Uterus (Rahim) Fundus, Korpus, İsthmus ve serviks olarak 4 kısımda incelenir.
Uterus, corpus uteri ve cervix uteri olarak iki kısımda incelenir. Corpus uteri ile cervix uteri arasında kalan ve dıştan pek belirgin olmayan dar kısma isthmus uteri denir.
Rahim katmanları endometriyum, uterus epiteli, myometriyum, perimetriyum, parametriyum'dan, ligamentler ise uterusun yuvarlak bağı, uterusun geniş bağı, kardinal bağ, uterosakral bağ, puboservikal bağ'lardan oluşur. Uterus bezi veya endometriyal bezler, tek katlı prizmatik epitel ile kaplı tübüler bezlerdir.
Uterusun fonksiyonları: Fertilize ovumun yerleşmesi için uygun bir ortam hazırlamak. Embriyo olgunlaşınvaya kadar beslenmesini ve korunmasını sağlamak. Doğum eyleminde fetüsün ve plasentanın atılmasını sağlamak.
Vulva, vajina, idrar çıkış deliği ( üretra ağzı), klitoris, küçük dudaklar (labium minus) ve büyük dudaklardan ( labium majus) oluşur. Bu bölgeye halk arasında vajina demek alışkanlık haline gelmiştir.
İlgili 36 soru bulundu
Glans klitorisin hemen altında idrar deliği (uretral orifis), idrar deliğinin de hemen altında vajinal giriş yer almaktadır. Klitoris cinsel ilişki esnasında sertleşebilme özelliğine sahiptir. Kan damarlarından ve haz ile ilgili sinir uçlarınca oldukça zengin bu yapı kadın orgazmında önemli görevler üstlenir.
Birçok kadın, ilk kez cinsel deneyim sırasında acı hissedip hissetmeyeceği, ne kadar acı verici olacağı, ilk seferinizden sonra ne kadar süre acı verdiği vb. konularda endişelenir. Bu tamamen bir kadından diğerine değişir. Bazı kadınlar hiç acı hissetmezken bazıları da bunu bir iğne batması gibi hisseder.
Rahim dokusu, birbirinden farklı özelliklere ve görevlere sahip üç temel tabakadan oluşur. Rahim duvarının en iç kısmını oluşturan ve rahmin iç boşluğunu döşeyen epitel dokuya endometrium adı verilir. Rahim kaslarının yer aldığı ve endometriumun hemen iç kısmında bulunan tabaka myometrium olarak bilinir.
Endometrium tabakası rahmin iç yüzeyini oluşturan ve gebelik döneminde kalınlaşan bir doku tabakasıdır.
Oksitosin hormonu tüm acıları unutturuyor
Mutluluk ve sevgi hormonu olarak da bilinen oksitosin, uterus yani rahmi kasarak anne adayını doğuma hazırlar. Ayrıca süt kanallarını da uyararak anne için emzirme sürecini başlatır.
Rahim (uterus) kadın üreme sisteminin bir parçasıdır. Üreme sistemi vajina, rahim ya da uterus, rahim boynu (serviks), fallop tüpleri(yumurtalık kanalları) ve overler (yumurtalıklar)'den oluşmaktadır. Rahim gebelik sırasında bebeğin gelişimini koruyan armut şeklindeki kaslı bir torbadır.
Rahim (Uterus): Rahim kadınların ana üreme organıdır. Ters dönmüş armut şeklinde olup, boyu ortalama 7.5 cm, genişliği 5 cm'dir. Endometrium, myometrium,perimetrium olmak üzere üç tabakadan oluşmuştur.
“Pelvik taban kasları” önde pubik kemikten başlayıp (çatı kemiği) arkada sakruma (kuyruk sokumuna) kadar uzanan hamak şeklinde bir kas yapısıdır. Bu kaslar pelvis(Leğen kemiği) içerisinde yer alan organları (uterus:rahim, mesane:idrar torbası ve barsaklar) desteklemektedir (Resim 1).
Serviksin ortasından serviksle endometrial kaviteyi birleştiren bir kanal geçer. Bu kanala endoservikal kanal adı verilir. Serviks ile korpusun birleşim yerine isthmus adı verilir.
Rahim olarak da adlandırılan uterusun İçerisinde hamilelik sırasında bebek gelişir. Üç bölümden oluşmaktadır: serviks (alttaki dar kısım, rahim ağzı), korpus (ortadaki geniş kısım, gövde) ve fundus (üstteki yuvarlak şekilli kısım).
Sağlıklı bir rahim duvarı kaç mm olmalıdır? Doğurganlık çağında olan kadınların rahim duvarı kalınlığı 7-14 mm arasında olmalıdır. Menopoz dönemindeki kadınlarda ise adet döngüsü sona erdiğinden dolayı rahim içini kaplayan endometriyum tabakası incelir.
Rahim (Uterus): Büyüklük ve şekil olarak armuda benzeyen bir organdır. İdrar torbasının arkasında bağırsağın son kısmının (rektum) önünde yerleşmiştir. İç kısmı endometrium olarak adlandırılan bir tabaka ile döşenmiştir. Her adet döneminde yeniden hazırlanır ve adet kanaması ile dışarı atılır.
Başarılı embriyo tutunması ve pozitif gebelik sonucu için iyi kalite embriyo dışında, embriyo ile senkronize gelişmiş alıcı bir endometrium gereklidir. Gebelik için embriyo transferi öncesinde minimum endometrium kalınlığının 7-7,5 mm olmasını ve daha da önemlisi patterninin 3 çizgi şeklinde görülmesini beklemekteyiz.
Bunlardan en içte olanı “endometrium” adını alır, adet siklusu boyunca değişimler gösterir. Ortadaki kas tabakasına myometrium denir. Uterusun en kalın tabakasıdır ve istemsiz çalışan düz kaslardan oluşur. Uterusu dışarıdan çevreleyen zar tabakasına ise “seroza” ismi verilir.
Uterusun farklı tabakaları bulunmaktadır. Dış tabakaya Myometrium denir. Myometrium kalın bir kas tabakasıdır.
Rahim şekil bozukluklarının en sık tipleri çift rahim, yarım rahim, rahimde perde, T şeklinde rahim, Y şeklinde rahimdir. Rahim şekil bozukluğu olan kadınların yaklaşık olarak %60'ında kısırlık veya gebelik döneminde düşük, erken doğum gibi problemler yaşanmadığı için çoğu kadında bu problem fark edilmemektedir.
Bu pozisyon anteversiyon olarak isimlendirilir. Ayrıca uterus'un corpus kısmı cervix bölümünün üzerine doğru hafifçe katlanmış bir pozisyonda yerleşmiştir ki bu pozisyona antefleksiyon adı verilir. İşte uterus normalde canlıda anteversiyon- antefleksiyon pozisyonunda yerleşmiştir.
Çünkü kızlık zarının bozulduğu ilk cinsel ilişkiden sonra her zaman cinsel ilişkiye girilebilir. Bir kadının ilk cinsel deneyiminden sonra her istediği günde cinsel ilişkiye girmesi söz konusu olabilir. Bu durumun asla bir tehlikesi bulunmaz.
Genellikle halka şeklinde ve ortası deliktir. Kızlık zarı bozulduktan sonra genellikle genital bölgede sızlama, yanma, batma tarzı ağrılar olmaktadır. 1-2 gün içinde kendiliğinden geçen acılardır. Ancak çok rahatsızlık verirse lokal anestezik kremler ve buz uygulaması çözüm olmaktadır.
Uzun süre seks yapmamak, pelvik tabanın güçlenmesini engelleyebiliyor. Yapılan araştırmalar, daha sık cinsel ilişkiye giren kişilerin pelvik kaslarının daha güçlü olduğunu ortaya çıkarıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri