Eski kaşar peyniri saklanırken asla ama asla buzluk ya da derin dondurucuya koymayın. Onun yerine eski kaşar peynirini saklamak için buzdolabının sebzelik veya daha az soğuk olan bir bölümünde saklamanız çok daha uygun olacaktır.
Eski kaşar peynirinin kurumaması için kâğıt havluya sarılı bayat kaşar peynirini ağzı sıkıca kapatılmış bir dondurucu poşetine koyun. Kâğıt havlu kaşar peynirinin nemini emecek ve soğuk saklama poşeti peynirin hava ile temasını keserek kaşar peynirinin bozulmadan daha uzun süre saklanabilmesini sağlayacaktır.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir.
Peynir dilimlere ayrılmadan saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilebilir. Kaşar peyniri ve türevleri rutubetten uzak ortamlarda saklanmalıdır. Mutlaka kendi ambalajının içinde ve kapağı kapalı olarak saklanmalıdır..
Peynir, derin dondurucuda güvenle saklanabilir. Çoğunlukla peynirler pastörize edilmiş ve yıllandırılmış olduğundan hava geçirmez bir kapta buzdolabında çok uzun süre bozulma tehlikesi olmadan saklanabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Parmesan gibi rendelenmiş sert peynirler dondurulabilir, ancak 12 aya kadar saklanacakları buzdolabında saklamak daha mantıklıdır. Bu sayede donma ile gelen kalite kaybı yaşamazsınız.
Porsiyonlama gerekmiyorsa ürünün derin dondurucuya orijinal paketinde konulması daha iyi olur. Çözdürülme, mutfak tezgahında ve oda sıcaklığında değil buzdolabında yapılmalı. Acil çözdürme ihtiyacı oluşursa, peynir kendi poşeti veya ambalajı içinde, akan soğuk suyun altına tutularak çözdürülmeli.
Hakiki kaşar peyniri bozulmaması için hava almaması oldukça önemlidir. Bundan dolayı açılan doğal kaşar peyniri, kendi kabında veya cem, seramik, metal saklama kaplarında hava almayacak şekilde saklanmalıdır. Tüketilmediği müddetçe buzdolabından çıkarılmamalı ve soğukluğu korunmalıdır.
Bazı peynirleri uzun süre bozulmadan saklamak için sirkeli havlu ile sarabilirsiniz. Sirkeli su ile ıslattığınız havluyu peynirin etrafına sarın. Daha sonra streç film ile de havluyu sarın. Bu yöntemle özellikle kaşar gibi sert peynirlerin küflenmesini önleyebilirsiniz.
Kaşarın bozulduğunu anlamak için görünüşüne bakmak çoğunlukla yeterli bilgi verir. Kaşarı tüketmeden önce dış yüzeyine iyice göz atmalı ve herhangi bir küf olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer herhangi bir yerinde küflenme başladıysa kaşar bozulmuş demektir.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Kaşar Peyniri sütün mayalanıp, haşlanarak kalıp haline getirilmesiyle elde edilir. Tost Peyniri ise, eritme peynir grubuna aittir. Kaşar peynirinin ham maddesi süttür, Tost peynirinin ham maddesi ise çok yumuşak ya da sert olmayan daha önce üretilmiş peynirlerdir. Tost peyniri daha yağlı ve yumuşak yapıya sahiptir.
Taze kaşar yapıldıktan kısa süre sonra tüketilir. Eski kaşar ise yapıldıktan sonra altı ay buzhanede çuvalda bekletilirek eskitilir. Bu sayede lezzet kazanan kaşar peyniri eğer saf koyun sütünden yapılmışsa 3 yıl saklanabilir.
Eğer kaşar peyniri üzerinde küfler varsa o bölümler kesilerek temizlenir. Kalan kısmı yenebilir. Kaşar peynirini dilimlenmeden bütün olarak Koroplast Buzdolabı Poşeti'ne sarılır. Pişirme kağıdına sardığınızın peyniri buzdolabı poşetine koyarak buzdolabında saklayın.
🔅Vakum ambalajındaki peynirlerimiz 6 ay süre içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir. Vakum ambalajı açılmış ürünlerin maksimum 1 ay içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Derin dondurucuda 1 seneye kadar saklanabilir.
Muratbey Peynirleri Gıda Uzmanlarına göre, peynirin, özellikle +2/4 C de, ışıksız ortamda yani buzdolabında saklanması gerekiyor. Peynir hemen tüketilmeyecek ise kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sarılarak korunmalıdır.
Acil çözdürme ihtiyacı oluşursa, peynir kendi poşeti veya ambalajı içinde, akan soğuk suyun altına tutularak çözdürülmeli.
Peynirin yüzeyinde rutubetle oluşan küf, bu peynirlerde alt tabakalara inmiyor. Bu nedenle peynirin iç kısmının tüketilmesinde her hangi bir sorun bulunmamaktadır.
Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir.
Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.
Parmesan gibi eski ve sert peynirler, son kullanma tarihi geçse bile güvenle tüketilebilir. Benzer bir durum eski kaşar için de geçerlidir. Tabii zaman geçtikçe dokusunun ve tadının değişebileceğini unutmamalısınız.
En az 120 gün olgunlaştırılmış kaşara 'eski' denilebilecek.
Buzluktan çıkan peynir kaç gün dayanır? Bölmek gerekmiyorsa derin dondurucuya orijinal paketinde koymanız daha iyi olur. Derin dondurucudan buzdolabına aktarılan peynirin 2-3 gün içinde tüketilmesi önerilir.
Uzun süre bozulmadan muhafaza edilmesi için hafif rutubetli, 5-10 derece sıcaklıkta, hava alabileceği yerler tercih edilmelidir. Dipfrizler ve buzluklardan ziyade buzdolaplarının meyve-sebze kısımlarında saklanması daha uygundur. Lezzet ve görünümünün bozulmaması açısından açıkta bırakılmamalıdır.
Peynirin, ambalajından çıkarıldıysa cam, metal veya seramik kap içerisinde ağzı kapalı şekilde saklanması gerektiğini söyleyen uzmanlar, ürünlerin mutlaka buzdolabında genelde kahvaltılık bölümü olarak tarif edilen kapaklı çekmecede muhafaza edilmesini tavsiye ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri