Değin, dek, doğru, kadar, karşı, yan gibi yer veya yön bildiren edatlardır.
Evet, karşı edattır. Tek başınayken bir anlamı yoktur.
2. Yer (yön) zarfları: Bu zarflar, boşlukta bir yer ifade eden ve sayıları çok olmayan aşağı, beri, dışarı, geri, içeri, ileri, karşı, öte gibi yer isimleridir. 3. Hâl (durum) zarfları: Bir fiilin, sıfatın veya bir başka zarfın anlamını nasıllık-nicelik bakımından etkileyen, belirten zarflardır.
Not: “karşı” kelimesi isim ve sıfat olarak kullanılabilir; birleşik fiil yapabilir.
İle kelimesinin cümle de bağlaç mı edat mı olduğu ve kelimesi getirilerek öğrenilmektedir. Cümlede ile kelimesi yerine ve getiriliyorsa bağlaç getirilemiyorsa edat olarak anlaşılmaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
Dilimizde edat olarak görev yapan pek çok sözcük bulunmaktadır. Bu sözcükler; ile (-la ve -le), gibi, için, diye, üzere, kadar, yalnız (bir, tek, sadece), ancak, -e doğru (doğru), -karşı (karşı), -den başka (başka), -den dolayı, -den ötürü, beri ve göre olarak sıralanmaktadır.
Türkçede Edatlar
(Güncel Türkçe Sözlük'te (TDK Internet Sayfası) 36 edat yer alıyor, TDK Türkçe Sözlük'te ise sadece 33 edat bulunuyor.)
* “-e” yönelme hâl ekiyle kullanılarak “için, hakkında, yönelme, ilgili olma” anlamları katar. * Zaman bildiren kelimelere eklenip “doğru, sularında” anlamları katar ve zarf öbeği oluşturur. Not: “karşı” kelimesi isim ve sıfat olarak kullanılabilir; birleşik fiil yapabilir.
Tek başına kullanıldığında bir anlamı olmayan ve sözcükler arasında anlam ilgisi kurmaya yarayan kelimelere edat denir. Bağlaçlar ise hem kelimeleri hem de birleşik cümleleri birbirine bağlar. En çok kullanılan bağlaçlar şu şekilde sıralanabilir: 1- Ve 2- İle 3- Kadar 4- Ancak 5- Ama.
Yani bu doğrultuda bir kelimesi edat olarak ifade edilir. Genelde cümleleri birbirine bağlayan sözcükler bağlaç olarak ifade edilir. Bunlar içerisinde ancak, fakat, yalnız gibi değişik kelimeler bulunur. Bu doğrultuda belli bir durumu öne çıkaran ifade edat olarak anlatılır.
☞ Zamir: Karşıdakiler sanki kötü bir şey görmüşçesine bize bakıyorlar.
Edatlar cümleden atıldığında cümle anlamsızlaşıyor ancak bağlaçlar cümleden çıkartıldığında cümlede en fazla daralsa da cümle anlamsızlaşmaz. Bir örnekle ifade etmemiz gerekirse, "Onun gibisi çıkmadı" cümlesinde 'gibisi' kelimesini çıkardığımda anlamda bir bozulma meydana geliyor. Dolayısıyla bu kelime bir edattır.
Edatlarla kurulan zarf tümleçleri edat tümleci veya edatlı tümleç olarak da bilinir. Zarf tümleci cümlede yüklem ile bildirilen iş, oluş veya yargının zamanını, durumunu, miktarını, yönünü, koşulunu vs. bildiren öğedir.
Bu edatlar; dair, sıra, başka, ait, doğru, kadar, ile, öte, sonra gibi kelimelerdir.
bile, da (de), dahî, değil, ise, ki, ya gibi edatlardır. Bunlardan bile, da (de), dahî, ise, ya edatları kelimesi önceki unsurlara; değil, ki edatları getirildiği kelimesi sonraki unsurlara bağlar. Bu edatların pek çoğunda kuvvetlendirme ifadesi de vardır: Baksan a!
İçin, üzere, dolayı, ötürü, nâşi, diye gibi sebep bildirmede kullanılan edatlardır.
Çünkü kelimesi edat değil bağlaçtır. Çünkü Kelimesi Edat mı, Bağlaç mı? Çünkü kelimesi bağlaç kategorisine girmektedir. Cümle içerisinde kullanılan çünkü kelimesi cümledeki anlamı bütünleştirmek için kullanılmaktadır.
“Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. “Sadece” kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.
Cümleler arasında türlü anlam ilgileri kurarak onları birbirine bağlayan edatlardır: âdeta, ama, ancak, bari, belki, binaenaleyh, çünkü, eğer, fakat, gerçi, güya, hakeza, hâlbuki, hatta, hazır, hele, illa, illa ki, kaldı ki, keşke, keza, lakin, madem, mademki, mamafih, meğer ki, nasıl ki, nitekim, oysa ki, öyle ki, ...
Edat grubu, bir isim unsuru ile bir çekim edatından oluşan kelime grubudur. “ile, için, kadar, göre, diye, rağmen, karşı, doğru, gibi, dolayı…” edatları ile yapılır. » İsim unsuru başta, edat sonda bulunur.
Genel olarak diye kelimesi, cümlelere amac, sebeb sonuç ilişkisi kattığı için edattır.
Hacıeminoğlu da aslında sıfat olan böyle sözcüğünün zarf olarak kullanıldığını, bundan böyle kalıplaşmış şeklinin çekim edatı; öylenin, cümle başı ve kuvvetlendirme edatı; aslında tarz zarfı olan şöyle sözcüğünün de cümle başı edatı olarak kullanıldığını söyler (Ayrıntılı bilgi için bk.
Türkçe Sözlük‟te evet sözcüğü edat olarak gösterilir: “1. Öyledir anlamında kullanılan bir doğrulama veya onaylama sözü, olur, oldu, peki, tamam, ya, beli, ha, he.” Hayır sözcüğü ise “1.
Sözgelimi, bu ormanda geyikler yaşamaktadır. Örneklerden de görüldüğü gibi konu ile alakalı örnek verilecekse örneklerden önce Sözgelimi kelimesi kullanılabilmektedir. Bu kelime edat olarak kullanılır. Dilimizde pek çok kullanım alanı bulunmaktadır.
Bile kelimesinin edat mı bağlaç mı olduğu sıklıkla karıştırılmaktadır. Bile kelimesi bir bağlaç kelimedir. Cümlede bile kelimesi geçiyorsa bu bağlaç olarak kullanılmıştır. Bile kelimesi edat olarak kullanılamamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri