KARTOPU NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu'na göre ''kartopu '' birleşik yazılır.
Kartopu yazımı Türk Dil Kurumuna göre bitişik olmalıdır. Ayrı yazılması Türkçe yazım yanlışı yapıldığı anlamına gelir. Kar ve top kelimelerinden oluşan, birleşik türde olan kartopu kelimesi bazı kurallara göre bitişik yazılmak zorundadır.
TDK'nın 1985'ten önceki kurallarına göre ve Dil Derneği yazım kılavuzuna göre kartopu birleşik yazılır. TDK'nın imla kılavuzuna göre ise kartopu ayrı yazılır. TDK sözlüğün birleşik yazılan kartopu, karın top haline getirilmiş hali değil bir bitki adıdır.
TDK'ya göre kardan adam tanımlaması da ayrı yazılmaktadır. Bu tanımlamanın bitişik yazılması yanlıştır. Yani kardanadam şeklinde değil kardan adam şeklinde yazılması doğru yazım biçimidir.
Bitişik yazılması ile hata yapılan sözcüklerden biri olarak göz ardı kelime grubu öne çıkar. Taşımış olduğu anlamı doğrultusunda Türk Dil Kurumu dahilinde ayrı olarak yazılması gerekir.
İlgili 40 soru bulundu
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Bazıörneklerdegörülen "göktaşı" gibiyazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gök taşı"dır.
Bu kelime genellikle kara biber şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı karabiber şeklinde olmalıdır.
İlkbahar kelimesi TDK verilerine göre bitişik yazılan kelimeler arasında yer almaktadır. Bu kelimenin TDK'ye göre doğru yazım şekli ilkbahar olarak bildirilmektedir.
Birleşik kelimeler meydana gelirken bazen kullanılan sözcükler gerçek anlamını kaybederek şekil alabilir. Farklı koşullara uyum sağlayarak ortaya çıkan birleşik kelimelerden biri de Su topu birleşik kelimesidir.
Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır. TDK'ya göre de başıboş şeklinde bitişik yazılması gerekir.
Bu doğrultuda Türkçe üzerinden doğru yazılışı, 'Tramvay' şeklinde öne çıkmaktadır. Bu yazımı ile beraber aynı zamanda okunuşu üzerinden de hata giderilebilir. Türk Dil Kurumu açısından bu kelimenin doğru şekilde ele alınışı, 'Tramvay' olarak öne çıkmaktadır.
KARTOPU NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu'na göre ''kartopu '' birleşik yazılır.
TDK'ya göre kirpik kelimesinin doğru yazılışı "kirpik"dir.
Birleşme sırasında kelimelerinden hiçbiri veya ikinci kelimesi anlam değişikliğine uğramayan birleşik kelimeler ayrı yazılır.
Böyle dilimizi en doğru bir biçimde kullanmamıza yardımcı olmaktadır. Kuruyemiş sözcüğü için de gerekli araştırmaları yapmış ve günlük hayatta yapılan yanlışlığa bir son getirmiştir. Kelimenin doğru yazımı TDK'ye göre birleşik olarak yazılan şeklidir.
Bu Kelimenin doğru şekilde yazılış hali 'zeytinyağı' olarak öne çıkar. Yani bitişik olarak ele alınması ve buna paralel olarak kullanılması gerekir.
Doğrudan doğruya ateşte veya kap içinde susuz olarak pişirilmiş et, kızartma, çevirme veya kavurma yoluyla hazırlanan her türlü yiyecek anlamına gelir. Bu kelime genellikle kebab şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kebap şeklinde olmalıdır.
Yeryüzü kelimesi belirtisiz isim tamlaması ile oluşan bir birleşik kelimedir. Bu nedenle yeryüzü kelimesi bitişik yazılır.
TDK'ya göre güler yüz nasıl yazılır sorusunun cevabı ''güler yüz'' şeklindedir. Genel olarak güler yüz kelimesinin yazım yanlışı güleryüz olarak yapılmakta ancak bu yazım şekli yanlıştır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Yüz Üstü Kelimesinin Doğru Yazımı
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı yüzüstü olarak bitişik halidir.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri