6102 sayılı TTK'nın 875. maddesi uyarınca taşıyıcı, eşyanın taşınmak üzere teslim alınmasından alıcısına teslim edilmesine kadar geçecek süre içinde, eşyanın zıyaından, hasarından veya teslimindeki gecikmeden doğan zararlardan sorumludur.
Ürünün kargo paketinde veya üründe fark edilir şekilde hasar, darbe, kırık tespit edilmesi durumunda, kargo görevlisine mutlaka hasar tespit tutanağı düzenletmelisiniz. Hasarlı kargolar için kargo görevlileri zabıt tutmakla yükümlüdür.
Kargo Firmalarının Sorumlulukları
Kargo şirketleri ürünü göndericiden alınıp alıcıya ulaştırılmasına kadarki süreç içerisinde eşyalardan tek sorumlu kurumlardır. Kargo firmalarının sorumluluğunda bulunan bu ürünlerin olası bir hasara uğraması ya da kaybolması halinde kargo firması tek yetkili olacaktır.
Kargo paketinizde delik, ezilme, yırtılma veya sıvı teması olduğunu fark ettiyseniz kargo görevlisine “Hasar Tespit Tutanağı” hazırlatmanız gereklidir. Hasar tespit tutanağında açıklama olarak “Ürün tarafıma ulaştığında kontrol edilmiş ve hasarlı olduğu (hasarı belirtiniz) görülmüştür.”
Kayıp Kargo Nereye Şikayet Edilir? Kargo kaybolması durumunda çabalarınız neticesinde ilgili firma ile hiçbir çözüme varamadıysanız şikayet etmeniz gereken ilgili kurum, belli bir meblağ tutarına kadar Tüketici Hakem Heyeti, üstündekiler için ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Kargonuzun taşıma esnasında zarara uğradığını düşünüyorsanız, bu zararın giderilmesi adına tazmine konu olan siparişiniz için en yakın kargo şubesine, en kısa sürede ilgili evraklar ile başvurmanız gerekmektedir. Hasarlı eksik dönen kargolar için mutlaka karşılıklı olarak tutanak tutulmalıdır.
Kargo sahibi bu süre içerisinde kargosunu teslim almazsa, kargo firması genellikle kargo ücreti ve depolama ücreti gibi ek masraflar talep eder. Kargo sahibi, kargosunu teslim alamadığı durumlarda, kargo firması ile iletişime geçerek kargonun ne olacağını öğrenebilir.
Kargo gönderim ücretinin alıcı mı yoksa satıcı mı tarafından ödeneceği satıcı tarafından belirlenir. Satışa çıkarılan ürün alıcı öder olarak seçilmiş olsa dahi aşağıdaki durumlarda kargo ücreti yine de satıcı tarafından ödenir.
DURUM TESPİT TUTANAĞI
Kargonun müşterinin isteği üzerine, müşteri ile birlikte düzenlenen içerik tespit belgesidir.
Alıcı Ödemeli (A.Ö): Kargo ücretinin alıcı tarafından ödenmesidir. Alıcının şubeden veya adresinden gönderiyi teslim almadan önce kargo bedelini ödemesi gerekmektedir.
Cihaz 10 bin tl üzeri olduğu için kargolar sorumluluk kabul etmiyor bu yüzden kargo şirketleri aracılığı ile anlaşmalı olduğumuz sigorta şirketleri vardır ve cihazı size gönderirken sigortalı bir şekilde gönderiyoruz. Bunun ödemesini önden almak zorundayız.
kırılabilecek olan ürünlerin, korunaklı olarak kargolanması satıcının sorumluluğunda olan bir işlem. Korunaklı ürün gönderimi olmadığında, kargo firması taşıma esnasında oluşabilecek hasarı karşılamadığı için iade talebi kabul edilir.
Kargo olarak taşınmasında hasar riski bulunan cam, porselen, kuru gıda, elektronik ve elektrikli gereçler ile sanat eserleri için göndericiden sorumluluğu üstlendiğine dair alınan belgedir.
Sert ve Hafif Bir Ambalaj Kullanımı
Ambalaj kullanımı oldukça önemlidir. Ürünlerin kargoda kırılmaması için sert ve hafif bir ambalaj kullanılması gerekir.
Bu nedenle mutlaka tutanak tutturmalısınız. Tutanak tutturarak ürünü teslim almadan görevliye kapıda iade edebilirsiniz. Ürününüz eksik, arızalı, kusurlu, hasarlı veya belirtilenden farklı ise iade etme hakkınızı kullanabilirsiniz.
Kargoya verilen bir ürünü, kargo sürecindeyken iptal etmek mümkün değildir. Ancak, kargonun teslim alınmasından sonra, ürün satıcının kurallarına uygun ise iade edilebilir.
Konuyla ilgili Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu ise şunları söyledi: “Bu tarz bir olayda kargoyu teslim almamak sorumluya hiçbir yükümlülük ve sorumluluk yüklemez. Kargoyu almazsanız 'Şu cezayı alırsınız' gibi mesajlara itibar etmeyin. Kargo alınmadığı takdirde gönderene iade edilir.
Mal satışlarında bu süre her halükarda otuz günü geçemez. Yani internet sitesinde tüketiciye satın almış olduğu ürünün en geç yedi gün içerisinde kendisine teslim edileceği taahhüt edilmişse bu süre içinde kendisine teslimat yapılmak zorundadır.
Hocam kargoyu alıcı ödemeli gönderdikten sonra misal 8 lira ücret. Karşı taraf bilinçli veya bilinçsiz olsun, almazsa gerekli kargo iade olarak size geri döner. Kargoyu teslim alırken karşı tarafa yazılan tutarı siz ödemek zorunda kalırsınız.
Artık iade kargo ücreti ayıplı mallar haricinde müşteriye ait olacak. Bu konuda eklenen madde tam olarak şöyle: “Tüketici, ön bilgilendirmede kararlaştırılması ve satıcının öngördüğü taşıyıcı ile iadesinde tutarına yer verilmesi halinde teslim masraflarını geçmemek üzere iade masrafını karşılamakla yükümlüdür.
ticaret bakanlığının 1 ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli yeni düzenlemesi. artık internetten alışverişte iade edilen ürünün kargo ücretini eğer ürün defolu, bozuk, arızalı vs değilse satıcı değil müşteri karşılayacak.
Özellikle son dönemde arızalı ürünlerin servis kabulü kargo üzerinden yapılmaya başlandı. Ancak servisler bu kargo ücretini vatandaşa ödetiyordu. Ticaret Bakanlığı bu konuda düzenleme yaparak, garanti kapsamındaki ürünlerin kargo ücretini garanti veren firma tarafından karşılanmasını zorunlu kıldı.
ÖNGÖRÜLEMEYEN SEBEPLERLE ÜRÜN SÜRESİNDE TESLİM EDİLEMEZ İSE:
Alıcı, ödemeyi kredi kartı ile yapmış ise ve iptal ederse, bu iptalden itibaren yine 14 gün içinde ürün bedeli bankaya iade edilir, ancak bankanın alıcının hesabına 2-3 hafta içerisinde aktarması olasıdır.
Genelde internet üzerinden yapılan alışverişlerde, ürünü teslim almayan müşteriye karşı kargonuzu teslim almazsanız kargo ücretini ödemek zorundasınız veya icra takibi yapacağız şeklinde karşılıklar verilebiliyor.
- Ürün geldiğinde kutusunu gözle muayene edin. Dış kutusunda hasar varsa bunu kargo görevlisine göstererek kutuyu açmadan fişi imzalamayacağınızı ve ürünü teslim almayacağınızı bildirin. Bu durumda kargo görevlisi çok büyük bir olasılıkla kutuyu açmanıza izin verecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri