Meyve üretimi içerisindeki en yüksek üretim miktarı; 167.951 ton ile zeytin (yağlık, sofralık), 120.553 ton ile şeftali (nektarin, diğer), 102.936 ton ile elmaya aittir. İlde üretimi yoğun olarak yapılan diğer meyveler; üzüm, kiraz, armut, erik, badem gibi ürünlerdir.
Çanakkale ilinde buğday, domates, zeytin, şeftali, elma, kiraz, çilek, üzüm, ayçiçeği, sanayi tipi biber, çeltik ve süt ekonomik öneme sahip tarımsal ürünlerdir. Bu ürünler içerisinde kalite, yola dayanıklılık, tat ve aroması ile Çanakkale domatesi öne çıkmaktadır.
Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Çanakkale'de il alanının % 54”ü orman alanları ile kaplıdır. Ormanların ibreli ama ağaç türlerinin başta Kazdağı köknarı (endemik) olmak üzere karaçam, kızılçam, bodur ardıç ve adi porsuk oluşturur.
Ülkemizde 70 milyon dekar alanda buğday yetiştiriliyor ve 20 milyon ton ürün elde ediliyor. Çanakkale'de ise yaklaşık 750 bin dekar alanda buğday üretilmekte ve yaklaşık 400 bin ton ürün elde edilmektedir.
Ülkemizde en fazla çeltik üretimi Çanakkale'nin de içinde bulunduğu Marmara ve Ege bölgesinde yapılmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Çanakkale'nin sahil bölümünde tüm mandalina çeşitlerini yetiştirebilir, dalından mandalin kopartabilirsiniz fakat yüksek rakımlı olan yayla kesimlerinde ise ev ortamında ancak saksı içerisinde mandalina yetiştirebilirsiniz.
Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi'nde, Kazdağları'nın eteklerindeki dağ köyü Toluklar'da göçü önlemek için, ağırlığına göre dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen safran ekimi yapıldı.
Çanakkale'de pamuk kütlü üretimi yaklaşık 20 bin da olup, pamuk tarımı genellikle sulu koşullarda gerçekleştirilmesine karşın kuru koşullarda da yetiştiriciliği yapılmaktadır (Ano- nim, 2008).
Tarım ürünleri ve hayvansal ürünlerin Çanakkale genelinde üretilen toplam miktarın % 50 kadarı Biga'da üretilir. Tarım genellikle makine ile yapılmakta olup, üst düzeyde teknolojiden yararlanılmaktadır. Yörenin verimli topraklarında buğday, pirinç, günebakan, baklagiller ve her türlü sebze meyve yetiştirilir.
Kavun, karpuz, şeftali, ceviz, erik, badem, vişne, elma, armut, kiraz gibi meyveler ve domates ve biber başta olmak üzere, patlıcan, pırasa, lahana, ıspanak ve havuç gibi sebzeler de bol miktarda yetişir.
Çanakkale'nin meyve üretiminde önemli yere sahip Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması ve Bozcaada Çavuş Üzümü'nün aroma, tat ve lezzet ile ilgili kalite değerleri coğrafi işaret ile tescillenmiştir.
İncir en çok ve en iyi, güneş alan ve rakımın 1500 metrenin üstünde olduğu yerlerde Bu nedenle Ege bölgesi dışında Çanakkale'de incir yetiştiriciliği yapmak için en uygun şehirlerden biridir.
Tarım Çanakkale'deki temel ekonomik etkinliktir. Bu nedenle, ilin sanayi yapısı da büyük ölçüde tarıma dayalıdır. Tarla tarımı, sebzecilik, meyvecilik, bağcılık ve zeytincilik başlıca tarımsal faaliyetlerdir. Hayvancılık, halkın önemli geçim kaynaklarından birisi ve tarım sektöründe ikincil bir yere sahiptir.
Çanakkale ilinin ekonomisi tarıma dayanır. Sanâyi yeni yeni gelişmektedir. Turizm, balıkçılık ve ormancılığın ekonomideki yeri giderek artmaktadır.
Çanakkale'de gezilecek yerler; Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Çanakkale Şehitler Abidesi, Gökçeada Sualtı Milli Parkı, Aynalı Çarşı, Truva Atı, Çanakkale Deniz Müzesi, Bozcaada Müzesi, Kestanbol Kaplıcası, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Bozcaada Göztepe ve Ayazma Pınarı Tabiat Parkı olarak sıralanmaktadır.
Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Bozlar köyünde kivi üreticiliği yapan Ufuk Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yıl önce Yalova'dan Biga'ya geldiğini ve 55 dönümde kivi üretimine başladığını söyledi.
Başlıca üretilen meyve türleri; şeftali, nektarin, kiraz, erik, elma ve ayvadır. Üretimi yapılan meyve türlerinden en önemlisi şeftali olup, Lapseki İlçesi şeftali üretimi (76,712 ton) Türkiye üretim miktarının % 11,10' luk kısmını karşılamaktadır (Anonim, 2020a).
Ayçiçeği, buğday, arpa, yulaf, çavdar, susam, tütün, fasulye, nohut, börülce en çok üretilen sebzelerdir. Gelibolu Demirtepe köyünde ayrıca birçok meyve çeşidi de yetişmektedir. Örneğin elma, vişne, zeytin, üzüm, ceviz, erik, badem, kavun, karpuz, kiraz gibi meyveler bolca yetiştirilip satılmaktadır.
Dünya üzerinde en iyi pamuk Güney Doğu Anadolu'da yetişmektedir. Yaz aylarının sıcak olduğu ve kurak olduğu yerlerde en iyi şekilde yetişir. Aynı zamanda bolca suya ihtiyaç duyduğu için su sıkıntısının olmadığı yerde de en iyi şekilde yetişmektedir.
GÜNEYDOĞU'da yetişen pamuk ABD'li tarım uzmanlarınca dünyanın en kaliteli pamuğu seçildi.
Türkiye'de üretimin %88'ini karşılayan 6 il sırasıyla Şanlıurfa, Aydın, Hatay, Diyarbakır, Adana ve İzmir'dir. Şanlıurfa ili tek başına tüm üretimin %42'sini karşılamaktadır.
Safran 2022 yılı itibari ile dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinmektedir. Bu yıl Orjinal Safranbolu Safran Baharatının kilogram fiyatı yaklaşık 100 Bin Tl dir.
Dünyanın en değerli baharatlarından safranın kilosu, 80 bin liraya ulaştı. Yaklaşık 450 bin dalının ve 150 bin çiçeğinin 1 kilo ettiği değerli baharat, gram ile satılıyor.
Safran soğanı tohumu kiloluk ya da adet halinde satışa sunulduğu için saksıda yetiştirecekseniz 5 ya da 10 adet tarlada yetiştirecekseniz ise kiloluk alım yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri