Kas yırtılması kendi kendine geçmez.
Kas yırtılması kendi kendine geçmez. Aksine yırtılan kası zorladıkça hastayı tedavi edilmesi zor bir sürece götürebilmektedir. Kas yırtığı fark edildiği anda cerrahi dışı işlemler ile tedavi planlanabilir ancak ihmal edildikçe cerrahi zorunluluğu söz konusu olabilmektedir.
Kas yırtılmasının iyileşme süreci hasarın şiddetine göre değişiklik gösterir. Eğer hafif bir kas yırtılması meydana geldiyse burada iyileşme süreci 2 ila 3 hafta içerisinde değişiklik gösterir. Eğer kas yırtılması ciddi boyutlarda ise bu iyileşme süresi 6 haftaya kadar çıkabilir.
Kas yırtığı en sık supraspinatus adı verilen kasta görülür, ancak tedavi edilmezse yıllar içinde diğer kaslar da etkilenip kopabilir.
İkinci derece kas yırtılmaları: Kas liflerinde meydana gelen daha şiddetli gerilmelerdir. İlgili kas dokusunun olduğu bölgede ağrı, şişme ve morarma olur. 2-3 gün dinlenme ve buz müdahalesi ile sorun birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
İlgili 20 soru bulundu
Kemik kırıklarında, kas yırtılması, kas kanamalarında, röntgende sonuç vermeyen gizli kırıkların tespitinde ve doğuştan ya da sonradan gelişen damar hastalıklarında mr yöntemine başvurulabilir.
Kasların yırtılmasına göre derecelendirilir; 1. derece bir hafiftir ve genellikle kolayca iyileşirken 3. derecede ki bir yırtığın iyileşmesi aylar sürebilir.
Hafif yırtıklarda uygulanan tedavi olarak, istirahat, ödem ve ağrı giderici ilaç verilmesi, buz uygulanması, masaj ve bandajlama sayılabilir. Sadece istirahat, egzersiz kısıtlaması ve ilaç tedavisi ile hafif yırtıkların büyük çoğunluğunu tedavi etmek mümkündür.
Tam kat omuz kas yırtığı kendiliğinden iyileşmez. Omuz eklemi fonksiyonlarını sağlamak için bu yırtıklarda ve bazı kısmi yırtıklarda cerrahi tedavi gereklidir. Yaşlı hastalar ve cerrahi riski yüksek olan hastalar bu grup dışında tutulabilir.
Çünkü genelde kas yırtılmaları hayati bir tehlike taşımadığı için insanlar arasında pek ciddiye alınmaz. Fakat ileri düzey kas yırtılmaları fonksiyon kayıplarına yol açabilir. Bu da yırtılmanın gerçekleştiği kasın bir daha kullanılamaması anlamına gelir.
Tendon kopması, kas içi fasya zar yırtığı, tam kat kas yırtığı gibi durumlarda ise ortopedik cerrahi girişimlerle yırtılan dokular bir araya getirilerek onarılır. Kas yırtıklarının tedavisinden sonra tekrar profesyonel spora geri dönmek mümkündür.
Yırtılmanın olduğu kas ya da kasla ilgili eklem kullanıldığında ağrı ve hassasiyet, dinlenirken ağrı hissi, kızarıklık ve morarma, hareket kısıtlığı ve şişlik görülebilmektedir.
Ağrının şiddeti ve hareket kısıtlılığının dikkat çekici olduğu hallerde eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir. Bu dönemde ağrıyı arttırmayacak şekilde egzersizlere başlanması tavsiye edilir. Omuz kas yırtıklarının tedavisinde fizik tedavi yöntemlerin de faydalanılır.
Kas yırtılması semptomları pek çok kişi de aynı oranda sürer. Sadece yırtılmanın ağırlığına göre bazı semptomlar daha sancılı oluşabilir olabilir. Yaygın olarak görülen semptomları şu şekilde sıralayabiliriz; Kopan kasta şiddetli ağrı oluşması
Kas ağrısı darbe almaya ve yaralanmaya bağlı olarak gelişmiş ise, bu durumda ortopedi uzmanına başvurmak gereklidir.
Tamir edilen kasın doku kalitesinin yetersiz olması, hasta yaşının ileri olması, uygun olmayan rehabilitasyon, yeniden travma geçirilmesi, kasta yağlı dejenerasyonun fazla olması, sigara kullanımı ve yırtık boyutunun ilk tamir anında çok büyük olması gibi risk faktörlerine bağlı olarak hastaların bir kısmında kas ...
Omuz Yırtığının Belirtileri Nelerdir? Klinik olarak genellikle kolun dış kısmına vuran ağrıyla karakterizedir fakat ağrı, kulak seviyesinden el parmaklarına kadar uzanabilmektedir. Genellikle hastaları yırtıklarda doktora götüren en önemli bulgu gece ağrısıdır.
Bunun için hastanelerin Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (fizik tedavi) bölümüne/doktoruna başvurmanız gerekir.
Kas yırtılmalarına karşı etkili bitkisel çözümlerden biri de buz tedavisidir. Bu tedavi seçeneğinde amaç yırtılma ile meydana gelen kanamanın bölgeden uzaklaştırılmasını sağlamaktır. Bu yöntemi uygulamak için bir parça buzu tülbent veya havluya sarıp kasın yırtıldığını hissettiğiniz bölgeye uygulamanız yeterli.
Kasta oluşan lokal kanamanın ve şişmenin en iyi tedavisi uygulanacak buz (soğuk kompres) ve kası istirahat halinde tutmaktır. Sıcak uygulama şişlik olduğu süre boyunca uygulanmamalıdır. Sıcak uygulanacak olursa şişlik ve ağrı artacaktır. Sıcak ve soğuk uygulama direk cilde uygulanmamalıdır.
Kalçada Labrum Yırtığı Tedavi Yöntemleri
Konservatif tedavi; istirahat, buz tedavisi, ağrı kesiciler, bazı tıbbi ilaçlar, fizik tedavi ve kas güçlendirme egzersizleri gibi yöntemler kullanılabilir. Konservatif tedavi çoğu zaman yırtığın küçük ve semptomları hafif olduğu durumlarda tercih edilir.
Ara sıra genç sporcularda tendon, X-ışınlarında görülebilen, bağlandığı yerdeki bir kemik parçasını koparabilir. Ancak, normal röntgenlerde saf kas yaralanmaları görülemez. Bir MRG bazen yaralanmanın nerede meydana geldiğini ve tam bir yırtılma olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.
Kanlanması az olan ve kıkırdağımsı bir yapıda olan meniskuslar yırtılınca iyileşmesi, yırtığın büyüklüğüne göre zorlaşır. Yırtıklar 3 dereceye ayrılır; grade 1, 2 yarım yırtıklardır, grade 3 de tam yırtık oluşmuştur. Grade 1,2 yırtıklar konservatif tedavi dediğimiz ilaç, istirahat, bandaj gibi yöntemlerle iyileşir.
Omuz ve kol kası yırtıklarında kişilerde şiddetli ağrı durumları meydana gelmektedir. Bu ağrılar çoğunlukla omuz dışından kolun ortasına doğru ilerlemektedir. Ağrılar kolun yukarı kaldırılması ile daha da şiddetli bir hal alabilir. Omuz ve kol kası yırtılmalarının erken dönemlerinde kişilerde ağrı olmayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri