Karpuz su oranı yüksek olduğu için kısa sürede acıkma hissini tetikleyen bir meyve. Bu nedenle karpuzun yanında peynir, ceviz, badem gibi tokluk hissini sağlayacak besinleri tüketmek önemli.
Yaz aylarında yapılan en sık hatalardan biri de karpuz ve peynir ikilisinin birlikte yenmesi. Alışkanlık olarak bu iki yiyeceğin birlikte tüketilmesi hazımsızlık ve reflü problemlerini beraberinde getirebiliyor.
Karpuzun serinleten lezzeti, protein yönünden zengin peynirle bir araya gelince, tatlı-tuzlu dengesini oluşturuyor. Sindirim sistemine iyi gelen bu tat, aynı zamanda vücudun sıvı ihtiyacının karşılanmasına da yardımcı oluyor.
Türk toplumunda karpuzun genelde yemeklerden sonra ve çekirdekleri ayrılarak tüketme alışkanlığının olduğunu vurgulayan Uçar, "Yemekten sonra yenilen karpuz şişkinliğe ve hazımsızlığa yol açıyor. Karpuz aç karnına, ya da öğün aralarında müstakil olarak çekirdekleriyle tüketilmeli.
Karpuz tüketmenin tam mevsimi ise Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında pazarlardan, marketlerden ve manavlardan satın alabilirsiniz. Sıcak yaz aylarında hem ferahlatıcı hem de tatlı ve sulu karpuz yemek istiyorsanız Temmuz ve Ağustos aylarında karpuz tüketebilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Süt. Muz, kiraz ve vişne, kavun ve karpuz, ekşi meyveler, mayalı ekmekler, balık, et, yoğurtla birlikte tüketilmemelidir.
Her besinin fazlası yağ olarak vücutta depolanır. Özellikle meyvenin fazlası abdominal yağlanma dediğimiz göbek yağlanmasına neden olur. Güneş battıktan sonraki akşam & gece vakitlerinde tüketilmesi bu etkiyi daha çok arttırır. Kısacası karpuz porsiyon kontrolünde tüketilebilir.
Dengeli bir beslenme için günde iki veya üç dilimden fazla karpuz tüketmemek ve karpuzu peynir gibi yan ürünler yerine tek tüketmek ekstra kalori alımını önlüyor. Yüksek miktarda su içeren karpuz, yaz aylarında oluşan hararet gibi sorunlara karşı da oldukça faydalı olan meyvelerin başında geliyor.
Karpuz bu kadar faydalı bir meyve olsa da bazı sindirim problemlerine de yol açabilmektedir. Bunun en büyük nedeni ise karpuz içerisinde bulunan likopen maddesinin yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Bu madde aşırı fazla tüketilmesi durumunda bulantı, ishal, gaz ve şişkinlik gibi problemlere yol açabilmektedir.
Karpuz likopen oranı yüksek bir meyvedir, bu özelliğinden dolayı normalin üstünde tüketilmesi durumunda bulantı, kusma, ishal, şişkinlik, gaz, hazımsızlık gibi sindirim sistemi sorunlarıyla karşılaşılabilir.
Karpuz, yüksek miktarda içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde kalp sağlığını korumadan kas ağrılarına, cildi gençleştirmeden saçları güçlendirmeye kadar pek çok fayda sağlıyor. Düşük kalorili olmasının yanı sıra tok tutma özelliğinden dolayı zayıflamaya da yardımcı oluyor.
KARPUZ Karpuzlar içi lif ve su dolu en önemli besinlerden birisidir. Yatmadan önce karpuz yemek dümdüz bir karna sahip olmasının yanında, bu besin maddesi, vücudunuzda fazla miktarda bulunan sıvıların giderilmesi için gerekli olan bir mineraldir.
Bazı besinlerin karın doyurmanın yanında afrodizyak etkisi bulunduğunu belirten uzmanlar, ruhu ve libidoyu besleyen bazı besinlerin varlığından bahsediyorlar. Afrodizyak etki yaratan ve cinsel isteği artırmak için uzmanların tavsiye ettiği yiyecekler arasında özellikle erkekler için 'karpuz' yer alıyor.
Karpuz bilinçli bir şekilde tüketildiğinde kilo aldırmaz. Vitamin ve mineral açısından zengin olmasından dolayı gün içerisinde tüketebilirsiniz. Aşırı tüketirseniz de kan şekerinizde dengesizlik yaratır. Diyet içerisinde tüketiyorsanız bile kilo vermenize çok fazla etkisi bulunmaz.
Kavun, karpuz, üzüm gibi meyveleri karıştırarak tüketmek ve meyvelerin yanında soğuk içecekler içmek mide ve barsak hareketlerini bozarak ishale neden oluyor. Yazın sıcak ortamda mikroplar daha çok çoğalıyor, besinleri serin yerlerde saklamak daha zorlaşıyor ve besin zehirlenmeleri ve ishaller sık görülüyor.
Karpuz, su oranı çok yüksek bir meyve olduğundan diüretik özelliği bulunur yani sık sık idrara çıkarır. Bu nedenle ödem problemi yaşayanlar için yaz aylarında ilaç gibi bir besin. Suyun yanı sıra lif içeriği sayesinde de kabızlığı önlemeye yardımcı olan karpuz, sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliği destekler.
C, A ve B6 vitamini bakımından zengin olan karpuzun pek çok yararı bulunuyor. Hafif içeriği ve bol lif ihtiva etmesi nedeniyle diyet yapanların da gözde meyvelerinden olan karpuz tok tutması sebebiyle de tercih ediliyor.
karpuz % 91 su içermektedir. zengin bir elektrolite sahip olması, su kaybı olduğu durumlarda oluşan halsizliğin giderilmesine fayda sağlar.
KARPUZU açken tüketilmesinin önemli olduğunun altını çizen uzmanlar, "Karpuz yemeklerden sonra değil, yemekten önce ya da yemekten epey bir süre sonra tüketilmelidir. Yemekten hemen sonra tüketilirse sindirim zorluğu oluşur. Ancak aç karnına tüketildiğinde maksimum fayda sağlar" diye konuştu.
Karpuz, yüksek miktarda Su içerdiği ve hazmı kolay olan bir meyve olduğu için de sık tuvalete gidilmesini ve buna bağlı olarak vücuttan atık maddelerin daha sık dışarı atılmasını da sağlar.
Uykuyu düzenliyor Karpuz, yüksek magnezyum içeriği ile kaliteli uyumaya yardımcı oluyor. Uyku bozukluklarını ve uykusuzluk oluşumunu azaltıyor.
Karpuzda bulunan karotenoidler, arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre beslenme şekli kalp sağlığı üzerinde oldukça etkilidir.
İçerisinde yüksek miktarda bulunan potasyumdan dolayı, potasyum kısıtlaması olan kişilerde doktora danışarak tüketilmesi gerekmektedir. Peki, herhangi bir yan etkisi olmamasına rağmen karpuz mideye neden dokunur? Uzmanlar karpuzun %90'dan fazlasının su olması sebebiyle midede şişkinliğe sebep olduğunu belirtmektedir.
1. Karpuz (1 dilimi 46 Kcal): Karpuz, içerisinde yüksek oranda su bulundurduğundan ve kısa sürede tokluk hissi veren bir meyve olduğundan diyetlerde sıklıkla tercih ediliyor. Tatlı krizlerine de iyi gelen karpuz, kontrollü yenildiği zaman yağ yakmaya yardımcı meyveler arasında yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri