KARGOYU TESLİM ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Kargo size ulaştığında teslim almadan önce mutlaka kutunun yırtık, patlak, açılmamış olduğundan emin olun. Eğer kutu açılmış yada aşırı deforme olmuşsa ve yırtılmalar varsa kargo görevlisini bekleterek, birlikte açıp eğer kutuda eksik varsa tutanak tutturunuz.
Maddesi 2.bendinde gönderici kendi adres ve kimlik bilgilerini tam ve doğru olarak kargo şirketlerine bildirmek zorundadır, madde 43/12'ye göre ise kargo şirketleri gönderiyi teslim ederken alıcının kimlik bilgilerini almak ve kaydetmekle yükümlüdür.
- Ürün geldiğinde kutusunu gözle muayene edin. Dış kutusunda hasar varsa bunu kargo görevlisine göstererek kutuyu açmadan fişi imzalamayacağınızı ve ürünü teslim almayacağınızı bildirin. Bu durumda kargo görevlisi çok büyük bir olasılıkla kutuyu açmanıza izin verecektir.
Göndericinin gönderi yapılırken talebi üzerine ilgili kargo varış şubesine ulaştığında alıcıya telefon araması ile kargosunun şubeye ulaştığı bilgisi verilir. Bilgilendirmenin ardından alıcı müşterimiz kimlik ibrazı ile kargosunu şubeden teslim alabilir.
İlgili 22 soru bulundu
1 kg ile 2 kg arasındaki kargolar şehir içinde 27,66 TL, 200 km için 42,11 TL. 1 kg - 2 kg ağırlıkta 600 km uzaklığa 54,46 TL. > 50 kg ve daha fazlası kargolar şehir içinde 160 TL, 200 km yakın çevreye 255 TL, 600 km uzaklığa ise 389 TL.
Kanunen Yasaklı Maddeler
Kargo kurallarına göre hem çevreyi hem de insan sağlığını tehdit etmeyen, mevcudiyeti suç sayılmayan ürünler taşımaya uygundur. Yanıcı, akıcı ve patlayıcı maddeler çevreye zarar vereceği için taşıma şirketleri tarafından kesinlikle kabul edilmiyor.
Alıcıya ulaşamadığımız durumlarda, kargolarınız; teslimat şubesine geliş tarihinden itibaren 3 gün süreyle şubede bekletilmektedir. Alıcının talebi olmadığı takdirde göndericiye kargosu, 3 gün sonunda iade edilmektedir.
Hasarlı kargolar için kargo görevlileri zabıt tutmakla yükümlüdür. Kargo görevlisinin belge, zabıt veya tutanak düzenlemediği durumlarda ürünü teslim almadan görevliye iade edebilir veya kargo şubesinde kontrolunu sağlayarak teslim alabilirsiniz.
Kargo gönderim ücretinin alıcı mı yoksa satıcı mı tarafından ödeneceği satıcı tarafından belirlenir. Satışa çıkarılan ürün alıcı öder olarak seçilmiş olsa dahi aşağıdaki durumlarda kargo ücreti yine de satıcı tarafından ödenir.
Kargo ve posta göndermede işin doğası gereği gönderici kendi adresini, ismini, soy ismini, vergi veya kimlik numarasını ve alıcının isim, soy isim, adres ve telefon numarasını ibraz etmelidir.
Bir gönderi yanlış adrese teslim edildiğinde hatalı teslimat olarak düşünülür. Bir hatalı teslimat fark edildiğinde gönderiyi geri almak için aşağıdaki prosedür kullanılır: Sevkiyat ekibi, bölgeye hizmet veren sürücüden çağrı üzerine bir alım talep edecektir.
Katılımcıların en çok memnun kaldığını belirttiği kargo şirketi %18 ile Yurtiçi Kargo olurken, Aras kargo %14 ile ikinci sırada yer aldı. MNG kargo %8 ile üçüncü sırada, PTT %6 ile dördüncü sırada, Sürat Kargo ise %4 ile beşinci sırada yer aldı.
Kargo şirketleri, gönderim ücretini belirlerken, paketin ücrete esas ağırlığını hesaplarlar. Bu hesaplamada paketin desisi ve ağırlığı kg ölçülür. Göndereceğiniz kargonun desisi hacimsel ağırlık ne kadar fazlaysa, ücreti de o kadar artacaktır.
Kargo şirketlerinin bu yaptıkları tüketicilerin haklarını kullanmasına fırsat vermiyor. Çünkü müşteri ister kapıda ödeme ile isterse kredi kartı ya da havale/eft ile ödeme yaparak sipariş vermiş olsun, kargoyu teslim almadan önce kargoyu kontrol etme hakkına sahip.
Kargo firması adresinizde bulunmadığınız durumunda siparişinizi şubenizden alabileceğinizi bildiren bir not bırakır ve 3 gün içerisinde siparişinizi kargo şubesinden teslim alabilirsiniz. 3 gün içerisinde paketinizi belirtilen şubeden almazsanız siparişiniz satıcıya iade edilir.
Bu kişinin kimlik bilgileri kontrol edildikten sonra imza karşılığında kargo teslim edilir. 3 gün içinde alıcı ya da alıcının teslim edilmesini istediği yetkili kişi tarafından teslim alınmayan kargolar size geri iade edilmektedir.
Teslim alınmayan kargolar genellikle 3 ila 15 gün arasında depolanır. Bu süre, kargo firmasının kendi belirlediği süreler doğrultusunda değişebilir. Kargo sahibi bu süre içerisinde kargosunu teslim almazsa, kargo firması genellikle kargo ücreti ve depolama ücreti gibi ek masraflar talep eder.
ÖZET : Malın nakliye esnasında çalınması veya kaybolması, genel olarak bu kayıptan kargo firmasının sorumlu tutulması ile sonuçlanır. Bazı hallerde taşıma ortamında meydana gelen mal kayıplarından doğan zararlar alıcı veya satıcı tarafından da karşılanmak zorunda kalınabilir.
Para, çek, senet vb. kıymetli evrak ile altın, gümüş gibi değerli taşlar ve ziynet eşyaları. Kısa sürede bozulabilecek; et, tavuk, balık, bağırsak, ham deri, mutfak yağları ve yumurta, sıvı deterjan, makine yağları, plastik ve yağlı boyalar. İnce ambalaj içinde ağır, sivri, ambalajı yırtabilecek maddeler.
Kargo kaybolursa kim sorumlu derseniz sipariş vermiş olduğunuz satıcı ve kargo şirketi hasarın veya kaybın tazmininden sorumludur.
Bu hizmet ile Rusya ve CIS (Bağımsız Devletler Topluluğu) ülkelerinden (Azerbaycan, Beyaz Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Moldova, Özbekistan, Gürcistan, Rusya) ağırlıklı olmak üzere Koronapay üzerinden yapılacak para transferleri tüm PTT merkez ve şubelerimizden gönderilebilmekte ve ödenebilmektedir.
Yurtdışı kargo en hızlı sorusunun cevabı “Fast Express Kargo”dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri