Bu nedenle özellikle üretimi oldukça önemli olan gurme peynirlerin tedariki için doğal üretim yapan ve kaliteli malzeme kullanan güvenilir firmalar tercih edilmelidir. Küflü (göğermiş ) çeçil peyniri özellikle kahvaltılarda sıkça tüketilirken, çeşitli tarifler ile hamur işleri ve böreklerde de tercih edilir.
Küflü peyniri direkt kahvaltılarda peynir olarak tüketebilirsiniz. Lezzetli olduğu için salatalara ve birçok yemeğe de yakışır. Özellikle makarna soslarında ya da fırın yemeklerinin üzerinde küflü peynir lezzetli olur. Börek ya da peynirli yumurta için de küflü peynir tercih edebilirsiniz.
baharatlarla karıştırılan çökelek peyniri bir kenarda küflendirilir. dışındaki küfü ayıklandıktan sonra dilimlenen -artık sertleşmiş- peynir zeytinyağı ile servis edilir. tuzlu, güzel bir kahvaltılıktır. antakyada her kahvaltı sofrasının olmazsa olmazlarındandır.
Yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar küflü peynirlerin yüzeylerinde bulunan mantarlı bölgelerin kesilip tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Aksi hale bu mantarlar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Peynirin yüzeyinde rutubetle oluşan küf, bu peynirlerde alt tabakalara inmiyor.
Elbette; güvenli satıcılardan almak kaydıyla, özellikle "küflü" olarak satılan peynirleri tüketmekte sağlık açısından bir sakınca yoktur.
İlgili 38 soru bulundu
Küflü peynirleri tüketmemesi gereken hasta gruplarının olduğu aktaran Arslan,"Özellikle penisiline karşı alerjisi olanlar, tansiyon hastaları, böbrek hastaları, gebeler, migren atağı döneminde olan hastalar ve kemotarapi alan hastalarımız bu peyniri kesinlikle tüketmemelidir.
Bazı uzmanlar, sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikler gösterdiğini bile söyler. Bu zararın nedeni, peynirin küflenme süreci sırasında diğer zararlı küfler ile temas etmesidir. Bu tarz zararlardan korunmak için küflü peynir alırken yeşil renkli olanlarını tercih etmelisiniz.
Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur. Yumuşak peynir ise açıkta kaldığında sertleşir ve lezzeti gider.
Eğer küf yeni oluşmaya başladıysa peynirin yüzeyini temiz bir kağıt havluyla hafifçe silin ve zeytinyağı ile ovalayın. Daha sonra peyniri iki kat kağıt havlu üzerine koyarak plastik/cam bir kabın içinde muhafaza etmeye devam edin.
Bazı küfler mikotoksin adı verilen toksik bileşikleri doğal olarak üretebilir. Mikotoksinler mide bulantısı, kusma, yorgunluk gibi zehirlenme belirtilerine ve daha ileri durumlarda ölüme sebep olabilir. Uzun süreli küflü gıda tüketimi insanlarda kansere neden olabilir.
Kahvaltı için bir tane dilimleyip zeytinyağı ile karıştırıyorum. Bazen de içerisine domates ve biber doğrayıp salata olarak da kahvaltıda yiyoruz.
Uzmanlar küfün tüm besine yayıldığını ve bunun yenmesi durumunda zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökerttiğini, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açtığını söylemektedir. Ve küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü olabilmektedir.
Evimizde arta kalan ve yenebilecek durumdaki yemekleri, fakir ve muhtaç kimselere dağıtmak caizdir. Ancak tabaklarda kalan artık yemekleri göndermek doğru olmaz. Ayrıca küflenmiş yemekler hayvanlara zarar verebileceği için yedirmemek gerekir. buyurulur.
Küflü peynir, kalsiyum açısından çok zengindir. Kemik sağlığı ve gelişimi için önerilen bir peynir türüdür. Özellikle çocuklara yedirilmesi tavsiye edilir. Romatizma ve kemik erimesi gibi hastalıkların oluşumunu engeller.
Çünkü bu peynirlerin küflü hallerinin sağlık açısından tüketilmeye uygun olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Küflü peynir ürünlerini kahvaltılarda tüketebileceğiniz gibi birçok yemekte ya da hamur işine ekleyerek de afiyetle tüketebilirsiniz. Küflü peynirler, eriştelere de çok yakışan bir lezzettir.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Genellikle yağı alınmış sütünden üretilen çeçil peyniri; beyaz renkli, kokusuz, yarı yumuşak ve ağızda kolay dağılan yapısı ile ülkemizde sıklıkla tüketilen yöresel peynir çeşitleri arasında yer almaktadır. Tattığınızda süt tadını hissetmenizi sağlayan çeçil peynirinin üretim aşamalarını sizler için derledik.
Özellikle beyaz peynir gibi yumuşak dokulu salamura içerikli ürünlerde çözdürme konusu daha riskli. Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Küflü peynir kokar mı? Bazı küflü peynirlerde de benzer uçucu kimyasal maddeler üretildiğinden bunların ayak kokusunu andırdığı ifade ediliyor. Reynolds, laboratuvarda kazara yere bu bakterilerden bir damla düşse pis kokunun günlerce çıkmadığını belirtiyor.
Gıda uzmanları, peynirlerin nasıl saklanması gerektiğini şöyle sıralıyor: Peynir, +2 ile +4 santigrat derece arasında, ışıksız ortamda muhafaza edilmeli, derin dondurucuda saklanmamalıdır. Ambalajlarda belirtilen saklama ve tüketim koşulları mutlaka okunmalıdır.
Beyaz peynir ve Burgu dışındaki peynirler yıkanmaz, su ile temas peynirin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar. Peynirler derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Oda sıcaklığında bekletilmemelidir.
125.00 /KG. Erzurum'un meşhur tatlarından olan göğermiş peynir, özenle üretilen civil peyniri ve lorun karıştırılarak, birlikte olgunlaştırılması ile üretilen lezzetli peynir çeşitleri arasındadır. Küflü peynir, antioksidan, antimikrobiyal ve antibiyotik özellikleri ile, sağlık ve lezzet deposudur.
Erzurum'un meşhur göğermiş (küflenmiş) peyniri. Az lorludur. Çeşitli isimlerle anılmaktadır.
Yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar küflü peynirlerin yüzeylerinde bulunan mantarlı bölgelerin kesilip tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. Aksi hale bu mantarlar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Peynirin yüzeyinde rutubetle oluşan küf, bu peynirlerde alt tabakalara inmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri