tam bilimsel terimlerle konuşacaksak kas daha ağırdır. 1 kilo demek, kütlenin miktarını belirlemek demektir. aynı miktarda yağ ve kası, teraziye koyduğunuzda hava tarafından yağa daha fazla kaldırma kuvveti uygulanır, çünkü yağın hacmi daha fazladır. sonuç olarak terazi kasa doğru eğilir.
Bununla birlikte, yağ hacim kaplar. Klasik söylemdir; bir kilo pamuk mu ağırdır, bir kilo demir mi?” Şaşırtmak için sorulan bir sorudur, ikisi de eşittir cevabı ise bilgece verilir. Peki; “1 kilo yağ mı, 1 kilo kas mı?” diye sorduğumuzda ikisinin de eşit ağırlıklar olduğunu biliyoruz.
Kas kütlesi yağdan daha ağır olduğu için, formda bir kişi aynı boydaki hareketsiz bir kişiyle aynı, hatta ondan daha ağır bile çıkabilir.
Artmış kas yakıtı da biraz kilo almanıza sebep olabilir. Vücudunuzun kaslara enerji sağlama şekli de başlangıçta kilo almanıza sebep olabilir. Kas hücrelerinizin glikoza dönüştürdüğü glikojen veya şeker, kaslarınızın enerji kaynağıdır.
Kas yaparsak kilo mu alırız? Evet, 1 kilo kas yapmak 4 kilo almak anlamına geliyor. Çünkü kas çok su tutan bir kütledir. 1 kilo kas 2.7 kilo su tutar.
İlgili 15 soru bulundu
The Independent'a konuşan Jacobchick konuyla ilgili şunları aktardı: “Ortalama bir erkek ayda yaklaşık 0,5 kg ila 1 kg kas yapabilirken, bu rakam kadında 0,5 kg kadar. Bir aylık süreçte yapılabilecek maksimum kas oranı sadece kadın ve erkek arasında değil, her bireyde farklılık gösteriyor.”
Kas Oranı Hesaplama
Yapılan bilimsel çalışmalara göre kadınların toplam vücut ağırlıklarının yüzde 30'u, erkeklerinse vücut ağırlıklarının yüzde 40'ı kastan oluşur. Yani ortalama olarak 90 kilodaki bir erkek birey 35 kilo kas kütlesine sahiptir. Vücut kas oranını hesaplamadan önce yağ oranını tespit etmek gerekir.
Daha fazla kas kütlesi, metabolik hızı artırır ve enerji tüketimini artırır. Yani, kasların güçlenmesi ve büyümesi, vücutta daha fazla kalori ve yağ yakımına neden olabilir.
Bireylerin etkileyebileceği bu parametreler yardımıyla metabolizmanın hızlandırılmasıyla daha fazla enerji üretimi ve yapıtaşı kullanımı gerçekleşir. Bu doğrultuda, vücuttaki kas kütlesi artarken yağ miktarı azalır; hızı artan metabolizma ile hem kilo verilebilir hem de sağlıklı bir vücut elde edilebilir.
Sağlıklı beslenme ve düzenli spora rağmen kilo verememenin başlıca nedeni insülin direncidir. İnsülin direnci; kilo vermemizi engellediği gibi, ilerde potansiyel diyabet hastası olma riski de taşımaktadır. Diyet ve spora rağmen kilo vermekte zorlanan bireylerin mutlaka insülin direncini kontrol ettirmesi gerekir.
Kilo Verirken Kas Kaybı Belirtileri
Halsizlik, enerji düşüklüğü, sürekli uyku hali veya sabahları yorgun uyanma. Çabuk yorulma veya güçsüzlük. Ruh halinde olumsuz yönde değişimler. Denge sorunları yaşamak.
Birinci yol olarak, ilk önce yağ yakmak ve yağ miktarınızı belli bir seviyeye getirdikten sonra kas kütlenizi arttırmak veya ikinci yol olarak yağ seviyenizle ilgilenmeyip direk kas kütlenizi arttırmak. Sonrasında kas kütleniz belli bir seviyeye ulaştığında, yağ seviyenizi azaltmak olacaktır.
Amacın yağ yakmak da olsa kas yapmak da olsa iyi oluşturulmuş bir ağırlık antrenmanını takip etmeye hiçbir zaman ara vermemelisin! Ağırlık antrenmanları yapmak kaslarını geliştirmek için ne kadar önemliyse kaslarını kaybetmeden yağ yakmak için de (yağ yakma döneminde) o kadar önemlidir.
Kas bir doku, yağ ise bir maddedir ve böyle bir dönüşüm söz konusu olmamaktadır. Fakat; yağlarınızı yakabilir, kaslarınızı büyütebilirsiniz. Bunun için de düzenli egzersiz yapmalı ve bir takım beslenme kurallarını öğrenmeniz şart.
Sağlıklı bir kas yapısı ve daha az yağ dokusu için beslenme listesindeki yağlar azaltılmalıdır. Bunun için kilo başına 0.5 gram yani 4-5 yemek kaşığı yağ almak yeterli olacaktır.
1 kilo ortalama 7400 kalori olduğuna göre, 1 kilo verebilmek için de yine ortalama 7400 yağ yakmanız gerekir.
1- KALORİ SAYIN
Antrenman günlerinde vücut ağırlığınızın her bir kilosuna karşılık 40 kaloriye ihtiyaç duyarsınız. Bu sahip olduğunuz kasları koruyabilmek içindir. Daha fazla kas yapabilmek için ise vücut ağırlığınızın her bir kilosuna karşılık en az 10 kalori daha fazla yemeniz gerekecektir (50 kalori örneğin).
Bu konudaki en büyük soru işaretlerinden bir tanesi ise “Kardiyo ile mi yoksa ağırlık çalışarak mı daha çok kilo verildiği”dir. İşte size bu sorunun cevabı: Ağırlık çalışmak! Kardiyo, insan vücudunun anlık hızlı çalışmasını sağlar ve metabolik aktiviteyi artırarak kalori yakılmasını hızlandırır.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Açlık sırasında vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayacak glikoz olmadığından, enerji yedek kaynaktan, yani trigliseritlerden sağlanır. Kısacası vücutta yağ yakımı başlar.
Düşük tempolu egzersiz süresinde vücudun ana yakıtı “yağ”dır. Orta tempolu egzersiz süresinde vücut yağın yanı sıra karbonhidrat da yakmaya başlar. Yüksek tempolu egzersiz süresinde vücudun ana yakıtı “karbonhidrat”tır.
6 pack'in ortaya çıkması için vücut yağ oranının %10'un altına inmesi ve ideal oranda %7–8 aralığında olması gerekiyor. Yani baklavalarını gösterecek olan şey orada ne kadar kas olduğu değil, ne kadar yağ olmadığı.
Yağsız vücut kütlesi (FFM), vücuttaki yağ dokusu dışındaki tüm dokuları kapsayan bileşendir.
Bu oran sporcularda %6-13 arasında seyrederken formda kalmak isteyenlerin vücut yağ oranları %14-17 arasında olmalıdır. %18-24 arası kabul edilebilir olarak görülürken %25-37 arası fazla kilolu olarak değerlendirilmektedir. %38 ve yukarısı ise obezite rahatsızlığına işaret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri