Sirküler alçı, alt ekstremitenin çepeçevre sarıla- rak immobilize edilmesi için uygulanan tespit yöntemidir.
Kısa Bacak Sirküler Alçı: Ayak bileği burkulma ve gerilmesi, aşil tendon rüptürü, distal tibia ve fibula kırık- ları, tarsal ve metatarsal kırıklarda uygulanır. Ayak bileği 90 derece dorsifleksiyonda, ayak MTF eklemden par- makları dahil etmeden uygulanan alçıdır.
Ayrıca yarım alçı olarak da adlandırılan atel, alçılara göre daha az destek sağlar ancak kullanımı daha hızlı, pratik ve kolaydır. Yaralanan bölgedeki ağrı ve şişliklerin arttığı durumlarda kolayca sıkılıp gevşetilebilir.
Alçı yöntemleri arasında yer alan Amerikan alçı yöntemleri ise ithal bir malzemeden üretimleri yapılmış olan kendiliğinden yapışkan özelliği bulunan ve çabuk bir şekilde sertleşebilen bir sargı bezidir.
Alçı ve atel aynı amaca hizmet etse de, aralarındaki fark hasarın enflamasyonu ile alakalıdır. Eğer enflamasyon varsa, atel en iyi seçenektir. Bunun sebebi atelin, daha rahat olması için yeterince ayarlanabilir olmasıdır ve aynı zamanda ağrıyı artıracak herhangi bir dolaşım probleminden de kaçınmanızı sağlar.
İlgili 17 soru bulundu
Köprücük Kemiği Kırıkları
Kırık taraftaki kol askıya alınır, kırık iki tarafta da var ise o zaman 2 kolda askıya alınır, Kesinlikle atel kullanılmaz.
Alçı ve atel ortopedik immobilizasyon tek- nikleridir. Kas iskelet sisteminde travmadan veya enflamasyondan kaynaklanan hasarı kontrol al- tına almak için kullanılırlar. Ateller ekstremiteyi uzunlamasına stabilize eder. Alçı ise ekstremiteyi sirküler olarak tümüyle sarar.
Alçı çeşitleri kartonpiyer alçı, saten alçı, yapıştırma alçısı, perlitli alçı, derz alçı, makine sıva alçısı şeklinde sıralanabilir.
Alçı taşının %30'luk kalsiyum klorit solusyonunda kalsinasyonu ile elde edilir. Bu yöntemle elde edilen toz partikülleri daha yoğun ve küboidal şekilli ve yüzey alanı azalmıştır. En güçlü ve en pahalı alçı tipidir.İnley ve kron yapımında yani yüksek direnç ve yüksek sertlik gerektiğinde kullanılır. Tip IV alçı denir.
Saten Alçı İle Sıva Alçısının Farkları
Saten alçı, ince sıva olarak kullanılabilir. Sıva alçısını kısaca kaba alçı olarak isimlendirebiliriz. Sıva alçısı, alçıdan sonra yüzey üzerinde görünen pürüzleri yok eder. Saten alçı ise boya öncesinde tamamen pürüzsüz bir yüzey elde edebilmemizi sağlar.
lamlığı elde edebilmek için üst ekstremite için 8-10 kat, alt ekstremite için 12-15 kat alçı sarılabilir. cak uzunlukta olmalıdır. kat sarılmalıdır.
Burun üzerindeki alçı (atel) ve bantlar 1. haftanın sonunda çıkarılır. Burun alçısı bir hafta sonra çıkarıldığında, burnun bir miktar şiş olduğu görülür. Sonrasında 1 hafta daha kalmak üzere burun üzerine ten rengi bantlar yerleştirilir.
Karışık Alçı Sıva ; Kaba alçı sonrası ortaya çıkan ufak dolguları yapmak için yaparız. Karışık alçı sıva bir anlamda saten alçının ön hazırlığı gibidir. Saten Alçı Sıva ; Alçıpan bölme duvar veya asma tavanlarda, veya karışık alçı sıva üzerine doğrudan uygulan bir sıva türüdür.
Alçı çorabı, su tutma özelliğinin azaltılmasını sağlar ve hastanın konforunu artırır. Tüm alçı malzemeleri, plaster ve sentetik ile kullanıma uygundur. Alçılama ihtiyaçlarınızı karşılamak için çeşitli boyutlarda mevcuttur.
Alçı ve su
hidrofil pamuk suya dayanıklı değildir. Bu nedenle duş aldığınızda alçıyı veya sentetik alçıyı plastik bir torbayla veya özel duş kılıfıyla koruyun. Mümkün olabildiğince kısa bir süre duş alın. Plastik bir torbayı plasterle su geçiremez bir şekilde cildinize yapıştırabilirsiniz.
Alçı çorap çok esnektir, bu da ayaklarınızı koymanızı ve ayaklarınızı sıcak tutmanızı kolaylaştırır. Tasarımda basit olmasına rağmen, kullandığınızda çok pratik. Kolayca kullanabilirsiniz. Bu alçı ayak örtüsü aynı zamanda fiksasyonu güçlendirebilir ve ayak bileklerinin hızlanmasına yardımcı olur.
Kara sıvanın kuruması daha fazla zaman alabilirken, alçı sıva daha hızlı bir şekilde kurur. Dayanıklılık: Alçı sıva, kara sıvaya göre daha hassas bir yapıya sahiptir ve darbelere karşı daha duyarlı olabilir. Kara sıva ise daha dayanıklı bir yapıya sahiptir ve dış etkenlere karşı daha dirençlidir.
Perdah alçısı, boya öncesinde son kat düzeltme yapmaya yarayan bir alçı sıva türüdür. Boyadan önce pürüzleri, boşlukları kapatarak pürüzsüz bir yüzey oluşmasını sağlar. Saten perdah alçısı olarak da bilinir.
Genel olarak perdah veya perdah alçısı ismi de kullanılır. 70 gr su üzerine 100 gr oranında saten alçı ilave etmelisiniz. Uyguladıktan sonra kuruması için ortalama 5-6 saat beklemelisiniz. Genel olarak saten alçıyı, alçı sıva ve alçı plaka üzerine uygulayabilirsiniz.
Saten Alçı Astarı Güçlü bağlayıcı özelliği ve mikronize tanecik yapısı nedeni ile yüzeylere derinlemesine nüfuz ederek serbest tanecikleri bağlar ve uygulama yapılacak son kat boyanın yüzeye iyi tutunmasını sağlar.
Perlitli alçı ile hazırlanmış yüzeye uygulanır. Pütürlü yüzeyi perdahlayarak pürüzsüz hale getirmek için kullanılır. Saten alçı, boya öncesi yapılan son kat alçı türüdür.
Yangına dayanım süresi arttırılmış, cam elyaf katkılı, düzgün yüzeyli, hafif Alçıpan® çeşididir. Ön yüzü pembe, arka yüzü gri renkli kağıt kaplıdır. Paletler üzerinde ve su ile temas etmeyecek şekilde kuru bir ortamda, düz bir satıh üzerinde yatay şekilde stoklanmalıdır.
Atel tıp alanında yararlanılan bir alettir. Çıkık veya kırık gibi durumlarda ağrıyan bölgelerin daha fazla zedelenmemesi için kullanılır. Uzuvlarınızda meydana gelen herhangi bir kırık, çıkık, çatlak, yaralanma, ağrı veya şişlik gibi durumlarda bu aletten yararlanılır.
Pelvipedal alçılama sırasında çocuğun batın bölgesine bası oluşmasının önlenebilmesi amacıyla kullanılan ped.
Atel-Alçı yapılması hangi durumlarda gereklidir? Kırık kemiklerin veya aşırı incinmiş yumuşak dokuların alçı ,pamuk ve sargı bezi ile sabitlenerek hareketsiz kalması için yapılan işlemlerdir. Eğer sabitlemede kullanılan materyal, sarılan bölgenin tamamını kapsamıyor ise atel ismini alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri