Klimaların çoğunlukla serinlemek amacıyla kullanıldığı düşünülse de soğuk havalarda ısınmak için de en avantajlı yöntemler arasında yer alıyor. Özellikle R410 gaz kullanarak çalışan klimalar hem verimli olması hem de çevre dostu olmasıyla öne çıkıyor.
Bir daireyi ya da iş yerini ısıtmada tek bir doğalgazlı kombi yeterli olurken klima yetersiz kalır. Doğalgazlı cihazlarda 1 kw enerji kullanımı sonrasında elde edilen ısı enerjisi 0,85 kw dır. İnverter Heat Pump sistem klimalarda 4 kw ısı enerjisi elde etmek için sadece 1 kw elektrik enerjisi tüketmektedir.
Kışın tercih ettiğimiz klima ile ısınmak Ufo tipi sobalar, elektrik petekler ya da klasik tüp içinde tel rezistanslı ısıtıcılarla karşılaştırıldığında çok daha ekonomik olan ısınma çeşididir.
Çoğumuz klimalarımızı yalnızca bir odayı soğutmak için kullanıyor olsak da aslında kış aylarında aynı şekilde klima ile ısınmak da mümkündür. Modern klimalar, sıcaklığı hem yaz hem de kış aylarında tercihlerinize göre ayarlayabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Bir split klimanın, mevsim geçişlerinde ortalama saatlik elektrik tüketimi 0,198 kWh, aylık ortalama 500 saat kullanıldığı durumda da 99kWh olarak hesaplanıyor. 2022 Eylül verilerine göre bir saatlik tüketim yaklaşık 52 kuruş, aylık ortalama 500 saat kullanıldığında da 260 TL ısınma gideri olarak faturaya yansıyor.
Maksimum güçte kullanılan 24000 BTU bir salon tipi klimanın saatlik enerji tüketimi 2,19 kWh'tir. Bu klimanın günde 10 saat çalıştırıldığı düşünülürse günlük tüketim 21,9 kWh, aylık tüketim ise 657 kW olarak bulunmuş olur.
Fabrika ısıtmasında yüksek tasarruf etmek için, ısıtma sistemleri radyant ısıtıcı kullanılarak tasarlanır. En ekonomik fabrika ısıtma sistemleri borulu tip radyant ve seramik plakalı radyant ısıtıcılardır. Bunun en önemli sebebi ise radyant ısıtma prensibidir.
Eğer 9.000 BTU'luk bir klima kullanıyorsanız cihazınız en yüksek hızda bir saatte yaklaşık olarak 0,8 kW elektrik harcar. 12000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? 12.000 BTU değerinde A sınıfı bir klima ise en hızlı çalışma modunda bir saatte 1,08 kW elektrik harcar.
Doğalgazlı kombi ile tüm daireyi ısıtabilirsiniz. Fakat klima ile tek bir odayı ısıtabilir diğer odaların ısınması için ekstra bir ısıtıcı kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Doğalgazlı kombinin verimi yüksek olursa çok daha iyi sonuç alınır. Klimalarda da kapasite bulunur.
En az elektrik harcayan klimalar A, A+, A++ ve A+++ gibi sınıflara ayrılan klimalardır. R410A gaz ile çalışarak çevreye daha az zarar vermektedirler. 1 birim harcayarak 3 birimlik enerji veren A sınıfı klimalar, elektrik sarfiyatını minimuma indirirler.
klima daha az yakar.
100 metrekarelik bir evi ısıtmak için günde 7 saate yakın çalışması gereken 4 bin 500 Watt gücündeki bir klima, ayda 900 kilovat saat elektrik harcayarak 639 TL karşılığı tüketim yapıyor. 8 bin Watt gücündeki fanlı ısıtıcı, günde 6.5 saat çalışarak ayda 1.560 kilovatsaat elektrik tüketerek 1.108 TL karşılığı maliyet ...
Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor. Sonuç olarak, elektrik tüketimi de yaptığınız açma ve kapama sıklığına bağlı olarak sürekli artıyor.
A sınıfı 12 000 BTU klimanın maksimum düzeyde saatte 1,08 Kw elektrik harcadığı bilinmektedir. Ortalama olarak ise yine bir gün içinde 6-8 saat kullanılmaktadır. Bu sarfiyat da faturaya yansıdığı zaman aylık olarak 153,5 TL ile 204 TL şeklinde yansıma göstermektedir.
Bu hesaplamaya göre, sadece günün sıcak saatlerinde 8 saat kullanılan bir klima yaklaşık olarak günlük 13 TL elektrik tüketir. Tüm gün kullanıldığında 24 saat için 40 TL civarında bir elektrik tüketimi gerçekleştirir. Sadece belirli saatlerde kullanılan bir klimanın aylık yaklaşık elektrik maliyeti ise 410 TL olur.
Yine 6-8 saat çalıştığını hesaplarsak ayda 190 – 250 arasında fatura gelir. A sınıfı 24.000 BTU Klimalar Ne Kadar Yakar? A Sınıfı 24.000 BTU olan klimalar en yüksek ısıda saatte 2.19 kw elektrik sarf eder. 6-8 saat çalıştığını hesaplarsak ayda 240 – 350 arası fatura gelir.
Her elektronik cihazda olduğu gibi klima kullanımda da aşırıya kaçarsanız zararlarını görürsünüz. Ancak doğru ve makul düzeyde klimanızı kullandığınızda 24 saat çalıştırdığınızda dahi herhangi bir zarar görmezsiniz.
Evet, Klima A+++ yüksek enerji verimliliği sayesinde enerji tasarrufu sağlar ve elektrik faturalarınızı düşürür. Klima A+++ modelleri pahalı mı? Klima A+++ modelleri genellikle diğer modellere göre biraz daha yüksek fiyatlı olabilir, ancak uzun vadede enerji tasarrufu sağladıkları için maliyeti karşılarlar.
Odun sobası ve zemin altı ısınma sistemleri en ucuz ev ısıtma sistemleri arasında yer almaktadır. İlginç ev ısıtma sistemleri için tercih edeceğiniz zemin altı ısıtma sistemlerinde profesyonel uygulamalar yapılmalıdır. Bu alanda profesyonel döşeme ustaları ile çalıştığınızda her açıdan avantaj elde etmiş olursunuz.
Evinizde ya da ofisinizde ısı sistemi yoksa ya da ısıtma sistemi, sıcaklığı istediğiniz düzeye getiremiyorsa prizde yer açın; elektrikli ısıtıcılar en büyük yardımcınız olmaya geliyor! Bazen ana ısıtıcı bazen de yardımcı olarak kullanılan elektrikli ısıtıcılar, kış mevsiminin olmazsa olmazları arasında yer alıyor.
Klimanızı 2 – 3 saat fan modunda çalıştırarak içindeki rutubeti almalısınız. Filtrelerinizi kullanım kılavuzunda belirtilen aralıklarla temizleyin. Klimanın dikey ve yatay kanat yönünü ayarlayarak oda sıcaklığının ve hava akımının eşit olarak dağılmasını sağlayın. Yetkili servisinize danışmadan bakım yapmayın.
En verimli kullanım ise sıcaklığın 24 ile 26 derece arasında tutulmasıyla olur. Sıcaklığı her bir derece düşürmenin ek yüzde 8 maliyet olduğunu unutmayın. En verimli kullanım içerinin sıcaklığını dışarının sıcaklığından 2 ila 3 derece daha düşük seviyeye ayarlamak olacaktır.
Klimanın üfleme hızını gereğinden yüksek tutmayarak da harcanan enerjiden tasarruf edebilirsiniz. Kışın klima sıcaklık derecesi 23 – 24 dereceyi aşmamalıdır. Klimanın sıcaklığını düşürürken her bir derecenin elektrik tüketimini %10 artırdığını unutmamanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri