Öyleyse mango meyvesi hangi mevsimde olur diye düşünülecek olursa olursa yaz mevsiminde olgunluğa erişir.
Meyve tutumundan olgunlaşmaya kadar geçen süre sıcaklığa bağlı olarak 3-6 ay arasında değişir. Meyve olgunlaşması çeşitlere ve iklim koşullarına göre değişmekle birlikte Mayıs ayından Eylül ayına kadar devam eder. Ticari olarak yetiştirilen çok sayıda mango çeşidi bulunmaktadır.
Mango çoğunlukla dondan korumalı, tropik ve ılıman subtropik iklimlerde yetişir.Dünya'daki mangoların üçte biri sadece Hindistan'da yetiştirilir.İkinci olarak bunun ardından Çin gelir.
MANGO fidanı ılıman ve sıcak iklimleri tercih eder. Ülkemiz şartlarında 200 metre rakıma kadar denemeleri yapılmıştır. Aşısız mangolar 4 yılda meyve verir. Ağaç dikimi 5x5 metre aralıkla dekara 40 adet olur.
Mango ağaçları son yıllarda Türkiye'de de yetişir. Mango ağacı tropikal iklimlerde yetişen bir meyve ağacıdır. Türkiye genelinde son yıllarda yetiştirilmeye başlanan bu ağaç türü yaklaşık 300 yıllık bir ömre sahiptir.
İlgili 45 soru bulundu
Kökleri son derece kuvvetli olan mango bu sebeple çok fazla suya ihtiyaç duyan bir ağaç olmaktadır. Ağacın yeterli seviyede sulanması ile meyve verimliliği artmaktadır. Eğer çekirdekten dikilmesi planlanıyorsa öncelikle meyvenin içerisinde bulunan çekirdek çıkartılmalı ve kuruyana kadar beklenmelidir.
Mango çekirdeği meyve verir fakat bu biraz uzun zaman alabilir. Tohumdan yetişen mango ağacının meyve vermesi 8 yıla kadar uzayabilir.
Ülkemiz de Akdeniz bölgesinde özellikle Manavgat ilçemizde yetiştirilen mango ağacı soğuklara dayanıksız bir bitki oldu için ortam sıcaklığının -1 derecenin altına düşmesi durumunda mango ağacı ölür.
Dikim için ideal aralık 5x5 metre ile dekara yani dönüme 40 adettir. Dikimden önce arazi sürülüp tesviye edilir.
Mango Ağacı Kaç Günde 1 Sulanır? Bol yağıştan hoşlanan ve hava sıcaklığının -1 derecenin altına düşmesi durumunda ölen mango ağacı meyve döneminde kuraklık isteyip çiçeklenme döneminde bol sulanmak ister. Toprağı kurudukça sulanan mango ağacının çiçeklenme döneminde daha sık sulanmaktadır.
Mango ağacının çiçekleri şekil olarak zambağa benzer ve aynı zambak gibi keskin bir koku yayar. Ağaç meyvelerin olgunlaşması 3 ila 6 ay gibi bir süreyi bulabilir. Öyleyse mango meyvesi hangi mevsimde olur diye düşünülecek olursa olursa yaz mevsiminde olgunluğa erişir.
Ilıman iklim olan mango bitkisi çekirdeği için yaz aylarının başında dikimi önerilse de almış olduğunuz mango fidanı tüplü ya da saksılı olduğu için 12 ay boyunca dikimini sağlayabilirsiniz.
Tropik bir meyve olan mangoyu evde saksıda yetiştirmemiz de mümkündür. Saksıda yetiştirmeye uygun mangolar genellikle cüce mangolardır. Evde saksıda ya da kapalı balkonlarda yetiştireceğimiz mango ağacı için 15-20 litrelik saksı uygundur.
Mango'dan, mağazada ve online olarak yaptığınız tüm alışverişlerde Like kazanın (1 TL alışveriş = 2 Like).
Mango ağacının gelişmesi için çok fazla güneş ve ısıya ihtiyacı vardır. Bitkinin optimum büyümesi ve üretkenliği için tam güneşe yaklaşık 8-10 saat maruz kalması gereklidir. Bu sebeple saksılarınızı evinizin veya bahçenizin güney cephesinde bulundurmalısınız.
Örtü altında ağustos ayında başlayan mango hasadı, nisan ayına kadar sürüyor. Üreticiler mangoyu, tanesi 40 liradan satıyor. Mangonun perakende fiyatı ise 80 lirayı buluyor.
Tropikal kuşakta yetişen meyveler ekvatorun 23° den başlayıp bazı yerlerde ise yer yer 35° ye kadar uzanan güney ve kuzey enlemleri arasında bir şeritte Mango yetiştiriciliği yapılabilmektedir.
Bunlar yapıldığı zaman ağaç, 300 yıl yaşayabiliyor. Fidanın tanesi ise 250 Türk lirası. Bir dekara 50 fidan ekilebiliyor. Serada ise daha sık ekilebilir.
Mango, Hindistan kökenli olup, sert çekirdekli bir meyvedir. 35 – 40 metre yüksekliğe erişebilen mango ağaçlarını tüm dünyada 100'den fazla çeşidi vardır. En çok bilinen ve tercih edilen mango çeşitleri Kent ve Keitt'dir.
Mango çekirdeğinin ekimi için en uygun zaman ise yaz aylarının başı olarak bilinir. Mango fidanı çimlendirme yöntemi ile de yetiştirilebilmektedir. Çimlendirme aşamasında, mango tohumu su ile şişer ve tohum çatlayabilir. Bu aşamadan sonra çimlenme başlar.
Bu tarih itibarıyla dünya çapında büyümesini sürdüren MANGO, günümüzde 109 ülkede 14.000'den fazla çalışanıyla kadın, erkek ve çocuklara yönelik 2.236 giyim mağazası ile faaliyet göstermektedir. MANGO, %100 İspanyol sermayesiyle kurulmuş bir aile şirketidir.
Mangonun yetiştiği bölgeler arasında Güney Afrika, Orta Amerika yer almaktadır. Mango gibi heyecanlandırıcı, enerji verici ve lezzetli çok az meyve vardır.
Mango yetiştirmek aslında kolay bir iştir. Eğer elde fide var ise belirli aralıklarla derin toprağa çukur açılarak dikilir. Tohum dikilecek ise de yine derin bir çukur elde edilerek dikilir. Sonrasında sulama işlemi sık sık yapılarak bitkinin büyümesi sağlanır.
Mango kabuğu ile yenebilir mi, diye merak ediyorsanız evet, yenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri