Suda bekleme süresi karidesin türlerine göre değişiklik gösterebilir. Çimçim karideslerde 2-3 dakika, Jumbo karideslerde ise bu süre 4-5 dakika arası değişiklik göstermektedir. Bu süreçte karideslerin kabukları pembe renk olana kadar pişirmeye devam edin. Bu süreçten sonra karidesleri tüketebilirsiniz.
Öncelikle karidesleri bütün bir halde kaynar suya atın ve 2-3 dakika pişirin. Suda bekletme süresi çimçim karideslerde 2-3 dakika, jumbo karideslerde ise 4-5 dakikadır. Karideslerin kabukları pembe renk alana kadar pişirmeye devam edin.
Karidesleri, tuz ve karabiberi ilave edin ve pembeleşinceye kadar hafif karıştırarak 2-3 dk kavurun. (merak etmeyin bu süre gayet yeterlidir çok uzun süre pişirirseniz karides lastik gibi olur.)
Sote karides için birer kaşık zeytinyağıyla tereyağını birlikte 'yapışmaz' tavada eritip, kafalarıyla püsküllü bacakları ayıklanmış yarım kilo kabuklu iri karidesi tavaya attıktan sonra yüksek ateşte hızla karıştırarak pişiriyorsunuz. Karideslerin rengi pembeye döndüğü anda yemeğiniz pişmiş demektir.
Karidesleri yaklaşık 20 dakika boyunca tuzlu suda beklet.
20 dakika beklet. Karidesler çözülünce suyunu süz. Ele sert değil de yumuşak gelmeleri gerekiyor. Tuz, karidesin daha lezzetli olmasını sağlar.
İlgili 15 soru bulundu
Tavaya yağ, limon suyu, sarımsak, tuz ve çeşitli baharatlar ekleyin. Ardından tavadaki yağın kızgın bir hale gelmesini bekleyin. Hazır hale gelen tavanın içerisine karidesleri atın ve kızartın. 5-6 dakika içerisinde karidesler pişmiş olacaktır.
Kaynamaya başladıktan sonra, 2 dakika tutun ve altını söndürüp, süzgeçte süzün. Bir tavaya karidesleri alın. Üzerine doğranmış sarımsak, biber, tereyağı ve tuzu ekleyip, yağ eriyip kızana kadar karıştırın. Yağ fokurdamaya başlayınca, 1 dakika tutun ve servise alabilirsiniz.
Eğer karides güveci, karides kızartma, karides tava, karides sote, karides tempura, karidesli börek ve çorba gibi yemekler yaparsanız önce kabuklarını soyup sonra haşlamanız gerekir. Karidesin pek çok pişirme tekniği vardır.
Karides tavanın tam lezzetinde bir tarifi ve balık sofralarına çok yakışan bir ara sıcak diyebiliriz. Tarifi için balık dışında karides tavanın yanında ne yenir? diye araştıranlara makarna, sarımsaklı ekmek ve süzme mercimek çorbası önerebiliriz.
Karides Tüketmek Neye İyi Gelir? Karidesin içeriğinde omega-3 yağ asitleri bulunurken, iyot, çinko, fosfor, D vitamini ve Selenyum da bulunur. Bu içeriği ile kemik ve diş sağlığına iyi geldiği gibi zihinsel fonksiyonların da daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Az oranda kalori ve doymuş yap içeren karides sağlıklı besin maddelerinden biridir. Karides pembe, gri, kahverengi ve sarımsı renklerde olabilir. Tüm yıl boyunca hem donmuş hem de taze olarak tüketilebilen bu canlı özellikle omega-3 yağ asitleri açısından da zengindir.
Genelde limon sıkıp servis edildiğinden limonlu tavuk gibi bir tadı olur. Ama çiğnerken dişlerde gıcırdar ve oldukça yumuşaktır.
Fırın kabınıza sarımsak ve mantarları dizin ,üzerine karidesleri serpiştirin. Tatlı pul biberi,tuzunu en son zeytin yağını ekleyin. 175- 200 derecelik fırında( mantarlarınız önce su salacak ardından çekecek)pişirin(45 dk kadar). Mantarlar su saldığında fırından çıkarıp karıştırmayı unutmayınız.
Eğer karidesin başında ve vücudundasiyah noktacıklar varsa, bunlar karidesin taze olmadığına işaret ediyor demektir. Nasıl ki açıkta bırakılan elma bir süre sonra kararıyorsa karidesler de bekledikçe kararmaya ve vücutlarında siyah noktalar oluşmaya başlıyor.
Tereyağını tavada erittikten sonra dövülmüş sarımsakları ekleyip, kavuralım. Güzelce yıkayıp suyunu süzdüğümüz karidesleri, tuzu ve pul biberi de ekleyip, 2-3 dk pişirelim. Fazla pişirmemeye özen gösterelim. Aksi takdirde kurur.
Karidesler, tatlı ve tuzlu sularda yaşayan on ayaklı eklembacaklılardır.
Ardından derisini baş kısmından başlayarak spiral şeklinde soyun. Zaten kolayca ayrılacaktır. Son olarak kuyruk kısmını hafif çekin, o da ayrılacak ve karidesiniz temizlenmiş olacaktır. Karidesin sırt kısmında siyah bir ipçik vardır.
Birçok pişirilme şekline sahip olan karidesi haşlayabilir, tereyağında kavurabilir, baharatlayarak domates ile birlikte ızgara yapabilir, fırında güvecini ve çorbasını yapabilir ve karides sosu ile birlikte servis edebilirsiniz.
Karides balıkları kabuklu sınıfına ait olan bir deniz canlısı olarak belirtilmektedir. Bu canlıların eti lezzetli olduğu için ekonomik değeri de bulunmaktadır.
Bir tavada sıvı tereyağı ve sıvı yağı eritin. Sonradan koymak için 1 yemek kaşığı soğuk tereyağını sonraya bırakın. Tereyağı kızmaya başlayınca sarımsak ve defne yaprağını ekleyin. Sarımsağın kokusu çıktıktan sonra karidesleri ekleyin ve ters yüz ederek karideslerin iki tarafını da pişirin.
Derin bir kabın içerisine soğuk su konulur. Ardından karidesler suyun içerisine atılır. Dondurulmuş küçük karidesler soğuk suyun içinde yaklaşık 20 dakikadan az bir sürede çözülür. Çözülen küçük karidesler itinalı bir şekilde temizlenmelidir.
Az zeytinyağı ve tereyağını yapışmaz tavada eritip içine kıyılmış sarımsak ekleyin. Ayıklanmış karidesleri tavaya atın ve yüksek ateşte hızla karıştırarak pişirin. Karidesleri pembeleşince tavadan alın. Kekik, tuz ve pul biber de çok yakışacaktır.
Karides Kızartma Tarifi Nasıl Yapılır? Unu pul biber ve tuzla karıştırıyoruz ve daha sonra karideslerimizi una buluyoruz, tavaya sıvı yağı ekliyoruz hafif kızınca karideslerimizi içine atıyoruz, tereyağı ekliyoruz, yaklaşık 5 -10 dk kızartıyoruz. Afiyet Olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri