Kars gravyeri, 1878 yılında İsviçreli bir peynir üreticisi olan David Moser'in Kars, Boğatepe'yi ziyareti sırasında bölgeyi peynir yapımına uygun bulması ile ortaya çıktı. Köyde küçük bir peynir fabrikası kurulmasından kısa bir süre sonra Gravyer üretimi Boğatepe'nin ana endüstrisi haline geldi.
Gravyer peyniri, İsviçre kökenli bir peynirdir. Adını İsviçre'nin bir kasabası olan Gruyères'den alır.
Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Kars iline bağlı bir köy yerleşmesi olan Boğatepe, Türkiye'de Gravyer peynirinin ilk üretildiği yer olarak tanınmaktadır.
Kars'ta Gravyer'in babası olan David Moser, işte bu yatırımcılardan biridir. Çarın özel daveti üzerine İsviçre'den Kars'a gelen Moser, bölgenin İsviçre ile benzer özelliklerini, yüksek rakımı ve floral çeşitliliği görünce İsviçre'ye özgü Gruyere peyniri üretimi yapmak için ilk zavotu kurar.
En somut verilere göre Kars'da ilk kaşar peyniri üretimi 1926 yılında Kars ili merkez köyü Kümbetli'de yapılmıştır.
İlgili 45 soru bulundu
Kars gravyeri, 1878 yılında İsviçreli bir peynir üreticisi olan David Moser'in Kars, Boğatepe'yi ziyareti sırasında bölgeyi peynir yapımına uygun bulması ile ortaya çıktı.
Kars ın Meşhur Gravyer Peyniri.
Kaşar peynirinin tarihi o kadar eski değildir. Birkaç asır önce Yahudi bir kız tarafından yapılmıştır. Genç kızın elindeki peyniri kaynar suyun içine düşürmesi sonucu bulduğu belirtilmektedir. Peynirde elde edilen bu yeni lezzet dönemin tat uzmanı olan Haham'a tattırılmıştır.
Beyaz peynirde de üst nokta Ezine… Çanakkale'nin neredeyse boğazı kadar meşhur peyniri. Tam yağlı, enfes lezzetli, yedikçe yenesi, domatesin, biberin, kavunun, karpuzun can dostu Ezine peyniri, Çanakkale'nin lezzet dünyasına bir armağanı desek yalan olmaz.
Etin en lezzetli kısmı bonfile bölümüyse kaşar peynirinin de göbek kısmıdır demek yanlış olmaz. Yoğurma ve hazırlık işlemi biten kaşar peynirinin kalıplara dökülmeden hemen önce boğumlanan kısmından koparılan bölümdür.
Kars kaşarı olarak bilinen peynir aslında İsviçre Gravyer peyniridir. Ortaya çıkış zamanı ise Kars ilinin 1878 yılından 1918 yılına kadar uzanan 40 yıllık işgal altındaki tarihini içerir.
Eski Yunan tarihine baktığımızda ise ilk peynirin İskitler tarafından sütün ekşitilerek kısrak sütünden yapıldığı iddia edilmektedir. Bu bağlamda İskitlerin yaşamış olduğu M.Ö 7. YY civarında üzeri buzlarla örtülü anıtlarda keçi ve koyun derilerinden hazırlanmış kaplarda peynir izine rastlanmıştır.
Gravyer peyniri, gözlü ve sert peynir çeşitlerinden yalnız birisidir. Göz ve delikler, belirli mikroorganizmaların çıkardığı gazların peynir kitlesinde toplanmasıyla meydana gelir.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Ülkemizde Kars kaşarı olarak da bilinen Gravyer peyniri, sütün uzun süre yoğurulup mayalandırılması ve ardından dinlendirilmesiyle lezzet kazanıyor. Yıllanmış emekle üretilen bu lezzetli peynir, içerisinde katkı maddesi bulundurmaması sebebiyle besin değerleri açısından diğer diğer peynirlerden daha yüksektir.
Kars gravyer peyniri eski kaşar olarak da nitelendirilebilir. Bunun nedeni ise taze kaşardan ayrılan özellikleridir. Bu peynir, birçok işlemden geçerek mayalandırılır ve dinlendirilir. Bu sebeple eski denir.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
İşte dünyanın en pahalı peyniri: Sırbistan'da üretilen ve kilosu tamı tamına 1000 dolar olan pule peyniri!
Bir klasik olan Ezine ile Yeni Rakı, Toros Keçi Peyniri ile Tekirdağ Rakısı, Trakya kaşarı ile Tekirdağ Trakya Rakısı, Diyarbakır örgü ve Bergama tulumu ile Tekirdağ Kavrulmuş Anason Rakısı, Divle Obruk peyniri ile No.10, Erzincan tulumu ile Tekirdağ Altın, Kars gravyeri ile Altınbaş.
Tarihçe. Peynir kökeni oldukça eskiye dayanan bir yiyecektir. Peynir üretimine dair elde mevcut en eski arkeolojik bulgular M.Ö. 5000 yıllarına aittir ve günümüz Polonya'sında ortaya çıkarılmıştır.
aromasında tarihsel, geleneksel bir miras olan peynirdir. tadı insanı isviçre'ye, hollanda'ya götürür rusya üstünden kars'a geri bırakır. baskın bir tadı olmakla birlikte; insanın ağzında hoş, kremamsı bir tat bırakır. üstüne peynir rendeleyeceğiniz yemeklerde kullanırsanız yemeğe aroma ve karakter kazandırır.
Hollanda Kahvaltılarının Bal Mumuna Sarılı Tatlı Kaşarı Gouda. Dünyanın en sevilen süt ürünlerinden olan peynir, kahvaltıların vazgeçilmez besin maddesidir. Sadece kahvaltılarda değil börek, çörek gibi hamur işlerinde makarna ve pilavlarda da kullanılan peynir bazı tatlıların içinde de kullanılır.
Bu yemekler genel olarak: helva, hörbe, Kars böreği, hangel, kete, patatesli veya mercimekli erişte pilavı, haşıl, ekşili et, feselli, tencerede şiş kebap, yaprak mantı, tandırda kaz çekmesi, kesme çorba, hasuda, kuymak, katmer, erişte aşı, mezik olarak isimlendirilmektedir.
Mihaliç ve Gravyer peynirlerini 2-3 kat Koroplast pişirme kağıdı ile sararak buzdolabında 15 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.
Eski kaşarda yıldız isim Vasıf Gürel Mandıra.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri