Karpuzda bulunan karotenoidler, arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre beslenme şekli kalp sağlığı üzerinde oldukça etkilidir.
Anavatanı Afrika'dır. Eskiyen Mısırlılar vaktiyle karpuzun yetiştirildiği tespit edilmiştir. Karpuz, mutedil iklimlerden hoşlanır, kumlu- killi, derin ve serin toprakları sever.
Ancak yüksek potasyum içeriğinden dolayı böbrek hastaları bu yaz meyvesini tüketmeden önce mutlaka doktora başvurmalı. İnsülin direnci, hipoglisemi, diyabet hastalığı olan kişiler de karpuz tüketirken porsiyon kontrolüne çok dikkat etmeli ve günde 2 dilimi (280 gr) aşmamalıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Dengeli bir beslenme için günde iki veya üç dilimden fazla karpuz tüketmemek ve karpuzu peynir gibi yan ürünler yerine tek tüketmek ekstra kalori alımını önlüyor. Yüksek miktarda su içeren karpuz, yaz aylarında oluşan hararet gibi sorunlara karşı da oldukça faydalı olan meyvelerin başında geliyor.
Dünyada domatesten sonra en çok üretilen meyvedir.
Pazarlarda karpuzu Adana diye satarlar, çünkü Adana'nın adı çıkmış ama karpuz denilince akla ilk Antalya'nın gelmesi lazım, çünkü son 10 yıldır Türkiye'nin ilk karpuzu Antalya'da çıkar.
-Tansiyonu dengeleyici bir özelliği bulunmaktadır. -Protein açısından oldukça zengin olan karpuz çekirdeğinin tüketimi son derece faydalıdır. -Kalp hastalığına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. -Sindirim sistemi için faydalı olarak bilinen karpuz çekirdeğinin tüketimi mide için de faydalı bir besindir.
2019 yılında dünya karpuz üretiminin %60'ını 60 milyon ton üretim rakamıyla Çin karşılamıştır. Karpuz üretiminde Çin'i 4 milyon ton üretimle Türkiye takip etmektedir.
Bağışıklık, göz sağlığı ve cilt sağlığı üzerinde etkilidir. Karpuzda sadece 'Kırmızı yerler sağlıklıdır' demek yanlış olur. Özellikle kabuğa yakın beyaz kısımlarda sitrulin miktarı daha fazladır. Bu aminoasitler kan akışını düzenler ve kardiyovasküler sağlığı iyileştirici rol oynar" dedi.
Kırmızı karpuzun rengi, bir bitki besleyici likopenin yüksek yüzdelerinin sonucudur.
Küçük bir karpuz parçasını bir bardak suya atıp rengini salmasını bekleyin. Eğer suyun rengi parlak pembe bir renge dönüşürse o karpuzda nitrat fazla demektir, asla yemeyin.
Beslenme uzmanı Selma Uçar, karpuzun faydasından tam yararlanmak için aç karnına ve çekirdekleriyle tüketilmesi gerektiğini belirtti.
Karpuzun bilinen bir zararı veya yan etkisi yoktur. Ancak aşırı tüketilmesi gibi durumlarda bir takım etkiler oluşturabilir. Ayrıca böbrek hastalarının karpuz tüketmeden önce doktorlarına danışması tavsiye edilmektedir.
Karpuz anti-enflamatuar antioksidanlar olan likopen ve C vitamininden zengin bir besin. Bu içerikleri iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı oluyor.
Mehmet Ekmen, "Karpuz çekirdeği, kabuğuyla birlikte yenildiği takdirde bağırsak tıkanıklığına neden oluyor. Tıkanan bağırsakları ameliyatla tedavi etmek zorunda kalıyoruz. Sert ve keskin olan kabukları mide ve bağırsak hazmedemiyor.
Karpuz aynı zamanda antioksidan özelliği sayesinde kanser riskini azaltmaya yardımcı bir besindir ve içerdiği likopen nedeniyle de prostat kanseri hücrelerinin çoğalmasını engellediği belirlenmiştir. Çekirdeğini atmayın, tüketin Karpuzun, 150 gramı yaklaşık olarak 50 kalori içermektedir.
Geçmişte ağırlığı nedeniyle develerle taşınıp kılıçlarla kesilen, Dicle Nehri kenarında güvercin gübresiyle yetiştirilen ve coğrafi işaret belgesiyle tescillenen Diyarbakır Karpuzu'nda hasat başladı.
"MANAVGAT TİMSAHI" ADIYLA PATENT BAŞVURUSUNDA BULUNULDU
Metin, "Türkiye'de bugüne kadarki en büyük karpuz Diyarbakır'da üretilmiş ve yaklaşık 40 kilogram gelmişti. Lütfi Ay'ın ürettiği karpuzun en küçüğü 48 kilodur. Yani Manavgat'ta üretilen bu karpuz, Türkiye'nin en büyük karpuzudur" diye konuştu.
Yeni genetik çalışmasında karpuzun daha önceden düşünüldüğü gibi Batı Afrika'dan değil, Doğu Afrika'dan köken aldığı anlaşıldı. Karpuzun Mısır'da ne işi var? Arkeologlar, kısa bir süre önce Mısır'da 4 bin 300 yıl önceden kalma bir mezarın duvarında diğer meyvelerle birlikte karpuz çizimi keşfedilmişti.
Karpuzun serinleten lezzeti, protein yönünden zengin peynirle bir araya gelince, tatlı-tuzlu dengesini oluşturuyor. Sindirim sistemine iyi gelen bu tat, aynı zamanda vücudun sıvı ihtiyacının karşılanmasına da yardımcı oluyor. Ancak bu leziz ikilinin fazla tüketilmesi sağlık sorunlarına davetiye çıkartabiliyor.
Doğru bilinenin aksine karpuzun üzerindeki çatlaklar ve ufak kahverengi noktalar, o karpuzun doğru karpuz olduğuna işaret etmektedir. Eğer ağzınıza layık ve tam olgunlaşmış bir karpuz istiyorsanız raflardaki karpuzlardan çatlak izi ve lekeleri en fazla olanı tercih etmelisiniz.
Vitamin ve mineral içeriği de oldukça yüksektir ve 100 gram karpuz günlük C vitamini gereksiniminin %14'ünü, A vitamini gereksiniminin %12'sini, potasyum mineraline olan gereksinimin %3'ünü, magnezyum gereksiniminin %2'sini ve B1, B5, B6 vitaminlerine olan gereksinimin %2'sini karşılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri