Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Karnabahar yaz mı kış mı? Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Büyüme ve olgunlaşma döneminde hem güneşi hem de serinliği sevdiği için ancak kış başına doğru yetişmesini tamamlar. Karnabaharın büyüme mevsimi ilkbahar – sonbahar; tüketim mevsimi kış olarak ifade edilir.
Bahar aylarında yetişen enginar, pancar, kuşkonmaz, brokoli, karnabahar, pırasa gibi sebzeler, lezzetleri kadar besin değerleriyle de bilinir. Bahar sebzeleri özellikle sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendirmede büyük önem taşır.
Karnabahar, kış mevsimi sebzesi olarak bilinse de, ilkbahar ve sonbahar aylarında da hasat edilir.
İlgili 24 soru bulundu
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya.
Karnabaharlar kışlık sebzeler grubunda yer almaktadır. Karnabahar yetiştiriciliğinde sıcaklık çok önemlidir.
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur. Mevsimlere göre meyveler ve sebzeler farklılık gösterir. Mevsimler bizlere doğal bir çeşitlilik kaynağı sunar.
İlkbahar döneminde ekim işlemi yapılırsa, bitkiler yaz aylarında hasat için hazır olacaklardır. Öte yandan ise, sonbahar döneminde ekim işlemi yapıldığında karnabahar bitkileri kış aylarında hasat için hazır olurlar.
Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır.
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Karnabahar Kelimesinin TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Karnabahar kelimesi Farsçada lahana anlamına gelen keremb ve bahar sözcüklerinden oluşmuştur. Dil bilgisi kurallarına birleşik isimler bitişik yazılır Bu nedenle Karnabahar kelimesinin doğru yazımı şu şekilde olmalıdır.
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
Yaz sebzeleri genellikle pişirilebilen sebzelerin türleridir. Bunun dışında salata yapılırken kullanılan marul, taze soğan gibi sebzelerin üretimi de yaz aylarında yapılmaktadır.
Karnabaharın anavatanı Akdeniz bölgesidir. Çin, dünya çapında en büyük karnabahar üreticisidir. Her karnabahar bitkisi sadece 1 baş/taç üretebilir.
Karnabahar soğuk hava ile depolanması 0 °C'de %95 'in üzerinde bağıl nem olan ortamlarda depolanmalıdır. Sağlam ve iyi durumdaki karnabaharlar 0 °C'de 3-4 hafta depolanabilir. Karnabaharın depo ömrü 3 °C'de 2 hafta, 5 °C'de 7-10 gün, 10 °C'de 5 gün ve 15 °C'de 3 gün olmaktadır.
Karnabahar (Brassica oleracea 'Botrytis'), turpgillerden (Brassicaceae), çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüşte olan, yaprakları lahana yaprağına benzeyen, sebze olarak kullanılan bir bitki. Turpgillerden; vatanı Doğu Akdeniz bölgesi olan 2 yıllık otsu bir bitkidir.
Limon, sonbahar meyvesidir. Limonun hasadı Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yapılır.
Yaz mevsiminde tüketmemiz gereken sebze çeşitleri: Bakla, dolmalık biber, arpacık soğanı, yaz kabağı, domates. Kabak, yeşil börülce, taze fasülye, bamya, yeşil biber. Semizotu, barbunya, taze zencefil, patates.
Yaz Meyve ve Sebzeleri Neler? Meyveler: Karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, böğürtlen, yeşil erik, çilek.
Fındık, yaz sonu ve sonbahar başında hasat edilir.
Elma bir sonbahar meyvesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri