Şehrin simgesi haline gelen pek çok hediyelik ürün bulunmaktadır. Özellikle buzdolabı magnetleri, Tosya pirinci, Taşköprü sarımsağı, sarı yazma, sini bezi, ala eriği hediyelik eşya denildiğinde ilk akla gelenlerdir. Şehirde özellikle kadınların yaptığı el yapımı ürünler dikkat çekmektedir.
Kastamonu, elverişli coğrafi şartları ve iklimi dolayısıyla zengin bir beslenme geleneğine sahip olmuştur. Elması, üryani eriği, Taşköprü'nün sarımsağı, Tosya'nın pirinci ve üzümü yurt çapında ün yapmıştır.
Kurtuluş Savaşı'nda en fazla şehit veren üçüncü il olan Kastamonu 'nun Araç ilçesi ise nüfus bazında en çok şehit veren yurdumuzun tek ilçesi olarak tarihin altın sayfalarında yerini almıştır. Kastamonu'nun sahip olduğu bu zengin tarihi ve kültürel mirası kadar bir diğer zenginliği de harikulade tabiatıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Karadeniz'e olan bu kıyının uzunluğu 170 km'dir. Kastamonu'nun yüzölçümünün %74,6'sı dağlık ve ormanlık, %21,6'sı plato ve %3,8'i ovadan oluşur. Dağılımdan da anlaşılacağı gibi ilin tarıma elverişli geniş alanları yoktur. Ancak vadiler etrafında küçük ovalar göze çarpar.
4. Kastamonu denilince ilk akla gelen tatlı çekme helva... Kastamonu'nun meşhur çekme helvası ağızda dağılan bir lezzet. Helvanın en güzellerinden biri olan çekme helvadan dönerken yanınıza da mutlaka alın!
Düşünmemiş olanlar için söylemeliyiz ki Kastamonu deyince aklınıza, plajları ve koyları, dağları ve milli parkları, kanyonları ve mağaraları, müzeleri ve ören yerleri, tarihi konakları, yaylaları, hatta kış turizmi için kayak merkezi gelmeli.
Tüm yakınlar ve akrabalar kız evine toplanarak, çeşitli ikram ve eğlenceler eşliğinde kına gecesi tertip edilir. Aynı gün damat evinde de gelenlere yemek ikramı sunulur. Hatta bazı köylerde düğün öncesinde güreşler tertip edilir ve halkın eğlenmesi sağlanır. Perşembe günü gelin hazırlanır ve yüzüne al örtülür.
Saat Kulesi: 100 yıldan fazladır şehirde bulunan bir saat kulesidir. Kastamonu'nun sembolü haline gelmiştir.
İlimizde yetiştirilen önemli tarım ürünleri buğday, arpa, patatestir. Sanayi bitkisi olarak da şekerpancarı ve sarımsak üretilmektedir. Tüm Türkiye'de üretilen sarımsağın % 25'i Kastamonu'da üretilmektedir.
Bu tarih ile Türklerle tanışan Kastamonu, 1211 yılına kadar Bizans ve Türklerin arasında sürekli el değiştirir. 1211-1212 tarihi ile birlikte Kayı Boyundan olan Emir Hüsameddin Çoban Bey tarafından bölge tamamen Türk hâkimiyetine geçirilir ve böylece Kastamonu'da Çobanoğulları Beyliği kurulur.
Eşsiz doğa manzaraları sunan ve birbirinden farklı ağaç türlerine ev sahipliği yapan Ballı Dağ, ilçenin en popüler doğal güzelliklerindendir. Bölge, dünyanın sayılı bol oksijene sahip yerleri arasındadır. Bozkurt, şehir merkezine yaklaşık 95 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir.
Patates Paçası: Patates paçası yapılırken Kastamonu'nun meşhur Taşköprü sarımsağı kullanılır.
Tarihî geziler ve inanç turizmi için seyahat gerçekleştirecekseniz ılıman havaların hâkim olduğu ilkbahar aylarını tercih edebilirsiniz. Kanyon ve deniz turizmi için ise yaz aylarını tercih etmeniz seyahat konforunuz açısından önemli olacaktır.
Kastamonu, Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Kastamonu ilinin merkez şehridir.
Kastamonu'nun Devrekani ilçesinde eve davet edilen misafirlere yapılan Hindi Bandumasından sonra ikram edilen cırık tatlısı, coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi.
Gelelim Kastamonu'nun damak çatlatan mutfağına. Tam 812 çeşit yemek, 51 çeşit ekmek, 38 çeşit çorba...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri