Kargo gönderimi esnasında bazı bilgiler gerekmektedir. Bunlar; alıcının adı, soyadı, adresi ve telefon numarası gibi bilgilerdir. Bunların yanı sıra gönderim gerçekleştirecek kişinin isim, soy isim, adres ve telefon numarası bilgileri de gereklidir.
Alıcının kimlik numarası olmadan gönderi pekala teslim edilebilir.
Maddesi 2.bendinde gönderici kendi adres ve kimlik bilgilerini tam ve doğru olarak kargo şirketlerine bildirmek zorundadır, madde 43/12'ye göre ise kargo şirketleri gönderiyi teslim ederken alıcının kimlik bilgilerini almak ve kaydetmekle yükümlüdür. 213 Sayılı vergi Usul Kanunu: 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 231.
Gönderi üzerine tam, doğru ve okunaklı adres ve posta kodu yazma örneği yukarıdaki gibidir. * Posta pulu zarfın sağ üst köşesinde, * Gönderici adresi ve posta kodu zarfın sol üst köşesinde, * Alıcının adresi ve posta kodu, zarfın sağ alt kısmına ve zarfın alt kenarında 2- 2,5 cm boşluk kalacak şekilde olmalıdır.
Bilgilerin verilmemesi halinde gönderi kabul edilmez.
İlgili 35 soru bulundu
Kargo gönderimi esnasında bazı bilgiler gerekmektedir. Bunlar; alıcının adı, soyadı, adresi ve telefon numarası gibi bilgilerdir. Bunların yanı sıra gönderim gerçekleştirecek kişinin isim, soy isim, adres ve telefon numarası bilgileri de gereklidir.
belirli bir tarihe kadar (ilk entry'nin girildiği tarih) kargolara zorunlu tutulmuştu. ancak bu madde sonradan kaldırılmıştır. yani karayolları taşıma yönetmeliğinde kargoların kimlik bilgileri alması isteniyordu. bu sonradan kaldırıldı. ancak kimlik numaranızı verdiğinizde de başınıza bir şey gelmez zaten.
Zarf üzerinde gönderici ve alıcı bilgilerinin tam ve eksiksiz olarak doldurulması gerekmektedir. Gönderici adresinin evrak sayısı ile birlikte sol üst köşeye , sağ alt köşeye ise açık alıcı adresini ilçe posta kodu ile birlikte ilçe / il şeklinde yazılmalıdır.
kimlik numarası, açık adresi, telefon numarası, Gönderici tüzel kişi ise tam unvanı, VKN veya MERSİS numarası, açık adresi, telefon numarası, bunun yanında tüzel kişinin gönderisini göndermeye yetkili kişinin; adı-soyadı, TC Kimlik numarası, açık adres, telefon numarası Alıcının adı-soyadı/ünvanı ve açık adres bilgisi.
Gönderinin kabulü/teslimi aşamasında gerekli olan tüm kimlik ve iletişim bilgilerinin verilmek istenmemesi veya kapsam kontrolüne razı olunmaması durumunda gönderilerin kargo şirketi tarafından kabul edilmeyecektir.
Koronavirüs ile ilgili alınan tedbirler kapsamında kargo görevlilerimiz ile siz değerli müşterilerimizin temasını minimuma indirmek amacıyla SMS ile teslimat dönemini başlattık. Gönderileriniz size teslim edilmek üzere dağıtıma çıktığında telefonlarınıza SMS ile 6 haneli bir kod gönderilecek.
1- Özel kargo şirketlerinde kambiyo senetleri (çek, senet), para, kıymetli ziynet eşyaları “taşınması yasak ve sakıncalı olan gönderi” niteliğindedir. Bu şirketler kambiyo senedi taşımayı ve buna rağmen taşınması halinde sorumluluğu kabul etmemektedir.
Arkadaşın haricinde kimse o kargoyu alamaz, tabi kargocular tanıdık değilse, Ama, Gönderici gönderi yaptığı şube ile iletişime geçip, alıcı bilgilerini değiştirebilir.
Muyu yatağınız sahipsiz kalamayacak kadar değerlidir. Bu sebeple birinin teslimat sırasında imza atması gerekiyor. Teslimat sırasında adreste sizi bulamazsak, sizin yerinize vekil belirlediğiniz kişinin imzası da geçerli olacaktır.
İsimsiz şekilde çiçek ya da başka bir hediye göndermek her ne kadar 'sürpriz' gibi düşünülebilse de işin aslı hiç de öyle değil. Bir kere ya da sürekli hiç fark etmez, birisine isimsiz gönderilen her şey taciz sayılabiliyor, şirketler de buna olanak tanıyarak suça ortaklık etmiş oluyor.
Bir gönderi yanlış adrese teslim edildiğinde hatalı teslimat olarak düşünülür. Bir hatalı teslimat fark edildiğinde gönderiyi geri almak için aşağıdaki prosedür kullanılır: Sevkiyat ekibi, bölgeye hizmet veren sürücüden çağrı üzerine bir alım talep edecektir.
Genelde internet üzerinden yapılan alışverişlerde, ürünü teslim almayan müşteriye karşı kargonuzu teslim almazsanız kargo ücretini ödemek zorundasınız veya icra takibi yapacağız şeklinde karşılıklar verilebiliyor.
Kargo sahibi bu süre içerisinde kargosunu teslim almazsa, kargo firması genellikle kargo ücreti ve depolama ücreti gibi ek masraflar talep eder. Kargo sahibi, kargosunu teslim alamadığı durumlarda, kargo firması ile iletişime geçerek kargonun ne olacağını öğrenebilir.
Alıcıya ulaşamadığımız durumlarda, kargolarınız; teslimat şubesine geliş tarihinden itibaren 3 gün süreyle şubede bekletilmektedir. Alıcının talebi olmadığı takdirde göndericiye kargosu, 3 gün sonunda iade edilmektedir.
Şubeden teslim alınmayan kargolar 3 iş günü içerisinde göndericinin bilgisi dahilinde çıkış şubesine iade edilir.
Eğer görevlimiz, alıcının adresinde kimseyi bulamazsa, "Kargo İhbar Notu" bırakır ve gönderiyi şubeye geri getirir. Bu durumda gönderinin alıcı ya da alıcının yetkili kıldığı kişi tarafından 3 gün içerisinde söz konusu şubeden alınması gerekmektedir.
Kargo şirketi, teslim edilemeyen bir paketi bize geri gönderdiğinde tam para iadesi alırsınız (kargo ücretleri dahil, bazı işleme ücretleri hariç).
Talep ve onay olmadan gönderilen kargoyu teslim almayan kişinin hukuki veya cezai sorumluluğu bulunmuyor.
İstanbul'da bazı hukuk bürosundan arayan kişiler, uzun süre teslim alınmamış kargolar nedeniyle icra takibi başlatıldığını söyleyerek, 100-200 TL arasında bir ödeme yapılırsa yasal sürecin durdurulacağını söylüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri