeteleri ve katılım payı bilgileri artık e-Devlet Kapısı'ndan sorgulanabilecek.
kimlik numarası ve e-nabız şifresiyle ya da e-devlet ile bu sisteme giriş kolaylıkla gerçekleşmektedir. Reçete numarası da e-nabıza giriş yapılarak öğrenilebilir. Reçetelerim kısmında tüm reçeteler vardır ve numaraları da yazmaktadır.
Ürünlerin barkod numaralarını kontrol edin.
Alacağınız ürünün orijinal olduğunu üretici firmadaki seri numarasından kontrol ederek anlayabilirsiniz. Sahte ürünlerin yanlış yazılmış barkod numaraları olur ya da böyle bir barkod numarası hiç olmaz. Özellikle teknolojik ürünler için bu kontrolü yapmakta fayda var.
Barkod Numarası ile Sorgulama
Perakende olarak satılan ürünlere ait bir barkodları tanımlamakta kullanılan GTIN(Global Trade Item Number) ile sorgulama yapacaksanız, ticari ürünün üzerinde yazan ve GS1 sistemine göre oluşturulan barkod numarasını, arama alanına girip “Ara” butonuna basarak sorgulayabilirsiniz.
Özellikle internet üzerinden alınan uygun fiyatlı ürünlerin orijinalliğinden emin olmak için barkod sorgulaması yapılması tavsiye edilmektedir. Hologram kontrol sayfasını kullanarak ürünlerinizin sahte olup olmadığının sorgulamasını yapabilirsiniz.
Yeni Kimlikte Seri No Kaç Hane
Nüfus cüzdanlarında hemen resmin altında bulunan Seri ve No şeklinde ayrı ayrı yazan iki ayrı kısım yeni kimliklerde "Seri No" olarak tek başına karşımıza çıkar. Yeni kimlerimizde "SERİ NO" 9 hanelidir. Bunun 2 tanesi harf geri kalanı ise rakamlardan oluşur.
Yeni kimlik kartlarında fotoğrafın sol tarafından yer alan soyadı, isim ve doğum tarihinden sonra gelen harf ve rakamlardan oluşan dokuz haneli yazıya kimlik kartı seri No denmektedir.
Seri numarası kimlik kartlarında adı soyadı ve doğum tarihinden sonra gelen bir bilgidir. Seri numarası bir harf ve iki rakamdan oluşmaktadır. Seri numarası erkek vatandaşlarda tek sayı iken kadın vatandaşlarda çift sayı olmaktadır.
Karekod, dijital bir cihaz tarafından kolayca okunabilen ve bilgileri kare şeklinde bir ızgarada bir dizi piksel olarak depolayan bir barkod türüdür. Karekodlar, noktalama işaretleri ve özel karakterler dahil olmak üzere yaklaşık 7.000 basamak veya yaklaşık 4.000 karakter depolayabilir.
QR kodu, beyaz kare fon içinde yer alan siyah noktalarla kodlanmış, özel bir koddur. Bu siyah noktaların beyaz kare fon içindeki lokasyonu ve şekilleri farklı bilgileri kodlamaya izin verir. Bu şekilde QR kod içine genişçe metinleri sığdırmak mümkün olur.
Kameranızı QR koda doğru tuttuğunuzda Lens uygulaması, kodu otomatik olarak algılar ve menüyü görüntüler. QR Okuyucu Uygulama ile: Uygulamayı açarak kare koda tuttuğunuzda menüyü hemen görüntüleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri