Kars Gravyer peyniri veya kısaca Kars gravyeri, İsviçre kökenli Gravyer peynir ailesine ait Türk peynir çeşidi. Genellikle saf inek sütü veya inek ve keçi sütü karışımı ile yapılır.
1 kilo gravyer peyniri 25 kilo sütten elde edilir.
Yüksek rakımlı zengin floraya sahip bu yaylalarda ot yiyen inekler çok şanslı... Elbette bu ineklerin sütünden yapılan yöresel ve doğal bir lezzet olan Kars Eski Kaşarını yiyebilenlerde öyle… Zavot Irkı ineklerden sağılan bu doğal ve katkısız sütler mandıralara ulaştırılır.
Ülkemizde Kars kaşarı olarak da bilinen Gravyer peyniri, sütün uzun süre yoğurulup mayalandırılması ve ardından dinlendirilmesiyle lezzet kazanıyor. Yıllanmış emekle üretilen bu lezzetli peynir, içerisinde katkı maddesi bulundurmaması sebebiyle besin değerleri açısından diğer diğer peynirlerden daha yüksektir.
İlgili 29 soru bulundu
Gravyer peyniri, inek sütünden yapıldığı için Türkiye'ye de uyum göstermiştir ve günümüzde Kars'ta üretimi yapılmaktadır. Gravyer peynirinin Türkiye'ye geliş öyküsü 93 Harbi olarak da bilinen 1877 Osmanlı-Rus Savaşı ile başlar. O yıllardan I.
Kars kaşarı olarak bilinen peynir aslında İsviçre Gravyer peyniridir.
Eşsiz lezzete sahip peynir çeşiti olan Kars Gravyer peynirini Çemen's Gurme Mağazalarından ve cemens.com.tr'den temin edebilirsiniz. Güven ve afiyetle tüketebilirsiniz.
Yiyip yiyebileceğiniz en güzel kaşar peynirinin tarifi kaliteli, tazecik, tam yağlı bir çiğ sütten geçiyor. Kaşar peyniri kesinlikle çiğ sütten yapılması gereken, pastörize edilmiş hazır sütlerle kıvamı dahi tutturamayacağınız bir peynir.
Yaklaşık 170,00 TL dir. Bir paket ağırlığı 400 ile 600 gr arasında değişebilir. Genellikle meze sofralarında tercih edilir. Tadı yoğun olduğundan kahvaltı sofralarında tercih edilmez.
Bir yıla kadar bekletilen peynirlerde çok güçlü aroma oluşur ve bir yıldan sonra Kars Gravyeri peynir tabağındaki yerini almaya hazır hale gelir. Tuzlu bir peynir türü olmasından dolayı uygun koşullar (0 ila 1 derece arasında %75 nem oranına sahip ortamda) sağlandığında kesilmeden 4 yıl saklanabilir.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
“Gravyer peyniri erir mi?” sorusu sert yapısından dolayı sıklıkla yöneltilir. Sert olmasına karşın kolayca eriyebilen gravyer peyniri birçok farklı tarifte yer alabilir.
Gravyer peyniri, gözlü ve sert peynir çeşitlerinden yalnız birisidir. Göz ve delikler, belirli mikroorganizmaların çıkardığı gazların peynir kitlesinde toplanmasıyla meydana gelir.
İsviçre'deki Gruyere peynirinden adını alan Kars gravyer peyniri, 1830'lu yıllarda Rusların teşvikiyle Alplerden Kafkasya'ya gelen oradan Kars-Ardahan bölgesine göç eden İsviçreliler tarafından getirilmiştir.
Sert yapıya sahip olan gravyer peynirinin üretimi oldukça zahmetli olup olgunlaşma süresi yaklaşık on aydır. Yörenin bitkisel örtüsünün yoğun odluğu yüksek yaylarda yetişen otlarla beslenen ineklerin sütlerinden hazırlanan bu lezzetli peynir, sütün uzun süre yoğurulup mayalandırmasıyla hazırlanır.
6 kg sütten 1 kg beyaz peynir, 11 kg sütten 1 kg kaşar peynir üretiliyor. Türkiye'de genel olarak beyaz peynir, kaşar, lor, tulum, Mihalliç (kelle), Çerkez, dil, Otlu peynir, Antep, Çeçil ve Urfa peynirleri üretiliyor.
Gerçek kaşar peynirini ayırt etmenin yöntemleri ise şöyledir: - Gerçek kaşar peynirinin rengi sarımtıraktır, bembeyaz olması beklenmez. - Kiyasal madde ile sarı renk verilmeye çalışılan kaşar peynirlerinin rengi kahverengiye dönük koyu sarı renkte olabilir.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Kars böreğinde, tostta, çeşitli diğer hamur işlerinde, leziz sıcacık çorbaların üzerinde, pizzada, tavuk yemeğinin üzerine eritme veya rendeleme şeklinde tercih edip kolaylıkla tüketebilirsiniz. Aynı zamanda ek olarak bu peyniri tavada kızartıp da denemenizi öneririz.
aynı organizmayı ihtiva ettiklerindendir. rokfor peynirinin de ayak gibi kokmasıyla kombo yapar bu peynirgiller.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir.
Taze Kars Kaşarı kalıptan çıktığı anda beyazımsı renkte olur ama bir hafta içerisinde kabuk bağlar. Renk olarak ise sarımsı bir renk almaktadır. Taze Kars Kaşarının kesit yüzeyi beyazımsı bir renkte olur. Tadı ise hafif tuzlu yavan ve süt tadını andırmaktadır.
Türkiye'deki peynirciliğin Trakya'dan sonra önemli merkezlerinden biri Kars. Boğatepe Köyü Türkiye'de Kars Gravyeri üretildiği tek yer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri