Osmanlı sıkma kehribar ile katalin arasındaki en önemli fark, Osmanlı sıkmasının daha fazla renk alıyor olması, katalinin ise daha az renk alıyor olmasıdır. Günümüzde ise hala kullanımına devam eden katalin, özellikle de katalin tesbih modelleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Tesbih yapımında tercih edilen en dayanıklı ve kaliteli malzemeler arasında gösterilen katalin, oldukça nitelikli bir maddedir. Kehribarın farklı bir türü olarak karşımıza çıkan bu kaliteli malzeme, aynı zamanda nadir olarak üretilen ve değerli olan bir üründür.
Sıkma kehribar diğer kehribar tesbih türlerinden farklı olup fiyat olarak daha ucuz bir tesbihtir. Bunun nedeni ise sıkma kehribar tesbihin yapımında doğrudan kehribar reçinesi yerine kehribar tozu ile diğer maddelerin sıkıştırılarak elde edilmesi yatar.
Katalin tesbihin öne çıkan en büyük özelliği ısı ile ortaya çıkan çam reçinesini andıran kokusudur. Ayrıca kullanıma bağlı olarak orjinal katalin tesbih taşlarında renk değişimleri gözlenir. Oldukça sert ve dayanıklı taşlardan oluşan katalin tesbihlerin uzun süreli kullanımları mümkündür.
Gerçek katalin ısıya son derece dayanıklı olduğu için ısıtıldığında herhangi bir yanma belirtisi göstermez. Ancak sahte olması durumunda ortaya yanık plastik kokusu, hatta erime çıkacaktır.
İlgili 30 soru bulundu
Kaliteli Katalin Tespih Çeşitleri
Bu ürünler siyah, mavi, beyaz, sarı, yeşil katalin tespih çeşitleriyle, müşteriler tarafından oldukça beğenilir. Dikkat çekici ürünler arasında ise ıstaka katalin tespih modelleri de yer alır.
Katalin tesbihlerin renk değiştirmesi mümkün değildir. Katalin, renkli bir plastik malzeme olarak üretilir ve üretim aşamasında belirlenen renkte kalır. Bu nedenle, Katalin tesbihin rengi zamanla değişmez veya solmaz.
Dönem reklamcılığında "Modern Endüstri Mücevheratı" olarak görülen Katalin, kurşun kalıplara dökülen ve yavaşça soğumaya bırakılan sıvı reçineye renk katılmasıyla ilgi çekici plastik oldu.
Osmanlı sıkma kehribar ile katalin arasındaki en önemli fark, Osmanlı sıkmasının daha fazla renk alıyor olması, katalinin ise daha az renk alıyor olmasıdır. Günümüzde ise hala kullanımına devam eden katalin, özellikle de katalin tesbih modelleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Katalin malzemesi bu sebeple çok kaliteli bir üründür dolayısıyla pahalıdır.
Orijinal sıkma kehribar tesbihler ısıtıldığında hoş bir çam kokusu veriyor. Hatta ısıtıldığında yumuşak hale geliyor. Ancak, sahte sıkma kehribar tesbihler, ısıtıldığında kötü bir koku yayıyor. Bu detaydan sıkma kehribar olup olmadığı anlaşılabiliyor.
Sıkma kehribar ürünlerin taneleri daha dolgun ve damarlı bir görünüme sahip iken, ateş kehribar ürünler şeffaf ve pürüzsüz bir yapıdadır. Ateş kehribarı çektikçe kızaran tesbih olarak bilinir. Sıkma kehribar ise çektikçe daha tok bir renk alır.
Bunun başlıca nedeni ise genel olarak bir taş kabul edilse de aslında kehribarın fosilleşmiş reçine olmasından kaynaklandığı bilinmelidir. Kehribar oluşumu için gerekli zaman diliminin milyonlarca yıl olduğu göz önüne alınırsa damla kehribar tesbih fiyatları neden pahalı olduğu çok daha iyi anlaşılacaktır.
Katalinin Özelliği. 1930-1950 yılları arasında tüketim malları yapımında oldukça tercih edilmiştir.Isıya dayanıklı,sert bir malzemedir.Isıtıldığında yapısından ötürü fenolik koku verir.
Katalin zamanla (çektikçe) renk alma özelliğine sahiptir. Renkler açık tonlardan koyu tonlara doğru gider. Resimdeki üründe zamanla renk alacak daha güzel bir görünüm yakalayacaktır. Bu tesbihlere ateşe tutulduğunda kızardığı için aynı zamanda kanayan baga da denilmektedir.
Katalin tesbih nasıl anlaşılır konusuna geldik hava kabarcığı yöntemi ile bulu anlayabilirsiniz. İçerisinde hava kabarcığı ulan tesbihler genelde dolandırıcıların sıkma kehribar diye kullandığı tesbihlerin başında gelir. Tesbihin içine ışık tutalım. En alt kısımdan içerisinde yuvarlak bir kabarcık varsa ürün sahtedir.
Kuka ya da sıkma kehribar tesbihler kullandıkça zamanla renk almakta ve tok bir renk tonuna sahip olmaktadır. Ancak renk değiştiren tesbihler ışı ve ışık kaynağına göre renk değiştirir ve kullanılmadığı durumlarda kendi orijinal rengine döner.
Gerçek Osmanlı sıkma kehribar tesbih nasıl anlaşılır? Sıkma kehribarın gerçek olduğunu anlamak için Aseton testi yapabilirsiniz. Küçük bir kulak çubuğu veya pamuğa bir miktar aseton damlattıktan sonra tesbihin küçük bir yerinde deneyiniz. Eğer tesbih renk değiştiriyor ise gerçek kehribar değildir.
Kehribar tesbih yanar mı sorusunun cevabı evet. Kehribar tesbihlerin yanar ama bu bir ateşle karşılaştıklarında hemen alev alacaktıktır anlamına gelmemektedir. Orjinal damla kehribar tesbih anlaşılırken kullanılan yöntemlerinden biridir.
Genellikle kahverenginin farklı tonlarında üretilen katalin tespihler, ısıya karşı duyarlıdır. Kendine has bir kokusu olan bu ürün, namaz tespihi olarak da kullanılabilir.
Katalin taşı sentetik bir taş olması sebebiyle doğal taşlardan ayrılır. Doğal taşların şifalı ve iyileştirici özellikleri bu sentetik ürünlerde bulunmaz. Katalin taşının rağbet görüyor olması tarihidir. Osmanlı döneminde de tercih edilmesi onu daha değerli kılar.
Osmanlı kehribarı, 17.yüzyılda Osmanlı el sanatları ve tesbih ustalarının özel formüllerle elde ettikleri ve çeşitli süs eşyaları, tesbih, baston, çadır düğmesi ya da şemsiye sapı gibi antika özelliği bulunan ürünlerde sıklıkla kullandıkları yapay bir reçinedir.
Sıkma kehribar ,çektikçe koyulaşmaya başlar. Ürünü aldıktan sonra elinizden düşürmemek suretiyle 1 aydan itibaren rengi değişmeye başlayacaktır. Sıkma Kehribar Renk Alır Mı ? Kaliteli sıkma kehribar kesinlikle renk alır.
Yapay bir reçine olan katalin ülkemizde bakalit adı ile de bilinir. Isıya dayanıklı ve sert bir materyal özelliği taşıyan katalin tesbih malzemesi olarak kullanıldığı zaman, ürünlerin ısı ile karşılaşması durumunda fenolik bir koku yayılır.
ZAR KEHRİBAR, DİĞER KEHRİBAR TÜRLERİ GİBİ DOĞAL ÜRÜN OLAN DAMLA KEHRİBARIN DOKUSUNA YAKIN, ÖZEL FORMÜLLERLE ÜRETİLMİŞ YAPAY BİR REÇİNE TÜRÜDÜR. BUĞULU DİYE TABİR EDİLEN GÖRSELİ ONU DİĞER KEHRİBAR TÜRLERİNDEN AYIRIR. ZAMAN İÇİNDE RENK DEĞİŞTİRME ÖZELLİĞİ NEDENİYLE TAKI VE AKSESUAR DÜNYASINDA SIKÇA TERCİH EDİLİR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri