Eğer kargo sahibi belirli bir süre içerisinde kargosunu teslim almazsa, kargo firması kargoyu iade edebilir veya imha edebilir.
Genelde internet üzerinden yapılan alışverişlerde, ürünü teslim almayan müşteriye karşı kargonuzu teslim almazsanız kargo ücretini ödemek zorundasınız veya icra takibi yapacağız şeklinde karşılıklar verilebiliyor.
Şubeden teslim alınmayan kargolar 3 iş günü içerisinde göndericinin bilgisi dahilinde çıkış şubesine iade edilir.
Alıcıya ulaşamadığımız durumlarda, kargo geliş tarihinden itibaren 3 gün süreyle şubede bekletilir. Gönderici ve alıcı talebi olmazsa göndericiye iade edilir.
Alıcının talebi olmadığı takdirde göndericiye kargosu, 3 gün sonunda iade edilmektedir. Alıcısı tarafından teslim alınmayan veya alıcısına ulaşılamayan kargolar için göndericiden kargonun bekletilmesi veya kendisine iadesi ile ilgili yazılı olarak talimat istenir.
İlgili 26 soru bulundu
Bu kişinin kimlik bilgileri kontrol edildikten sonra imza karşılığında kargo teslim edilir. 3 gün içinde alıcı ya da alıcının teslim edilmesini istediği yetkili kişi tarafından teslim alınmayan kargolar size geri iade edilmektedir.
Kargoya verilen bir ürünü, kargo sürecindeyken iptal etmek mümkün değildir. Ancak, kargonun teslim alınmasından sonra, ürün satıcının kurallarına uygun ise iade edilebilir.
En son söyleyeceğimizi en başta ifade etmemiz gerekirse kargoyu teslim almamak suç değildir ve herhangi bir cezası yoktur. Vermiş olduğunuz kargoyu teslim almadığınız takdirde kargo göndericiye geri döner. Tüketici olarak ürünü teslim almaktan vazgeçme ve cayma hakkınızı kullanmakta özgürsünüz.
Talep ve onay olmadan gönderilen kargoyu teslim almayan kişinin hukuki veya cezai sorumluluğu bulunmuyor. 'Kargonuz var' diye arayan veya mesaj gönderen kişi 'almazsanız ceza öderseniz' diye bir iddiada bulunuyorsa kesin dolandırıcıdır.
Eğer görevlimiz, alıcının adresinde kimseyi bulamazsa, "Kargo İhbar Notu" bırakır ve gönderiyi şubeye geri getirir. Bu durumda gönderinin alıcı ya da alıcının yetkili kıldığı kişi tarafından 3 gün içerisinde söz konusu şubeden alınması gerekmektedir.
Teslim edilemeyen kargoyu yasal olarak 3 gün şubede bekletmeleri gerekiyor.
İstanbul'da bazı hukuk bürosundan arayan kişiler, uzun süre teslim alınmamış kargolar nedeniyle icra takibi başlatıldığını söyleyerek, 100-200 TL arasında bir ödeme yapılırsa yasal sürecin durdurulacağını söylüyor.
Teslimat sürecinde merak edilenler
Kargo şirketleri, yoğunluktan dolayı dağıtıma çıkarıldığı gün paketini teslim edemeyebilir. Bu durumda, paketin bir sonraki iş günü tekrar dağıtıma çıkarılır.
Ticaret Bakanlığı, 2022 yılında Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde değişiklikler yapmıştı. 1 Ekim 2022'de yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, e-ticaret iadelerinde kargo bedelini müşteri ödeyecekti.
4.Satın alınan her bir ürün, 30 günlük yasal süreyi aşmamak kaydı ile alıcının gösterdiği adresteki kişi ve/veya kuruluşa teslim edilir. Bu süre içinde ürün teslim edilmez ise, Alıcılar sözleşmeyi sona erdirebilir.
İade olan kargo ücretini kim karşılayacak? Ticaret Bakanlığı "Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" kararlarını Resmi Gazete yayınladı. Yapılan açıklamaya göre tüketici iade ettiği ürünün kargo ücretini kendisi karşılayacak.
Yönetmeliğe göre ; Tüketicinin Cayma Hakkını kullandığına ilişkin bildirim satıcıya ulaştıktan sonra 14 gün içerisinde satıcı, kargo masrafları da dâhil olmak üzere tahsil ettiği tüm ödemeleri iade etmekle yükümlüdür.
ticaret bakanlığının 1 ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli yeni düzenlemesi. artık internetten alışverişte iade edilen ürünün kargo ücretini eğer ürün defolu, bozuk, arızalı vs değilse satıcı değil müşteri karşılayacak.
İade Ürünün Satıcı Tarafından Teslim Alınmaması
Sayaç dolana kadar satıcıya teslim edilmeyen iadeler otomatik onaylanır, onay beraberinde satıcının hakediş ödemesinden tutar düşülür ve müşteriye ücret iadesi gerçekleştirilir.
İnternetten verilen siparişlerde ön bilgilendirme formunda yazan süreler içerisinde cayma hakkının kullanılması tüketicilere tanımlanmıştır. Tüketiciler ödeme yöntemi olarak kapıda ödemeyi tercih ettiklerinde, iade sürecini beklemek zorunda kalmadan doğrudan ürün iadesi yoluna gidebilirler.
Kargo şirketleri taşıdıkları kargonun alıcıya teslimi esnasında alıcının kontrol amaçlı kargoyu açmak istemesi talebini kabul etmek durumundadırlar. Hasar, eksik gibi sebeplerle eşyanın ayıplı olduğu tespit edildiği takdirde kargo görevlisi ile birlikte bu durum tutanak altına alınmalıdır.
Kurye bu sırada alıcıya haber vermek amacıyla siparişini en yakın şubeden gelip alabileceğini söylediği bir not bırakır. Bu sefer de alıcı ürünü şubeden teslim alırken, ürünün ücretini de şubede öder. Eğer alıcı gelip kargosunu almazsa 3 gün sonra kargo firmaya iade edilir.
Teslimat tarihinden itibaren 14 gün içerisinde sistemin vermiş olduğu iade numarası ve ürüne ait fatura, kutu, belge vb. ile birlikte PTT Merkezine giderek ürünü iade edebilirsiniz.
Mağaza tarafından henüz kargoya verilmeyen ürünler için iptal talebi onaylanır ve ürün bedeli, kredi kartınız veya banka kartınız üzerinden size kesintisiz olarak iade edilir. Kargoya verilen ürünler için ise iade süreci uygulanması gerekmektedir.
Bu bildirim internet sitesindeki cayma hakkı formu ile yapılabileceği gibi yazılı olmak koşuluyla mail, mektup vb. yollarla da yapılabilir. Cayma hakkının kullanılacağı bildirildikten sonra 10 gün içerisinde ürünü satıcıya iade etmeniz gerekir. İade için gönderim masrafı satıcıya aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri